Lamput ja radiot auttavat naisia selviytymään Nepalissa
Sujita ja hänen viisivuotias poikansa kävelevät tuhoutuneiden talojen raunioilla Khokanassa, Nepalin pääkaupungin Kathmandun esikaupungissa. Perhe menetti kotinsa huhtikuun maanjäristyksessä.
”Minulla on poika ja vammainen aviomies, joka ei pysty kävelemään”, Sujita kertoo.
”Maanjäristyksen jälkeen tunnen itseni epätoivoiseksi. Minun täytyy huolehtia kaikesta.”
Sujitan kotikaupungissa Khokanassa järistyksen tuhot ovat valtavat. Monet ovat menettäneet perheenjäsenensä ja kotinsa, ja asuvat nyt ahtaissa, tupaten täynnä olevissa teltoissa. Talonsa säilyttäneetkään eivät uskalla mennä kotiin jälkijäristysten pelossa.
Telttaleirillä toivotaan valoa
Jokapäiväinen elämä on vaikeaa Khokanan laitamille pystytetyllä telttaleirillä. Sähköä on saatavissa vain pienessä osassa kaupunkia. Väliaikaisissa asumuksissa naiset laittavat ruokaa avotulella.
Teltoissa asuville ihmisille – etenkin Sujitan kaltaisille naisille ja heidän lapsilleen – sähkön puute ja ahtaat olot merkitsevät turvallisuusriskiä. Pimeän tullen seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön riski kasvaa. Myös huhut leviävät leirillä, eikä monellakaan ole luotettavaa tietoa tapahtumista ja saatavilla olevasta avusta.
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tekee Nepalissa taukoamatta työtä naisten ja lasten turvallisuuden parantamiseksi. Varoja tämän työn tekemiseksi kerätään parhaillaan myös Suomessa.
Lahjoitusten turvin Sujitan kaltaisille, hätämajoituksessa ilman sähköä eläville naisille jaetaan aurinkoenergialla toimivia lamppuja ja radioita, jotka auttavat heitä suojautumaan väkivallalta ja saamaan tietoa tarjolla olevasta avusta.
UN Womenin jakamat aurinkoenergialamput maksavat alle 10 euroa kappaleelta, mutta niiden vaikutukset ovat paljon hintaa suuremmat. Ne tarjoavat pimeässä illassa turvaa seksuaalista väkivaltaa vastaan ja helpottavat naisten jokapäiväiseen elämään kuuluvia tehtäviä, kuten ruoanlaittoa ja perheistä huolehtimista.
Osa lampuista on sellaisia, että niiden avulla perheet voivat ladata myös matkapuhelimensa ja pitää yhteyttä sukulaisiinsa. Kun lapset pääsevät jatkamaan koulunkäyntiä väliaikaisissa kouluissa, mahdollistavat lamput myös läksyjen tekemisen iltaisin.
Radiot avaavat naisille mahdollisuuden oikean tiedon saamiseen. Ne ovat monille nepalilaisille tällä hetkellä ainoa keino pysyä kärryillä tapahtumista, turvallisuustilanteesta ja avustustyöstä. Tiedonpuute ja huhupuheet lisäävät leirien asukkaiden stressiä ja epätoivoa, mikä usein purkautuu naisiin kohdistuvana väkivaltana.
”Vetoamme suomalaisiin lahjoittajiin avun saamiseksi kiireesti Nepalin naisille. UN Womenin kautta jaettava tuki kohdistetaan ensisijaisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleville naisille, kuten perheensä elättämisestä vastaaville naisille, kotinsa menettäneille yksinhuoltajille ja vammaisille naisille”, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen.
Pienelläkin avulla on suuri merkitys. Jo 14 euron lahjoituksella voidaan antaa oma radio kolmelle naiselle. Sitä mukaa kun lahjoituksia kertyy, on tuhansilla Sujitan kaltaisilla naisilla edes pieni toivon pilkahdus selviämisestä kriisin yli.
(Kuvat: Vlad Sokhin/UN Women)