Kinazin onnelliset tomaatinviljelijät
Kukkuloilta kajahtaa laulu, kun kaksikymmentä värikkäisiin, perinteisiin asuihin pukeutunutta naista toivottaa UN Womenin pääjohtajan Phumzile Mlambo-Ngcukan tervetulleeksi eteläisessä Ruandassa sijaitsevaan Kinaziin.
UN Womenin Imali-projekti tukee yhtätoista osuuskuntaa, joista 93 naisen muodostama Terimbere Mutegarugori on yksi. Sen puitteissa eri taustoista kotoisin olevat naiset voivat elättää itsensä ja perheensä. Hankkeen nimi on osuva, sillä suomeksi imali tarkoittaa vaurautta.
Osuuskunnat saavat siemenrahaa ja koulutusta erityisesti tomaatin ja sienten tuotannon kasvattamiseen. Vaikka naisten oikeudet ovatkin vähitellen parantuneet Ruandassa, edelleen on tarvetta vahvistaa naisten mahdollisuuksia käynnistää omaa liiketoimintaa ja hankkia pysyviä ansiotuloja.
Mlambo-Ngcuka vierailee kasvihuoneessa ja katselee pitkiä, punaisia tomaattirivistöjä. Sato lähtee pian myyntiin torille. Naiset ovat syystä ylpeitä työnsä tuloksista.
Osuuskunnan jäsen Patricie Ntashamaje kertoo: “Imali-projekti on muuttanut elämämme! Olimme aiemmin todella köyhiä, mutta nyt meillä on jopa säästöjä. Yksi parhaista asioista on, että voimme yhdessä työskennellen parantaa läheistemme elämää.”
Muutos on tapahtunut nopeasti. Vain kahdessa vuodessa osuuskunta on alkanut maksaa jäsentensä sairausvakuutuksen ja lasten koulumaksut sekä tarjota jäsenilleen teknistä ja ammattikoulutusta. Ryhmä on voinut ostaa kotieläimiä ja tukea jäsentensä kassavatuotannon laajentamista.
Lisäksi osuuskunta on avannut säästötilin uuden kasvihuoneen hankintaa varten.
Valmistelemansa puheen sijasta UN Womenin pääjohtaja puhuukin suoraan kuulijoilleen vieraillessaan osuuskunnan työmaalla. “Luotte vaurautta itsellenne UN Womenin ollessa tukenanne. Olen onnellinen nähdessäni, miten miehet ja naiset työskentelevät rinta rinnan. Meidän tulee aina muistaa, miten tärkeä rooli miehillä on naisen voimaannuttamisessa.”
Hän rohkaisee osuuskunnan jäseniä valloittamaan markkinat ja toivoo voivansa syödä imalilaisia tomaatteja missä tahansa päin maailmaa.
Ennen lähtöään Kinazista Mlambo-Ngcuka pyytää, että naiset satsaisivat tyttäriensä ja poikiensa kouluttamiseen – erityisesti tyttärien, mutta koskaan poikia unohtamatta.