Hondurasin tekstiilityöläiset järjestäytyvät puolustamaan oikeuksiaan
Joka toinen viikko Hondurasin naiskollektiivin jäsenet tapaavat toimistollaan Villa Nuevan kaupungissa. Keskustelu käy vilkkaana, kun naiset keskustelevat yhteisistä haasteistaan ja yrittävät löytää niihin ratkaisuja.
María Gutierrez, 40-vuotias tekstiilityöläinen, säteilee tarttuvaa energiaa, kun hän puhuu kokouksissa. Kollektiivin muut jäsenet tuntevat hänet organisointitaidoistaan ja kyvystään motivoida naisia avaamaan suunsa ja tukemaan toisiaan työpaikalla.
Kun María 19-vuotiaana aloitti työt urheiluvaatteita tekevässä Delta Honduras Maquilassa, hän ei tuntenut itseään lainkaan voimaantuneeksi. Hän teki pitkiä työpäiviä, ja saavuttaakseen tuotantotavoitteet hän usein joutui jättämään lounaan ja tauot väliin. Lopulta hänen fysiikkansa ei enää kestänyt.
“Aloin tuntea kipua ja stressiä. Tehtaan klinikalla lääkäri antoi minulle pillereitä, jotka vain helpottivat oireita väliaikaisesti”, María muistelee.
» Lue myös: Naiset muuttuvassa työelämässä (CSW61)
Naiskollektiivin ja yliopiston tekemä tutkimus vuonna 2012 paljasti, että peräti 46 prosenttia tekstiiliteollisuuden työntekijöistä kärsii masennuksesta ja ahdistuksesta. Yli 60 prosentilla on lihasten toimintahäiriöitä.
Kun María Gutierrez lopulta hankkiutui lääkärille tehtaan ulkopuolella, hänellä diagnosoitiin useita kaularangan ja hartioiden ongelmia. Hänen työkykynsä todettiin alentuneeksi. Tehtaalla työnjohtaja ei kuitenkaan suostunut alentamaan tuotantotavoitteita, jotta María ehtisi pitää työpäivään kuuluvat tauot. Maríaa alettiin häiritä ja kutsua laiskaksi.
“Öisin tunsin jännitystä rinnassani. Tuntui kuin olisin kuolemassa”, hän kertoo.
Työstressi alkoi vaikuttaa koko elämään ja perheen sisäisiin suhteisiin. Syvästi masentuneena María aikoi luovuttaa ja jättää työnsä, mutta kaikkein synkimmällä hetkellä hän kuuli Hondurasin naiskollektiivista, feministisestä järjestöstä, jolla on vuosikymmenien kokemus naisten ihmisoikeuksien ja työelämän oikeuksien puolustamisesta. María päätti taistella itsensä ja työpaikkansa puolesta.
”Opin puolustamaan oikeuksiani työntekijänä”, María kertoo.
Loppu on historiaa. Kollektiivin tuella María kävi kovat neuvottelut työolosuhteiden parantamiseksi ja kunnollisen työterveyshuollon saamiseksi. Hän onnistui saamaan myös työkyvyttömyyseläkkeen.
”Nyt tuen muita naisia vastaavissa tilanteissa. Naisten pitäisi olla tietoisia siitä, että heidän työ- ja elinolonsa voivat muuttua paremmiksi, kun he tuntevat oikeutensa ja järjestäytyvät.”
Maquila-tehtaat ovat merkittävä teollisuuden sektori Hondurasissa. Ne työllistävät yli sata tuhatta ihmistä. UN Women tukee Hondurasin naiskollektiivia edistämään työntekijöiden järjestäytymistä ja oikeuksia kahdeksassa kunnassa maan pohjoisrannikolla.
“Maquiloiden työntekijöiden elämä muuttuu, kun he saavat mahdollisuuden kouluttaa itsensä ja järjestäytyä yhdessä muiden naisten kanssa. Yhdessä he saavat äänensä kuuluviin ja hyötyvät taloudesta sen sijaan, että heitä vain käytettäisiin hyväksi”, sanoo UN Womenin ohjelma-asiantuntija Liena Isaula.
(Kuvat: UN Women/Héctor Gómez)