Hätäapupakkaus naiselle parantaa turvallisuutta, terveyttä ja itsetuntoa Bangladeshissa

Tue hädän keskellä eläviä naisia!

Mahmuda Begum asuu vastasyntyneen lapsensa kanssa pakolaisleirillä Cox’s Bazarissa Bangladeshissa. Hän on tuhansien muiden rohingya-naisten tavoin saapunut leirille kuljettuaan tuskallisen matkan paettuaan kodistaan. ”Meillä ei ollut vaihtoehtoja. Oli pakko jatkaa eteenpäin siinä toivossa, että löytäisimme suojan päämme päälle” kertoo Mahmuda.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on jakanut rohingya-naisille pakolaisleirillä välttämättömiä perustarvikkeita kuten saippuaa, alusvaatteita, terveyssiteitä ja taskulamppuja. Nämä perusvälttämättömyydet sisältyvät Suomen UN Womenin uuteen Eettiseen lahjaan Hätäapupakkaus naiselle.

Rohingya-pakolaisten virta pakolaisleireille on ollut valtava, minkä myötä perushygieniatarvikkeita sisältävien Hätäapupakkausten tarve on ollut suunnattoman suuri. UN Women on yhteistyökumppaneidensa kanssa jakanut Cox Bazarin pakolaisleirillä lähes 8000 Hätäapupakkausta erityisesti kotitalouksiin, joissa naiset ovat päävastuunkantajia. Kohderyhmää ovat myös olleet raskaana olevat ja imettävät naiset, teini-ikäiset tytöt sekä erityisen tuen tarpeessa olevat tytöt.

 

Kuva: ActionAid Bangladesh/Md. Sariful Islam

 

Myanmarin monet rohingya-pakolaiset ovat asuneet jo melkein kolme vuosikymmentä Bangladeshissa. Pakolaisten määrä kasvoi sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet eskaloituivat elokuussa 2017 Rakhinen osavaltiossa Myanmarin länsirannikolla. Noin puolet lähes miljoonasta pakolaisesta on naisia ja tyttöjä. Monet heistä ovat saapuneet pakolaisleirille traumatisoituneina ja huonovointisina, eikä useimmilla ole juurikaan omaisuutta mukanaan.

”Tunnen pystyväni paremmin huolehtimaan itsestäni ja vauvastani saatuani nämä tarvikkeet ja opastuksen niiden käyttöön”, kertoo Mahmuda.

Monet haasteet pakolaisleirillä, kuten huono valaistus, vaikuttavat huomattavasti enemmän naisten ja tyttöjen elämään kuin miesten. Väkivaltaisuuksia Barinkathista Rakhinen osavaltiosta pakoon lähtenyt 16-vuotias Rubina kertoo, kuinka Hätäapupakkauksen mukana tullut aurinkoenergialamppu helpotti hänen arkeaan. ”Pimeällä naiset ja tytöt eivät uskalla lähteä ulos teltoistaan, ei edes käymään WC:ssä tai hakemaan vettä kaivolta”, hän kertoo ja jatkaa: ”toisinaan vasta illalla pimeän tullen minulla on aikaa tehdä töitä. Lamppu on iso helpotus meille! Voin nyt tehdä ruokaa, tiskata ja hakea vettä iltaisin.”

 

Kuva: ActionAid Bangladesh/Md. Sariful Islam

 

Naisten kertomat kokemukset Bangladeshista piirtävät tärkeää kuvaa siitä, kuinka humanitaarisen avun suunnittelussa on keskeistä kuulla naisten ääni ja ymmärtää, minkälaisia tarpeita heillä kriisin keskellä on. Yksinkertaisilla asioilla kuten valaistuksella on suuri merkitys – ne vähentävät naisten ja tyttöjen altistumista vaaralle. Kuten Rubinan ja Mahmudan kohdalla, pienet asiat vaikuttavat heidän mahdollisuuksiinsa liikkua, pysyä terveinä ja olla turvassa.

”UN Women on tietoinen, että naisilla ja miehillä on kriisin edessä erilaiset tarpeet ja he ovat eritavoin haavoittuvaisia. Roolimme on rakentaa tietoisuutta näistä eri tarpeista, jotta voimme ehkäistä naisten ja tyttöjen tarpeiden unohtumista hätäavun antamisessa” sanoo Shoko Ishikawa, YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin edustaja Bangladeshissa.

Tue ystävänpäivän kunniaksi hädän keskellä elävien naisten terveyttä, turvallisuutta ja itsetuntoa ostamalla Suomen UN Womenin uusi Eettinen lahja Hätäapupakkaus naiselle!

Lahjoita Hätäapupakkaus naiselle!

 

Kuvituskuva: UN Photo/Kibae Park