Boko Haramin sieppaamat tytöt rakentavat elämäänsä uudelleen

Vuonna 2014 maailman huomio kiinnittyi Boko Haram -terroristijärjestöön, kun se sieppasi yli 200 nigerialaista koulutyttöä. Tapahtuma synnytti maailmanlaajuisen liikkeen vaatimaan tyttöjen vapauttamista.

Tänään jo yli 2 000 tyttöä ja naista on siepattu Boko Haramin seksiorjiksi Nigeriassa. Kansainvälinen yhteisö vaatii heidän vapauttamistaan ja turvallista paluuta koteihin. Mutta kun tytöt ovat palanneet, miten heille käy? Mitä tapahtuu raiskausten seurauksena syntyneille lapsille ja heidän nuorille äideilleen?

Hussainan tarina

Hussaina Dahiru oli vasta 15-vuotias, kun Boko Haramin taistelijat sieppasivat hänet kotoaan Nigerian Madagalista toukokuussa 2015. Hussaina vietiin kolmentoista muun tytön kanssa Sambisan metsään ja pakotettiin yhden kapinallisen vaimoksi. Miehellä oli jo ennestään kolme muuta vaimoa. Pian Hussaina tuli raskaaksi.

“Elämä kapinallisten luolassa oli sortavaa ja sietämätöntä”, Hussaina kertoi UN Womenin edustajille, kun hän oli onnistunut pakenemaan Boko Haramilta.

Ruokaa ei juurikaan ollut ja rangaistukset olivat ankaria. Lapsivaimoja rangaistiin myös miestensä tekemisistä.

”Jos aviomiehesi ei osallistunut operaatioon, sinulle ei annettu ruokaa.”

Hussaina Dahiru kertoi, kuinka Boko Haram piti vangittuja naisia ja tyttöjä kurissa jatkuvalla väkivallalla. Pakoyritykset olivat lähes mahdottomia. Kiinni jääneet teurastettiin ja heidän ruumiinosiaan esiteltiin toisille vangeille.

Helmikuussa 2016 Hussaina oli raskaana, eikä kestänyt enää päivittäistä terroria ja nälkää. Hän otti riskin ja onnistui pakenemaan yön pimeydessä. Hän juoksi koko yön ja aamunkoitteessa hänet löydettiin ja toimitettiin turvaan. Lastensuojeluverkoston työntekijä toimitti traumatisoituneet Hussainan UN Womenin avustuspalveluun.

Hussainan tarina ei koskaan saanut onnellista loppua. Kaksi kuukautta pakonsa jälkeen hän kuoli synnytyksessä. Hussainan lapsi jäi eloon ja on sukulaisnaisen huostassa. Vaikka hän saa apua, ei perhe ja yhteisö vielä ole päättänyt, voidaanko lapsi pitää. Boko Haramin taistelijoiden tekemien raiskausten seurauksena syntyneitä lapsia ympäröi voimakas stigma, ja usein yhteisö torjuu heidät.

Apua uuden elämän alkuun

UN Women auttaa Boko Haramin sieppaamia nigerialaisia tyttöjä ja naisia rakentamaan elämänsä uudelleen. Avustusohjelma toimii Adamawan, Bauchin ja Gomben osavaltioissa, joista suurin osa vapauteen päässeistä uhreista hakee turvapaikkaa.

Naisille ja tytöille tarjotaan niin hätäapua, psykososiaalista tukea kuin mahdollisuuksia hankkia kestävä toimeentulo ankarien koettelemusten jälkeen.

”Useimmat heistä ovat menettäneet perheensä, johon he voisivat tukeutua, ja heillä on lapsia, jotka heidän on nyt elätettävä”, kertoo UN Womenin edustaja Fatou Ndiaye.

Hän kertoo, että jotkut vapautuneista haluavat kouluttautua, mutta useimmat tarvitsevat välittömän toimeentulon lähteen palatakseen normaalielämään. Siksi heitä opastetaan hankkimaan käytännön taitoja kuten räätälintöitä, kutomista, maanviljelyä ja yrityksen perustamista.

Kansainvälinen yhteisö vaatii Boko Haramin sieppaamien tyttöjen vapauttamista
Boko Haramin sieppaamien tyttöjen vapauttamiseksi on syntynyt maailmanlaajuinen liike.

Naisia tarvitaan ääriliikkeiden torjumiseen

Niin Nigeriassa kuin muualla, esimerkiksi Irakissa ja Malissa, ääriliikkeet ovat tietoisesti valinneet naiset ja tytöt kohteikseen. Naisia ja tyttöjä pakotetaan naimaan sieppaajansa ja raiskaajansa tai heidät myydään orjiksi.

Naisia ei kuitenkaan pidä nähdä vain uhreina, vaan merkittävänä voimavarana rauhan ja vakauden rakentamisessa. Naisia tarvitaan väkivaltaisten ääriliikkeiden torjumiseen. Viimeisimmät tutkimukset vahvistavat, että rauha on kestävämpää, kun naiset saavat osallistua rauhanneuvotteluihin.

Myös hallitusten pitää panostaa enemmän naisten aseman parantamiseen. Tutkimuksen mukaan sukupuolten tasa-arvon etusijalle asettaneet valtiot ovat vähemmän haavoittuvia väkivallan puhjetessa tai ääriliikkeiden uhatessa.

(Kuvat: UN Women/Ikechukwu Attah ja UN Photo)