Äitiyspakkaukset ilahduttavat pakolaisleirien äitejä ja tarjoavat toimeentulon pakolaisleirin naisille
Tilaa Äitiyspakkaus -Eettinen lahja tästä !
Za’taarin pakolaisleirillä valmistuvien äitiyspakkausten vaatteet ovat monen vastasyntyneen onni. UN Womenin naistenkeskuksessa Za’taarin pakolaisleirillä ommellaan äitiyspakkauksia – suomalaisen arjen apupaketin inspiroimana.
Joulunpunainen collegekangas pilkkoutuu yhä pienempiin osiin. Siitä ei kuitenkaan synny tonttulakkeja vaan Za’taarin pakolaisleirillä Jordaniassa jaettavan äitiyspakkauksen vaatteita UN Womenin naistenkeskuksessa. Za’taarin naisten ompelemia vaatteita voidaan käyttää vastasyntyneestä aina kolmeen ikäkuukauteen asti. Inspiraationsa äitiyspakkaus on saanut suomalaisesta, maailmalla edelleen hyvin poikkeuksellisesta äitiysavustuksesta. Za’taarin leirillä pakkaukset tulevat todella tarpeeseen: noin 79 000 asukkaan – lähes Kouvolan kokoiseksi kasvaneella – alueella, syntyy tietysti myös paljon vauvoja. Pakkauksia jaetaankin noin 400 äidille joka kuukausi.
Taloudellista itsenäisyyttä
Nahed astuu sisään UN Womenin naistenkeskuksen vaaleaan huoneeseen kangaspinkka kädessään. Kangaspaloja odottavat 14 ompelijaa, jotka tekevät niistä housuja tuleviin äitiyspakkauksiin.
Ompelukoneiden neulat nakuttavat lankaa kankaaseen kiinni tasaisella tahdilla. Työ UN Womenin naistenkeskuksessa on äärimmäisen tärkeää, monellakin eri tapaa: se on paitsi konkreettista apua leirillä lapsen saaville naisille, mutta myös vaatteiden ompelijoille. Heille työpaikka naistenkeskuksessa antaa mahdollisuuden vahvistaa omaa ammattiosaamistaan ja kasvattaa siten myös mahdollisuuksia taloudelliseen itsenäisyyteen leirin ulkopuolella.
”Käytän työstä saamani tulot huolehtiakseni seitsemästä lapsestani. Maksan rahoilla myös kahden tyttäreni yliopistomaksuja”, eräs ompelijoista kertoo.
Voimauttava empatia kasvaa työn lomassa
Työ merkitsee ihmisille kaikkialla maailmassa paitsi toimeentuloa myös hyvinvointia laajemmin.
”Minusta tuli vastikään isoäiti ja olen siitä hyvin onnellinen”, ompelukoneen takana istuva Nzailah kertookin ja jatkaa:
”Mutta vielä onnellisemmaksi tulin siitä, että tyttäreni sai yhden näistä äitiyspakkauksista, joita me valmistamme täällä.”
Esimerkiksi Za’taarin pakolaislerin syyrialaisista pakolaisista noin 30 prosenttia asuu kotitalouksissa, joissa nainen on pääasiallinen elättäjä.
”Kun tarjoamme naisille töitä, se vähentää myös liian varhain solmittuja avioliittoja”, toteaa leirillä toimivassa päiväkodissa opettajana työskentelevä Anisah.
Työpaikalla onkin myös vahva sosiaalinen merkitys naisille. Ompelimo on heidän yhteisönsä ja oma tilansa, jossa eritellä arkisia kokemuksia, tunteita ja tapahtumia.
”Me jaamme täällä toistemme ilot ja surut. Tämä on paikka, joka tuo meidät yhteen”, Heilah tiivistää.
Haaveista totta
UN Womenin pyörittämässä ompelimossa tehdään työtä siten kuin ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat haaveilevat työtä tehtävän: äitiyspakkauksen vaatteiden valmistamisesta jääneitä ylijäämäpaloja ei nimittäin heitetä pois.
”Me teemme niistä eri kokoisia mattoja”, Nawal kertoo kankaan kiertokulusta.
UNHCR:n loppuvuodesta 2018 julkaiseman raportin mukaan pakolaisleirillä asuvista syyrialaisista peräti 76 prosenttia haaveili paluusta kotimaahansa jonain päivänä. Työn lomassa onkin aikaa keskustella myös omista unelmistaan – niistä suurista, mutta myös pienemmistä.
”Haaveilen ostavani tienaamillani rahoilla itselleni huivin tai mekon”, eräs naisista aloittaa. Badia’a naurahtaa vieressä ja jatkaa keskustelua.
”Kännykkäni meni rikki, joten itse haluan ostaa uuden puhelimen.” Kuulostaa kovin tutulta.
Tue naisia ja tyttöjä tilaamalla Eettinen lahja täältä!
Teksti: Aino Haaparanta
Kuvat: ©UNICEF/UNI114992/Kate Holt, UN Women/Christopher Herwig