Fatmira Dajlani, entinen lapsimorsian muistaa ensimmäisen avioliittopäivänsä rumimpana asiana elämässään
Fatmiralla on henkilökohtainen kokemus siitä, mitä lapsimorsian käy läpi astuessaan avioliittoon. Nykyään Fatmira työskentelee romaniyhteisöjen parissa lapsiavioliittoja vastaan.
“Menin naimisiin 14-vuotiaana eikä minulla ollut mitään käsitystä siitä, mitä avioliitto tarkoittaa. Häitä ei järjestetty eikä ollut valkoista häämekkoa. Oli vain huone, jossa minun piti todistaa neitsyyteni. Muistan ensimmäisen avioliittoelämän päivän olleen minulle kivulias. Se tapahtui 24 vuotta sitten, mutta muistan sen rumimpana asiana elämässäni. Olin vasta lapsi ja luulin nöyryyttäväni perhettäni ja aiheuttavani harmia heidän ylpeydelleen, jos en tottele.”
“En halunnut muiden tyttöjen käyvän läpi samoja haasteita kuin itse koin.”
Fatmira Dajlani on työskennellyt aktivistina 14 vuotta Albaniassa ja johtaa Roma Gateway for Integration -organisaatiota Fushe Krujessa, Albaniassa. “Aloin työskennellä romaniyhteisössä, koska halusin muuttaa heidän käsityksiään lapsiavioliitoista. En halunnut muiden tyttöjen käyvän läpi samoja haasteita, joita olin kohdannut. on ajanut minut työskentelemään nuorien tyttöjen kanssa ja motivoimaan heitä olemaan itsenäisiä”, hän kertoo.
“Puhun tästä joka päivä romaniyhteisössä. Selitän tytöille, mikä avioliitto on, mitä se edellyttää ja mihin he suostuvat mennessään naimisiin nuorella iällä. Kerron tytöille, ettei heidän pitäisi mennä naimisiin, jos he eivät itse sitä halua, vaikka vanhemmat vaatisivatkin sitä. Olen valmis suojelemaan jokaista heitä, jos he eivät halua mennä naimisiin. On ollut monia tapauksia, joissa tytöt ovat kieltäytyneet ja heidän vanhempansa ovat lopulta antaneet asian olla.
On todella ajankohtaista työskennellä ja kasvattaa tyttöjen ja äitien tietoisuutta lapsiavioliittojen vastaisesta taistelusta. Jos äiti ei halua tyttärensä menevän naimisiin, hän ei mene naimisiin liian aikaisin. On melkein mahdotonta muuttaa vanhempien ajatuksia lapsiavioliitoista. Heidän mielestä ne ovat osa kulttuuriamme ja perinteitä, mutta se ei pidä paikkaansa.
Meidän pitää kouluttaa romaniyhteisön tyttöjä ja antaa heille mahdollisuus olla vapaita. Romaniyhteisössä Fushe Krujessa (kaupunki 30 kilometriä Albanian pääkaupungista) tytöt eivät saa käydä koulua kuudennen luokan jälkeen, koska heidän uskotaan olevan sukukypsiä tässä vaiheessa. Tässä kaupungissa on noin 300 romaniyhteisön perhettä ja vain kaksi tyttöä ovat päässeet opiskelemaan lukioon ja yliopistoon. Hiljattain 12-vuotias tyttö meni naimisiin ja erosi vain kaksi viikkoa myöhemmin.
Tänä päivänä romaniyhteisön tytöt ovat aiempaa tietoisempia lapsiavioliitoista ja he ovat ymmärtäneet, että he voivat kieltäytyä avioliitosta ja vastustaa vanhempiensa tahtoa. Mutta vanhemmat ovat huolissaan, etteivät heidän tyttärensä pääse koskaan naimisiin, jos he eivät mene naimisiin viimeistään 18-vuotiaana. Poikien osalta ei ole samanlaista huolta. On kuitenkin tärkeää työskennellä myös poikien kanssa. Puhumme pojille monista yhteisöä koskettavista sosiaalisista asioita, kuten perheväkivallasta, alkoholinkäytöstä ja uhkapelaamisesta.”
Lapsiavioliittoja vastaan taisteleminen vaatii yhteistyötä. Mitä useammat aktivistit ja toimijat liittyvät mukaan, sitä suurempi muutos tulee olemaan. Meillä on paljon työtä edessämme.
Auta lopettamaan lapsiavioliitot ja anna lahjaksi Lapsiavioliitot historiaan e-kortti!
Kuva: UN Women/Parllaku