Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat naiset saavat apua Nepalissa
Kun kohtalokas maanjäristys iski Nepaliin, 22-vuotias Shanta Tamang alkoi synnyttää. Shantan äiti onnistui löytämään taksin ja kiirehti tyttärensä kanssa lähimpään sairaalaan. Seuraavana päivänä Rehan-vauva syntyi.
Synnytyksen jälkeisenä päivänä Shanta lähti vastasyntyneen kanssa ambulanssilla sairaalasta kotiin. Iloisen kotiinpaluun sijaan Shanta ja Rehan-vauva joutuivat aloittamaan elämän kodittomina. Koko 12-henkinen perhe joutuu nyt elämään hätäisesti aaltopellin paloista ja pressusta kokoon kyhätyssä majassa.
Shanta vauvoineen, hänen siskonsa, molempien aviomiehet ja kaksi muuta lasta ja isoäiti kaikki nukkuvat yhdellä matolla. Valoa asumukseen tuo pikkuruinen öljylamppu. Perheen koko omaisuus tuhoutui maanjäristyksessä – mitään ei ole jäljellä.
Hygieniaolosuhteet ovat vaaralliset. Vesi pitää kantaa pitkän matkan päästä kävellen, eikä perheellä ole käytössä vessaa. Tarpeet tehdään avoimelle maalle. Shantan vauva, perheen muut pikkulapset ja iäkäs isoäiti ovat suurimmassa vaarassa sairastua puutteellisen hygienian vuoksi.
Ennen maanjäristystä viljelijäperhe teki vuosia työtä ja muutti jyrkän rinteen kauniiksi terassiviljelmiksi. Perheen miehet viljelivät maata ja tulivat yleensä jotenkuten toimeen, vaikka elettiinkin kädestä suuhun. Säästöön rahaa ei ole koskaan jäänyt sen vertaa, että perheellä olisi nyt hädän hetkellä varaa ostaa saippuaa tai peittoa.
Apu tavoittaa naiset paikallisten järjestöjen kautta
Nepalilaisen Pourakhi-kansalaisjärjestön vapaaehtoiset löysivät Shantan perheen. Pourakhi perustettiin joitakin vuosia sitten UN Womenin Nepalin-toimiston avulla. Sen laaja jäsenistö toimii yhteisöissä ruohonjuuritasolla.
Maanjäristyksen jälkeen järjestön vapaaehtoisia on ohjeistettu käymään tarkasti läpi tuhoalueet ja etsimään naisia, pikkuvauvoja ja vanhuksia, joiden asema sosiaalisten olosuhteiden, sairauksien ja köyhyyden vuoksi on kaikkein heikoin.
Shantan perheelle on luvassa edes pientä helpotusta, sillä Pourakhi tunnisti perheen tilanteen niin kriittiseksi, että he saavat kiireesti apua: ruokaa, teltan päänsä päälle ja lämpimiä peittoja. Pourakhi on yksi UN Womenin nepalilaisista kumppanijärjestöistä, joiden vapaaehtoiset ovat lähteneet liikkeelle avustustarvikkeiden toimittamiseksi maanjäristysalueille.
Avun tarve on valtava
Suomen UN Women kerää parhaillaan lahjoituksia hygieniapakkausten, aurinkoenergialla toimivien lamppujen ja radioiden jakamiseksi maanjäristyksestä kärsiville naisille ja heidän perheilleen. Nämä avustustarvikkeet auttavat naisia huolehtimaan omasta ja lastensa puhtaudesta, suojautumaan väkivallalta ja saamaan tietoa tarjolla olevasta avusta.
Nepaliin iskeneen toisen maanjäristyksen jälkeen tarve on entistä suurempi. Heikoimmassa asemassa olevat naiset, kuten vammaiset, vanhukset ja yksinhuoltajat, pääsevät usein viimeisenä hyötymään hätäavusta. Sosiaaliset normit, tiedon puute, pitkät kävelymatkat ja naisten vastuu perheestä ja kodista ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat avun saamiseen.
Toimittamalla avun Pourakhin kaltaisten paikallisten järjestöjen kautta UN Women varmistaa, että siitä hyötyvät naiset, joiden tarve on kaikkein suurin – sellaiset kuin Shanta, ja hänen pieni vauvansa.
(Kuvat: UN Women/Piyavit Thongsa-Ard)