Hajjan suuri päivä
Kun Hajja Wahiba Mostafa syntyi, Egypti oli vielä kuningaskunta. Hajjan tullessa kouluikään ylellisen elämäntyylinsä vuoksi vihattu kuningas syrjäytettiin ja maa julistettiin tasavallaksi. Korruptio ja mielivalta kuitenkin jatkuivat, ja lopulta egyptiläiset elivät kolme vuosikymmentä Hosni Mubarakin rautaisessa otteessa.
Hajjan arki Abou Bashan kylässä kulki perinteisiä latuja pitkin. Naisen tehtävä on huolehtia kodista ja lapsista. Koulutuksta tai työpaikasta Hajja ei osannut edes haaveilla. Häntä ei nimittäin virallisesti ollut edes olemassa.
Viime vuonna muutoksen tuulit puhalsivat yli Egyptin. Myös naiset lähtivät ensimmäistä kertaa kaduille osoittamaan mieltä köyhyyttä, työttömyyttä ja korruptiota vastaan. Naisista huokunut voima ja päättäväisyys kumosi ympäröivän maailman kuvan burkaan pukeutuneista alistetuista naisista. Tasavertaisina miesten rinnalla naiset lauloivat, johtivat mielenosoituksia, järjestivät kokoontumisia yömyöhään.
Kun egyptiläiset ensimmäistä kertaa pääsivät valitsemaan vapaissa vaaleissa itselleen presidenttiä ja parlamenttia, Hajja ei voinut äänestää. Hän on yksi miljoonista egyptiläisistä naisista, joilla ei ole henkilöllisyystodistusta. Ilman sitä he eivät voi äänestämällä vaikuttaa maansa tulevaisuuteen.
Suuri osa näistä naisista on tietämättömiä oikeuksistaan. Monet vanhemmat eivät ole koskaan rekisteröineet tyttäriään, jotta heidät voitaisiin naittaa mahdollisimman nuorina.
Hiljattain Hajjan elämä sai yllättäen uuden suunnan. Kun UN Womenin tukeman kampanjan vapaaehtoiset tulivat Abou Bashan kylään kertomaan, kuinka suuri merkitys henkilöllisyystodistuksen omistamisella voi naisen elämässä olla, Hajja ei enää epäröinyt. Hän etsi syntymätodistuksensa ja oli ensimmäisenä jonossa täyttämässä hakemuksen ja ottamassa henkilökorttiin vaaditun valokuvan.
Kaksi viikkoa myöhemmin koitti suuri päivä, kun Hajja sai henkilöllisyystodistuksen käsiinsä. Vihdoin hän oli olemassa!
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women haluaa henkilöllisyystodistusten avulla turvata köyhien egyptiläisnaisten perusoikeudet ja antaa heille mahdollisuuden toimia aktiivisina kansalaisina. Maan rakentaessa demokraattista järjestelmää Hajja ja hänen kaltaisensa naiset pääsevät ensimmäistä kertaa sanomaan sanansa yhteisistä asioista.
UN Womenin tuella kaksi miljoonaa naista saa henkilökortin ilmaiseksi. Jokaisella heillä on omat unelmansa. Henkilöllisyystodistuksen ansiosta Hajja pääsee nyt ensimmäistä kertaa terveyskeskukseen ollessaan sairas. Hän voi saada valtion avustuksia tai pankkilainan.
Abou Bashan kylässä elämänsä viettäneelle Hajjalle henkilökortti avaa myös ovet ulkomaailmaan: hän kertoo, että hänen suurin haaveensa on jonakin päivänä täyttää jokaisen hartaan muslimin velvollisuus, tehdä pyhiinvaellusmatka ja nähdä Mekka.