Slummi puhtaaksi hiv -positiivisten naisten johdolla
Katwen slummissa Kampalassa ryhmä hiv-positiivisia naisia viljelee maata, siivoaa asuinaluetta ja edistää tietoisuutta ihmisten oikeudesta sanitaatioon ja riittävään asumisen tasoon. Toiminnan moottorina on asiastaan innostunut Consolata Zavuga, jonka hymy ja huumorintaju tunnetaan yhteisössä laajalti.
“Aamulla herätessämme otamme naapurini kanssa luudan ja lapion, ja sitten lähdemme onnellisina siivoamaan asuinaluettamme!”
Consolata perusti Galima taistelee hiv/aidsia vastaan-nimisen liikkeen, joka yhdistää 65 HIV-positiivista naista Makindyen alueella. Se kuuluu Ugandan pääkaupungin Kampalan pahamaineisimpiin slummeihin.
Slummeille on tyypillistä huonot asuinolosuhteet ja huonokuntoiset rakennukset, pula puhtaasta vedestä ja vessoista, epävarmat vuokrasopimukset ja häädöt. Monesti naisilla ei ole oikeutta vuokrasopimukseen, joten heidät voidaan heittää ulos kodeistaan vaikka keskellä yötä, tarjoamatta tilalle mitään muuta.
Naiset ansaitsevat elantonsa pienistä liiketoimista, mutta yritystoiminnan kehittäminen on vaikeata.
Consolatan nauttima arvostus perustuu kovaan työhön ja yhteisöön sitoutumiseen. Hänen ryhmässään on nuoria ja aikuisia naisia. Myös miehiä on tullut mukaan.
“Olen onnellinen, kun näen uusien hiv-positiivisten ihmisten liittyvän ryhmäämme ja taistelevan viruksen huonoa mainetta vastaan. 65 aktiivista ihmistä on hyvä alku!”
Yksi ryhmän toiminnan tärkeimmistä painopisteistä on parantaa alueen siisteyttä, turvallisuutta ja asumismukavuutta. Siisteys on tärkeää myös tartuntatautien leviämisen vähentämiseksi.
Kampalassa syntyy päivittäin noin 1200-1500 tonnia jätettä, josta noin kolmasosa kerätään pois. Alueella toimii sekä kunnallisia että yksityisiä jäteautoja. Ne ovat kuitenkin monille slummin asukkaalle liian kalliita. Lisäksi jätteiden keräys on hidasta, ja siksi jätettä kerääntyy viemäreihin ja asuinalueille.
“Aloitimme Pidä Katwe puhtaana -toiminnan Mulagossa pidetyn opintopiirin tuloksena”, Consolata kertoo.
Opintopiirin järjesti ugandalainen kansalaisjärjestö, jota UN Women tukee ja rahoittaa. Opintopiirissä on opastettu osallistujia tunnistamaan yhteisön kehittämistarpeita ja löytämään niihin ratkaisuja. Ryhmä totesi sanitaation parantamisen olevan tärkein kohde ja teki aloitteen joka kuukauden toisena lauantaina järjestettävästä yhteisestä siivouspäivästä.
Katwen asukkaat ottavatkin nykyään enemmän vastuuta ympäristönsä siisteydestä ja toimivat yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa. Consolatan johdolla naiset lobbasivat kunnallispoliitikkoja pyytämään Kampalan kaupungilta apua jätteiden keräämiseen.
“Kampalan kaupunki on lähettänyt tänne jäteautoja ja työmiehiä ilmaiseksi kesäkuusta 2013 lähtien. Siivousrinkimme ansiosta riittää, että soitamme puhtaanapitolaitokselle ja he lähettävät sieltä jäteauton”, Consolata kertoo ylpeänä tuloksista, joita naisten sinnikkyydellä on saatu aikaan.
Siivoamisen lisäksi naiset tuottavat elintarvikkeita ja tekevät käsitöitä, kuten kaula- ja rannekoruja, mattoja ja laukkuja. UN Womenin tukeman koulutuksen ja käsityötaitonsa ansiosta hiv-tartunnan saaneet ja aidsia sairastavat naiset ovat saaneet mahdollisuuden säästää rahaa, jotta voivat kohentaa asuinolosuhteitaan.
“Tetudda mabega”, Consolata sanoo, ” jatkamme sitkeästi eteenpäin”.