Feng Yuan: ”Ilman UN Womenia emme voisi jatkaa työtämme”
Kiinalainen tasa-arvoaktivisti Feng Yuan tekee väsymätöntä työtä naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi.
”Naisiin kohdistuva väkivalta on seurausta sukupuolten välisestä epätasa-arvosta, jota ilmenee Kiinassa kaikilla elämän osa-alueilla”, vuosikymmeniä Kiinassa tasa-arvoa puolustanut Feng Yuan sanoo.
Toimittajana aloittanut ja sittemmin naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiselle uransa omistanut Feng Yuan on nähnyt Kiinassa tapahtuvan muutoksen. Hän oli itse tekemässä sitä pitkäjänteistä työtä, jonka ansiosta Kiinaan saatiin vuonna 2016 ensimmäinen lähisuhdeväkivallan vastainen laki – yli kymmenen vuoden uurastuksen jälkeen.
Neljä vuotta sitten Feng Yuan perusti Pekingissä toimivan Equality-kansalaisjärjestön, joka työskentelee lain toimeenpanon edistämiseksi. Työ on alkanut tuottaa tulosta.
”Väkivaltaa kokeneet naiset ovat alkaneet vaatia lain turvin oikeutta. Yhä useampi hakee apua poliisilta, oikeuslaitokselta ja sosiaalityöntekijöiltä. Myös sivulliset ovat alkaneet puuttua väkivaltaan ja tukea selviytyjiä”, hän kertoo.
Naisiin kohdistuvasta väkivallasta puhuminen on kuitenkin hyvin vaikeaa Kiinassa, jossa harmoniaa pidetään korkealla arvossa. Kiinassakin Metoo-liike on kannustanut tyttöjä ja naisia kertomaan kokemastaan häirinnästä, mutta julkituloja koitetaan kuitenkin vaientaa.
”Niin poliisi, koulut, yliopistot ja työpaikatkin saattavat painostaa kertojia olemaan hiljaa sen sijaan, että saattaisivat tekijät vastuuseen. Häirinnästä kertomisen ajatellaan levittävän kaaosta”, Feng Yuan kertoo.
Paikalliset järjestöt tekevät UN Womenin tuella monipuolista työtä asenteiden muuttamiseksi ja palvelujen turvaamiseksi väkivaltaa kokeneille. Esimerkiksi teini-ikäisten kouluttaminen väkivallan ehkäisystä ja kuinka luoda turvallisia parisuhteita on todella tärkeää.
”Ilman UN Womenin tukea meidän olisi mahdotonta jatkaa työtämme”, Feng Yuan painottaa.
Feng Yuan vieraili kesällä Suomessa Helsinki Pride -viikon aikana ja lähetti sateenkaaripostikortin ystävälleen.
”Minusta oli todella rohkaisevaa nähdä, kuinka ihmiset saivat vapaasti ilmaista seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiään, ja miten jopa yritykset ja virastot, kuten posti osoittivat heille tukensa.”
Tule mukaan kansainväliseen Oranssit päivät -kampanjaan!