Jaha Dukureh – #MeToo:n monet kasvot
Sukuelinten silpomista ja lapsiavioliittoja vastaan taisteleva Jaha Dukureh muistuttaa, että #MeToo-liike näyttäytyy maailmalla monin tavoin. Dukureh toimii UN Womenin Afrikan hyvän tahdon lähettiläänä, ja hänet valittiin toukokuussa sadan vaikutusvaltaisimman tasa-arvotyötä tekevän henkilön joukkoon Apolitical-verkoston listalle.
”Tarinani alkaa siitä, kun olin viikon ikäinen ja sukuelimeni silvottiin. Minulla ei ole siitä muistikuvaa, ja sain sen selville vasta 15-vuotiaana, kun minut pakotettiin naimisiin. Saavuin New Yorkiin joulupäivänä 15-vuotiaana naidakseni miehen, jota en ollut koskaan tavannut. Mielestäni pakkoavioliitto on hirveintä mitä tyttö voi joutua kokemaan. Kun tyttö on pakotettu naimisiin, nähdään että miehellä on oikeus raiskata hänet vaikka joka päivä”.
Näin kertoo UN Womenin Afrikan hyvän tahdon lähettiläs Jaha Dukureh, joka taistelee erityisesti sukuelinten silpomista ja lapsiavioliittoja vastaan. Tänäkin päivänä maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonan naisen ja tytön sukuelimet on silvottu, ja yli 650 miljoonaa naista ja tyttöä on joutunut naimisiin alaikäisenä.
Jaha onnistui pakenemaan pakkoavioliitosta sukulaistensa luokse Bronxiin ja sai pitkän taistelun jälkeen mahdollisuuden käydä koulua ilman huoltajiensa suostumusta. Hän valmistui koulusta ja saatuaan tyttären hän alkoi kampanjoida sukuelinten silpomista vastaan, jotta hänen tyttärensä ei joutuisi kokemaan samaa kohtaloa. Hän bloggasi, perusti tukiryhmän silvotuille ja lopulta oman järjestön. Hän nosti ilmiön esiin ja antoi sille omat kasvonsa.
”Mielestäni sukuelinten silpomiseen liittyy paljon harhaluuloja, kuten että sitä harjoittaisivat vain tietämättömät afrikkalaiset sekä kouluttamattomat ja sivistymättömät ihmiset. Silpomista tapahtuu kuitenkin Afrikan lisäksi myös Lähi-idässä, Aasiassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassakin. Se ei liity uskontoon, luokkaan tai koulutustaustaan. Jokainen yhteisö on erilainen ja jokainen syy harjoittaa sukuelinten silpomista on erilainen”, Jaha muistuttaa.
Jaha alkoi puhua lapsiavioliittoja vastaan vain 10-vuotiaana kun hän ujuttautui salaa paikallistelevisioon kertomaan, miten hänen yhteisönsä tyttöjä ei pitäisi pakottaa naimisiin.
”Isoin saavutukseni on kuitenkin vielä tulossa – päivä jolloin olen onnistunut selkeästi vähentämään sukuelinten silpomisen määrää”, Jaha toteaa.
Maailmalla #MeToo näyttäytyy eri tavoin, vaikka siitä ei käytettäisikään samaa nimeä. Tällä hetkellä Afrikassa liikehdintä sukuelinten silvontaa vastaan on voimakasta, ja median tulisi nostaa esiin myös näitä rohkeita naisia jotka antavat kasvonsa ilmiölle riskeistä huolimatta. Kaikkien näiden eri ilmiöiden ja äänten tulisi yhdistyä, jotta näkisimme monimuotoisen globaalin #MeToo-liikkeen.
Jahan kaltaiset nuoret naiset ja selviytyjät antavat äänen ilmiölle ja sanovat ”MeToo”, minäkin. He johtavat muutosta sukuelinten silpomisen lopettamiseksi rohkeudellaan ja esimerkillään antavat tukea muillekin selviytyjille. Aika muutokselle on nyt.
Kuva: Ryan Brown