Dominican naiset hurrikaanin jälkeen: tukea nousta omille jaloilleen
Syyskuussa 2017 viidennen asteen hurrikaani Maria runteli pientä Dominican saarivaltiota ja aiheutti siellä katastrofaaliset tuhot. Pienviljelyllä itsensä elättävät naiset ovat joutuneet kantamaan suuren osan katastrofin seurauksista.
”Menetimme elinkeinomme! Sadon avulla naiset ruokkivat perheensä ja lähettävät lapsensa kouluun. Monen piti aloittaa kokonaan alusta – myös minun ”, naisviljelijöiden liikkeen puheenjohtaja Jennifer Pascal kertoo.
Saaren länsi- ja eteläosissa 76 prosenttia naisviljelijöistä koki myrskyssä merkittäviä menetyksiä. Jopa 250 kilometrin tuntivauhdilla etenevät tuulet tuhosivat kokonaisia satoja ja pyyhkivät myös työvälineet ja infrastruktuurin tieltään. Arviolta 23 prosenttia saaren rakennuksista tuhoutui kokonaan ja 39 prosenttia rakennuksista vaurioitui vakavasti.
”Rehellisesti sanottuna emme voineet varautua mitenkään. Emme voineet suojella satoamme tai kotejamme. Kuulimme kyllä, että myrsky osuisi meihin suoraan, mutta se saapui kolme tuntia etuajassa. Kaikki tapahtui ja kehittyi hyvin nopeasti”, toinen naisviljelijä kertoo.
Tukea jälleenrakennukseen
Maanviljely on maan toisiksi suurin elinkeino, mutta monet palstat ja kasvihuoneet ovat edelleen maan tasalla. Kotien kunnostaminen on vaatinut suurimman osan saaren työvoimasta.
”Kasvihuoneeni ovat edelleen maan tasalla, enkä tiedä saanko niitä enää pystyyn tai voinko rakentaa uusia. Rakentaminen on hyvin kallista ja vaatii työvoimaa, johon meillä ei ole varaa. Mahdollisuuteni vaikuttaa asiaan ovat vähäiset”, Pascal sanoo.
Työvoiman lisäksi naiset tarvitsevat siemeniä ja työvälineitä saadakseen elinkeinonsa jälleen käyntiin. Pascalin pääviljelykasvi maustepippuri tuhoutui myrskyssä täysin, eikä juuri ennen myrskyä istutetuista sipuleistakaan näy jälkeäkään.
”Tarvitsemme nyt lyhyen kasvukauden lajien siemeniä, joiden avulla pääsemme nopeimmin jaloillemme, kuten tomaatteja, herneitä, porkkanoita, kaalia ja lehtisalaattia. Niiden avulla saisimme satoa jo kuuden viikon jälkeen istuttamisesta”, Pascal selittää.
Myös arvokkaiden lajien, kuten kaakaon, avokadon, mangon ja sitrushedelmien viljelyn elvyttäminen olisi naisten riittävän toimeentulon kannalta tärkeää.
Ilmastonmuutos vaikeuttaa naisviljelijöiden asemaa
Hurrikaani Maria osoitti, miten tuhoisia ja suoria seurauksia ilmastonmuutoksella on jo nyt. Pienet saarivaltiot ovat erityisen alttiita ilmastonmuutoksen aiheuttamille myrskyille ja tulville. Jo valmiiksi heikommassa asemassa olevat pienviljelijänaiset kantavat suhteettoman suuren vastuun ilmastonmuutoksen seurauksista.
”Sukupuolten epätasa-arvo heikentää naisten mahdollisuuksia entisestään toipua katastrofista”, sanoo UN Womenin ohjelma-asiantuntija Isiuwa Iyahen, joka on tehnyt saarella kartoitusta naisviljelijöiden tilanteesta.
Monet pienviljelijänaiset ovat epäedullisessa asemassa markkinoilla, koska kauppiaat määrittelevät hinnat heidän tuotteilleen. UN Women oli juuri aloittamassa koulutuksia naisten hinta- ja sopimusneuvottelutaitojen lisäämiseksi ja heidän asemansa parantamiseksi markkinoilla, kun hurrikaani iski.
Tuen tarve on nyt suurempi kuin koskaan. UN Womenin toteuttaman tilannekartoituksen mukaan naiset haluavat tukea elinkeinonsa elvyttämiseen almujen sijaan. Selvityksen avulla on saatu tietoa naisten todellisista tarpeista katastrofista toipumiseen, jota myös Maailman Pankki ja Dominican hallitus voivat hyödyntää Dominican jälleenrakennuksessa. Selvityksen perusteella UN Women tukee naisviljelijöitä pääsemään jaloilleen ja saamaan elinkeinonsa takaisin toimintaan.
Sähköä alueelle ei ole vielä saatu takaisin, mutta nyt kodeissa on taas juokseva vesi.
”Pidämme toivoa yllä, naiset ovat myönteisiä”, Pascal hymyilee.
Pääkuva: Tanya Holden/DFID