Miehet keittiössä: Mosambikissa etsitään reseptiä muutokseen
25-vuotias Augusto Magaia asuu lähiössä Mosambikin pääkaupungissa Maputossa. Hän ei aiemmin pitänyt kotitöiden tekemisestä.
”Tulin nälkäisenä töistä, mutta jos tyttöystäväni ei ollut kotona, en voinut syödä”, hän myöntää. Kun ylittää ennakkoluulonsa ja astuu keittiöön, siellä voikin oppia paljon. Auguston elämän muutti osallistuminen UN Womenin tukemaan Miehet keittiössä -ohjelmaan.
”Suhtautumistapani on muuttunut kokonaan. Tiedän nyt, että voin tehdä samoja asioita kuin nainenkin. Yritämme tuoda tämän viestin koteihin myös niin päin, että naiset tietäisivät, että he voivat tehdä samoja asioita kuin miehet. Sillä tavalla edistämme tasa-arvoa”, Augusto sanoo.
UN Womenin Miehet keittiössä -ohjelma edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa Mosambikissa ja pyrkii vähentämään naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa lisäämällä miesten osallistumista kotitöihin. Ohjelmassa yhdistyvät tasa-arvokeskustelu ja erilaiset työpajat, jotka liittyvät ravintoon, koulutukseen, maatalouteen ja ruoanlaittoon.
Ohjelma myös kampanjoi julkisilla paikoilla, baareissa, yökerhoissa ja muissa vapaa-ajanviettokohteissa. Herättääkseen ohikulkijoiden mielenkiinnon järjestäjät kuljettavat mukanaan liikkuvaa keittiötä ja houkuttelevat sitten ihmisiä osallistumaan joko runojen, musiikin ja teatterin kautta tai aloittamalla heidän kanssaan keskusteluja sukupuolirooleista.
Jo 1600 nuorta miestä on osallistunut ohjelmaan siitä lähtien, kun se käynnistyi vuonna 2012. Ruoanlaiton oppiminen ja keskustelut muiden miesten kanssa saavat aikaan huimia muutoksia miesten ajattelussa. Viikon pituisen kurssin päätteeksi tehdyssä tuoreessa kyselyssä selvisi, että 90 prosenttia vastaajista kannatti kotitöiden jakamista tasapuolisesti naisten ja miesten kesken.
Augusto myöntää ajatelleensa ennen ohjelmaan osallistumista, että miehiä ei kerta kaikkiaan ole tarkoitettu tekemään ruokaa. Hän ei edes uskaltanut kokeilla kokkaamista, koska pelkäsi joutuvansa muiden miesten pilkan kohteeksi.
”Minusta tuntui, että minua katsottiin halveksuvasti jo koskiessani paistinpannuun. Jos tiskasin, kaikki ajattelivat että jotain on pielessä. He sanoivat, että nainen on käyttänyt minuun pahaa taikuutta. He kutsuivat minua dzawanwaksi.” Dzawanwa on tsongan kieltä ja tarkoittaa hölmöä tai typerää.
Vieraillessaan toukokuussa Mosambikissa UN Womenin varapääjohtaja John Hendra keskusteli ohjelman osallistujien kanssa ja vastasi miesten kysymyksiin tasa-arvosta. Hän testasi myös omia ruoanlaittotaitojaan ja valmisti aterian yhdessä kahden paikallisen miehen kanssa.
”Jos haluamme edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja vahvistaa naisten asemaa, myös miesten täytyy alkaa tehdä oma osuutensa jokapäiväisistä kotitöistä”, Hendra sanoo. Hän on sitä mieltä, että Miehet keittiössä -ohjelma on hyvä esimerkki positiivisesta roolikeskustelusta ja tekemällä oppimisesta.
UN Womenin paikallinen yhteistyökumppani kurssien järjestäjänä on Miehet muutoksen puolesta -niminen verkosto, lyhyemmin HOPEM. Verkosto koostuu 25 kansalaisjärjestöstä, ja siihen kuuluu myös useita tunnettuja ihmisoikeusaktivisteja. HOPEM haluaa haastaa miehet ja pojat muuttamaan vahingollisia käyttäytymismalleja ja parantamaan niin naisten, miesten kuin lastenkin hyvinvointia.
Verkoston jäsenet järjestävät tempauksia barracoissa, epävirallisissa baareissa, joissa mosambikilaiset miehet tyypillisesti viettävät aikaansa. Tempaukset voivat olla keskustelutilaisuuksia, musiikki- ja teatteriesityksiä tai videopätkiä maskuliinisuudesta ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Miehille jaetaan myös esiliinoja ja T-paitoja, joissa lukee iskulause Homem de verdade não tem medo de igualdade – tosimiehet eivät pelkää tasa-arvoa.
”Me uskomme, että koulutus – oli se sitten julkista tai epävirallista – on yksi vahvimmista aseista, joita meillä on vapautuaksemme niistä patriarkaalisista sorron rakenteista, jotka pitävät yllä naisiin kohdistuvaa syrjintää”, selventää HOPEM:in koordinaattori Júlio Langa.
”Uskomme myös että miehillä, etenkin nuorilla miehillä, on suuri vastuu naisia ja tyttöjä kohtaan rakentaessamme yhteiskuntaa, joka on vapaa kaikesta väkivallasta ja syrjinnästä”, hän sanoo.