YK:n naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastainen rahasto (UN Trust Fund)

Lahjoita naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön

UN Trust Fund on YK:n rahasto, jonka tavoitteena on vähentää ja ehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa maailmanlaajuisesti sekä edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia. Rahastoa hallinnoi YK:n tasa-arvojärjestö UN Women. Rahasto on tukenut lähes 700 hanketta yli 140 maassa.

Vuodesta 1996 toiminut UN Trust Fund -rahasto tukee erityisesti naisjohtoisia kansalaisjärjestöjä, jotka työskentelevät naisten oikeuksien ja turvallisuuden puolesta. UN Womenin hallinnoima rahasto on vuosien aikana myöntänyt tukea 670 hankkeelle yhteensä yli 200 miljoonalla eurolla. Rahaston tuella on parannettu naisten ja tyttöjen elämää ja turvallisuutta yli 140 maassa.

Rahaston tavoitteena on, että kaikki naiset ja tytöt voivat elää vapaana väkivallasta ja että heidän ihmisoikeutensa toteutuvat täysmääräisesti. Rahaston työ linkittyy vahvasti YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, erityisesti sukupuolten tasa-arvon edistämiseen.

UN Trust Fund rahoittaa hankkeita, jotka keskittyvät seuraaviin tavoitteisiin:

  • Laadukkaat ja saavutettavat palvelut väkivaltaa kokeneille: Parannetaan naisille ja tytöille suunnattujen elintärkeiden palvelujen saavutettavuutta ja varmistetaan, että palvelut ovat turvallisia ja monialaisia ja ovat rakentuneet vastaamaan väkivaltaa kokeneiden tarpeisiin.
  • Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen: Edistetään naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ehkäisyä, esimerkiksi muuttamalla käytänteitä ja asenteita sekä lisäämällä naisten ja tyttöjen tietoisuutta seksuaalisesta ja sukupuolittuneesta väkivallasta.
  • Tuetaan rakenteita väkivallan torjumiseksi: Kehitetään lainsäädäntöä, käytäntöjä, kansallisia toimintasuunnitelmia ja vastuuvelvollisuusjärjestelmiä naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi.

Lähes 80 prosenttia UN Trust Fundin rahoituksesta kohdistuu haavoittuvimmassa asemassa oleviin, kuten vammaisiin naisiin ja tyttöihin, pakolaisnaisiin- ja tyttöihin, maansisäisesti siirtymään joutuneisiin henkilöihin, lesboihin, biseksuaaleihin ja transsukupuolisiin naisiin, alkuperäiskansoihin kuuluviin naisiin ja tyttöihin sekä muihin syrjittyihin naisiin ja tyttöihin.

UN Trust Fund -rahaston saavutukset vuonna 2023

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ja vakava ihmisoikeusloukkaus, jolla on laajoja ja pitkäaikaisia vaikutuksia niin yksilöihin kuin yhteisöihin. Viime vuosina naisten oikeuksia ajavat ja feministiset liikkeet ovat kohdanneet kasvavaa vastustusta. Ilmastonmuutos, väkivaltaiset konfliktit ja taloudelliset kriisit pahentavat tilannetta ja lisäävät humanitaarisen avun tarvetta. Vuonna 2022 arviolta 406,6 miljoonaa ihmistä tarvitsi humanitaarista apua, pääosin vaikeissa ja pitkittyneissä kriisitilanteissa.

Kriisit lisäävät sukupuolittuneen väkivallan riskiä. 70 prosenttia naisista joutuu kohtaamaan väkivaltaa kriisialueilla, kun vastaava luku muualla on 35 prosenttia. UN Trust Fund tukee paikallisia järjestöjä, jotka tarjoavat apua kriisialueilla.

Vuonna 2023 rahasto hallinnoi yhteensä 191 hanketta, joilla pyrittiin ehkäisemään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa 68 maassa. Tukea saivat etenkin naisten oikeuksia ajavat järjestöt, jotka ovat kriisien etulinjassa tarjoamassa apua ja estämässä väkivaltaa.

Vuonna 2023 UN Trust Fundin tukemat toimijat tavoittivat lähes 8 miljoonaa naista ja tyttöä ja yhteensä noin 15 miljoonaa ihmistä. Yli 71 000 väkivaltaa kokenutta naista ja tyttöä sai tukea.

Vuonna 2023 UN Trust Fund myönsi yhteensä 24 uutta avustusta 22 eri maahan, yhteisarvoltaan lähes 11 miljoonaa euroa. Rahoituksesta yli 90 prosenttia kohdistui naisjohtoisille järjestöille, ja 34 prosenttia suunnattiin pitkittyneissä kriiseissä toimiviin hankkeisiin. Lisäksi UN Trust Fundin tuella kehitettiin uusia toimintaohjeita ja koulutuksia esimerkiksi seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön ehkäisemiseksi. UN Tryst Fund järjesti myös koulutuksia tukemilleen järjestöille raportoinnin ja rahoitussuunnittelun parantamiseksi ja parhaiden keinojen jakamiseksi väkivallan vastaisessa työssä.

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä ympäri maailmaa

UN Trust Fund -rahastosta on rahoitettu muun muassa seuraavia hankkeita:

Kosovo: Women for Women Kosova lisäsi naisten tietoisuutta sukupuolittuneesta väkivallasta ja väkivaltaa kokeneille tarjolla olevista palveluista, tuki heidän taloudellista voimaantumistaan ja tarjosi psykososiaalista tukea.

Irak: Lotus Flower tarjosi toimeentulokoulutusta ja yritysrahoitusta riskiryhmiin kuuluville naisille sekä järjesti ennaltaehkäiseviä kotikäyntejä ja positiivisen maskuliinisuuden työpajoja väkivallan ehkäisemiseksi.

Etelä-Afrikka: Lesedi la Batho -yhteisökeskus koulutti naisia digitaidoissa ja elämäntaidoissa, tuki viranomaisten, terveydenhuollon ammattilaisten ja opettajien valmiuksia väkivallan ehkäisyssä sekä järjesti tukiryhmiä väkivaltaa kokeneille.

Meksiko: Alueilla, joissa ihmiskaupan esiintyminen on yleistä, Equidad de Género -järjestö levitti netin ja radion välityksellä tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta, mukaan lukien oikeudellista opastusta ja psykososiaalista tukea tavoittaen erityisesti alkuperäiskansoihin kuuluvia naisia ja tyttöjä.

Jordania: Collateral Repair -hanke tuki pakolais- ja paikallisyhteisön naisia psykososiaalisen tuen ja ammatillisen koulutuksen avulla sekä lisäämällä tietoa naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja sen ehkäisemisestä.

Guatemala: Women’s Justice Initiative koulutti 243 naista, ml. alkuperäiskansoihin kuuluvia, heidän laillisista oikeuksistaan, tarjosi oikeudellisia palveluja väkivaltaa kokeneille ja valmensi poliisia väkivallan uhrien tukemisessa.

Nepal: Center for Dalit Women Nepal -järjestö ehkäisi kastittomiin naisiin ja muihin haavoittuvassa asemassa oleviin naisiin, kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja etnisiin ja uskonnollisiin vähemmistöihin, kohdistuvaa väkivaltaa järjestämällä itsepuolustuskoulutuksia ja nuorisoryhmiä. Lisäksi järjestö edisti lakimuutoksia, koulutti paikallisia johtajia ja tarjosi tukea väkivaltaa kokeneille.

Armenia: Coalition to Stop Violence against Women in Armenia -järjestö koulutti kansalaisjärjestöjä kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevasta yleissopimuksesta (CEDAW) ja vahvisti heidän valmiuksiaan edistää naisten oikeuksia Armeniassa.

Uganda: THRIVEGulu -järjestö tarjosi 318 pakolaisnuorelle elämäntaito-opetusta, ml. tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta, ja paransi palvelujen saatavuutta väkivaltaa kokeneille ovelta ovelle -valistuskampanjoiden, yhteisödialogien ja radio-ohjelmien kautta.

Palestiina (Gaza): Association for Woman and Child Protection tuki 1 631 haavoittuvassa asemassa olevaa naista ja tyttöä saamaan asiantuntijapalveluita, kuten psykologista ja oikeudellista tukea, parantaen heidän turvallisuuttaan ja hyvinvointiaan.

Intia (Tamil Nadu): Community Development -järjestö tarjosi väkivaltaa kokeneille alkuperäiskansoihin kuuluville naisille terveyspalveluja, neuvontaa ja oikeusapua sekä tuki heidän taloudellista riippumattomuuttaan toimeentulokoulutuksilla.

Kenia: Physicians for Human Rights -järjestö paransi rikosteknisten todisteiden keräämistä seksuaalirikoksissa ja sukupuolittuneessa väkivallassa MediCapt-teknologian avulla ja vahvisti uhrien pääsyä monialaisiin tukipalveluihin.

Osallistu Oransseihin päiviin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

YK:n kansainvälistä Oranssit päivät -kampanjaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan vietetään vuosittain 25.11.-10.12. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa jokaisella on oikeus elää ilman väkivaltaa.

Naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen on mahdollista, mutta se vaatii poliittista tahtotilaa, resursseja, lainsäädäntöä ja politiikkatoimia väkivallan kitkemiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi sekä saavutettavia ja selviytyjälähtöisiä palveluja väkivaltaa kokeneille.

Liity mukaan maailmanlaajuiseen liikkeeseen naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi ja osallistu Oranssit päivät -kampanjaan!

Lue lisää UN Trust Fundin -työstä englanniksi.

Kuva: UN Women/Daniel Donald

Kuvan nainen, Betty Mtewele, osallistui UN Trust Fundin rahoittamaan Equality for Growth -järjestön hankkeessa, jossa koulutettiin torikauppiaille Dar es Salaamissa, Tansaniassa, miten puuttua häirintään ja sukupuolittuneeseen väkivaltaan.