“Näiden julmuuksien on loputtava” – YK-järjestöjen välisen humanitaarisista asioista vastaavan komitean johtajien lausunto miehitettyjen Palestiinalaisalueiden tilanteesta

Auta Gazan naisia ja heidän perheitään

YK-järjestöjen välisen humanitaarisista asioista vastaavan komitean (Inter-Agency Standing Committee, IASC) johtajien lausunto miehitetyn Palestiinalaisalueen tilanteesta 23.9.2024

Maailman johtajien kokoontuessa New Yorkiin YK:n 79. yleiskokoukseen ja laajemman alueellisen eskalaation uhan kasvaessa toistamme vaatimuksemme Gazan järkyttävän inhimillisen kärsimyksen ja humanitaarisen katastrofin lopettamisesta.

Suremme viattomien ihmishenkien menetystä kaikkialla, mukaan lukien 7. lokakuuta ja sen jälkeen 11 kuukautta kestäneen konfliktin aikana.

Vaadimme kiireellisesti pysyvää, välitöntä ja ehdotonta tulitaukoa. Se on ainoa tapa lopettaa siviilien kärsimykset ja pelastaa ihmishenkiä.

Kaikki panttivangit ja mielivaltaisesti pidätetyt henkilöt on vapautettava välittömästi ja ehdoitta.

Humanitaarisilla avustustyöntekijöillä on oltava turvallinen ja esteetön pääsy apua tarvitsevien luo.

Emme voi tehdä työtämme, jos hätä on valtava ja väkivalta jatkuu. Gazan terveysministeriön mukaan yli 41 000 palestiinalaista, joista suurin osa on siviilejä, kuten naisia, lapsia, vanhuksia ja toisinaan kokonaisia perheitä, on saanut surmansa ja yli 95 500 on loukkaantunut. On arvioitu, että neljännes Gazan loukkaantuneista eli noin 22 500 ihmistä tarvitsee elinikäistä erikoistunutta kuntoutusta ja apuvälinehoitoa, mukaan lukien henkilöt, joilla on vakavia raajavammoja, amputaatioita, selkäydinvaurioita, traumaattisia aivovammoja ja vakavia palovammoja.

Yli 2 miljoonaa palestiinalaista on vailla suojelua, ruokaa, vettä, sanitaatiota, terveydenhuoltoa, koulutusta, sähköä ja polttoainetta. Nämä ovat eloonjäämisen kannalta välttämättömiä perustarpeita. Perheet on pakkosiirretty kerta toisensa jälkeen turvattomasta paikasta toiseen, eikä ulospääsyä ole.

Naisten ja tyttöjen ihmisarvo, turvallisuus, terveys ja oikeudet ovat vakavasti vaarantuneet.

Nälänhädän vaara on edelleen olemassa, ja kaikki 2,1 miljoonaa asukasta tarvitsevat yhä kipeästi elintarvike- ja toimeentulotukea, koska humanitaarisen avun saantia on edelleen rajoitettu.

Terveydenhuolto on tuhoutunut. Gazassa on raportoitu yli 500 hyökkäystä terveydenhuoltoa vastaan.

Avustuskeskuksia on jouduttu siirtämään ja rakentamaan uudelleen useita kertoja, hengenpelastavaa apua kuljettavia saattueita päin on ammuttu, niitä on viivytetty ja niiden pääsy on estetty, ja avustustyöntekijöitä on tapettu ennennäkemättömän paljon. Gazassa on viime vuoden aikana kuollut enemmän avustustyöntekijöitä kuin koskaan aiemmin yhden kriisin aikana.

Länsirannalla käytetyt tarpeettomat ja suhteettomat voimakeinot yhdistettynä siirtokuntalaisten lisääntyvään väkivaltaan, talojen tuhoamiseen, pakkosiirtoihin ja syrjiviin liikkumisrajoituksiin ovat lisänneet kuolemantapauksia ja uhreja.

Sota vaarantaa myös kaikkien palestiinalaisten tulevaisuuden ja vaikeuttaa mahdollista elpymistä ja jälleenrakennusta.

Samaan aikaan Gazassa on edelleen lähes 100 panttivankia, ja vapautetut panttivangit ovat raportoineet huonosta kohtelusta, myös seksuaalisesta väkivallasta.

Osapuolten viime vuoden aikana osoittama käytös tekee pilkkaa niiden väitteistä noudattaa kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja sen vaatimia inhimillisyyden vähimmäisvaatimuksia.

Siviilejä on suojeltava ja heidän perustarpeisiinsa on vastattava. Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja ihmisoikeuslainsäädännön vakavista rikkomuksista on jouduttava vastuuseen.

Humanitaariset järjestöt ja avustusjärjestöt ovat tehneet kaikkensa tarjotakseen apua Gazassa ja Länsirannalla, usein suurella henkilökohtaisella riskillä, ja monet avustustyöntekijät ovat joutuneet maksamaan siitä suuren hinnan.

Kykymme toimittaa apua on kiistaton, jos meille myönnetään tarvitsemamme pääsy. Poliorokotuskampanjan ensimmäinen kierros, jolla tavoitettiin yli 560 000 alle 10-vuotiasta lasta, on vain yksi esimerkki. Toinen rokotuskierros on toteutettava turvallisesti, ja sen on tavoitettava kaikki Gazan lapset.

Kehotamme jälleen kerran maailman johtajia käyttämään vaikutusvaltaansa varmistaakseen varmistaakseen, että kansainvälistä humanitaarista oikeutta, kansainvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä sekä Kansainvälisen tuomioistuimen tuomioita noudatetaan. Tämä voidaan toteuttaa diplomaattisen painostuksen ja yhteistyön avulla, rankaisemattomuuden lopettamiseksi.

On selvää, että siviilien suojelu on maailmanlaajuisen yhteisön perusperiaate ja kaikkien maiden edun mukaista. Jos miehitetyllä palestiinalaisalueella käytävän sodan aiheuttaman kammottavan syöksykierteen annetaan jatkua, sillä on käsittämättömiä maailmanlaajuisia seurauksia.

Näiden julmuuksien on loputtava.

Allekirjoittajat:

  • Joyce Msuya, virkaatekevä hätäavun koordinaattori ja YK:n humanitaarisen avun johtaja ja humanitaaristen asioiden varapääsihteeri, YK:n humanitaaristen asiain koordinointitoimisto OCHA
  • Sima Bahous, YK:n alipääsihteeri ja pääjohtaja, YK:n tasa-arvojärjestö UN Women
  • Sofia Sprechmann Sineiro, pääsihteeri, CARE International 
  • Dr. Qu Dongyu, pääjohtaja, YK:n elintarvike ja maatalousjärjestö FAO
  • Amy E. Pope, pääjohtaja, YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM
  • Tom Hart, toiminnanjohtaja ja presidentti, InterAction
  • Tjada D’Oyen McKenna, toiminnanjohtaja, Mercy Corps
  • Volker Türk, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu (OHCHR)
  • Paula Gaviria Betancur, YK:n erityisraportoija sisäisten pakolaisten ihmisoikeuskysymyksissä
  • Achim Steiner, pääjohtaja, YK:n kehitysohjelma UNDP
  • Janti Soeripto, toiminnanjohtaja ja presidentti, Pelastakaa Lapset USA
  • Anacláudia Rossbach, pääjohtaja, YK:n asuinyhdyskuntaohjelma UN-Habitat
  • Filippo Grandi, YK:n pakolaisjärjestö UNHRC:n komissaari
  • Natalia Kanem, pääjohtaja, YK:n väestörahasto UNFPA
  • Catherine Russell, pääjohtaja, YK:n lastenjärjestö UNICEF 
  • Cindy McCain, pääjohtaja, Maailman ruokaohjelma WFP
  • Tedros Adhanom Ghebreyesus, pääjohtaja, Maailman terveysjärjestö WHO

 

IASC eli Inter-Agency Standing Committee on YK-järjestöjen välinen humanitaarisista asioista vastaava pysyvä komitea, jossa on mukana sekä YK-toimijoita että kansalaisjärjestöjä. UN Women on yksi komitean jäsenistä.

Alkuperäinen englanninkielinen lausunto täällä.

Artikkelikuva: UN Women/Samar Abu Elouf