Faktoja ja lukuja naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja sen lopettamisesta

Lahjoita väkivallan vastaiseen työhön

Tiedon saatavuus naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta on parantunut merkittävästi viime vuosina. Tietoa lähisuhdeväkivallan yleisyydestä on saatavilla ainakin 161 maasta. Tältä sivulta löydät laajasti tietoa ja tutkimusta naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

UN Womenin tutkimus- ja datasivut tarjoavat lisätietoa siitä, miten UN Women toimii tietoon perustuen naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi.

Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan yleisyys

  • Naisiin kohdistuva väkivalta maailmanlaajuisesti: Arviolta 736 miljoonaa naista – lähes joka kolmas – on joutunut fyysisen ja/tai seksuaalisen lähisuhdeväkivallan, muun kuin kumppanin tekemän seksuaalisen väkivallan tai molempien uhriksi ainakin kerran elämässään (30 prosenttia 15-vuotiaista ja sitä vanhemmista naisista). Luku ei sisällä seksuaalista häirintää. Väkivaltaa kokeneet naiset kärsivät todennäköisemmin masennuksesta, ahdistuneisuushäiriöistä, suunnittelemattomista raskauksista, sukupuoliteitse tarttuvista infektioista ja HIV:stä, joilla on pitkäaikaisia seurauksia.
  • Lähisuhdeväkivalta: Naisiin kohdistuvasta väkivallasta suurin osa on nykyisen tai entisen aviomiehen tai lähisuhdekumppanin tekemää. Yli 640 miljoonaa 15-vuotiasta tai vanhempaa naista (26 prosenttia) on kokenut lähisuhdeväkivaltaa.

Naismurhat (femicide)

Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan riskitekijät

Naiset, jotka kokevat syrjintää useammasta kuin yhdestä syystä (esimerkiksi sukupuolen lisäksi etnisen taustan, iän tai vammaisuuden vuoksi), ovat suuremmassa vaarassa kohdata väkivaltaa. He myös kärsivät usein enemmän väkivallan seurauksista.

Ilmasto-, terveys- ja humanitaariset kriisit ruokkivat naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa

Monet käynnissä olevat ja toisiinsa vaikuttavat kriisit, kuten talouskriisit, konfliktit ja ilmastonmuutos, lisäävät sukupuolittunutta väkivaltaa. Haavoittuvassa asemassa olevat naiset joutuvat kohtaamaan erityisen paljon ja monin eri tavoin yhteen kietoutuvaa syrjintää.

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta

Ihmiskauppa ja naisten hyväksikäyttö

Tyttöihin kohdistuva väkivalta

Naisten sukuelinten silpominen

Naisten sukuelinten silpominen on edelleen syvään juurtunut käytäntö, joka vaikuttaa miljooniin naisiin ja tyttöihin maailmanlaajuisesti. Huolimatta maailmanlaajuisista ponnisteluista sen poistamiseksi, naisten sukuelinten silpominen aiheuttaa edelleen vakavia terveysriskejä, loukkaa perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia ja ylläpitää sukupuolten välistä epätasa-arvoa erityisesti Afrikan ja Lähi-idän osissa.

Teknologiavälitteinen naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta

Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan teknologiavälitteisen väkivallan yhteisen määritelmän puuttuminen vaikuttaa siihen, että vertailukelpoisia tietoja ei ole saatavilla maailmanlaajuisesti. Maa- ja aluetasolla kerätyt todisteet vahvistavat kuitenkin, että väkivallan yleisyysaste on korkea:

Julkisessa asemassa toimiviin naisiin kohdistuva väkivalta

Julkisessa elämässä, kuten parlamentissa ja journalismissa, toimivat naiset kohtaavat usein suuria määriä psykologista väkivaltaa, häirintää ja uhkauksia, jotka usein liittyvät heidän sukupuoleensa. Nämä väkivallan muodot uhkaavat paitsi heidän henkilökohtaista turvallisuuttaan, myös estävät sukupuolten tasa-arvon ja demokraattisen osallistumisen edistämistä.

Naisiin kohdistuvasta väkivallasta ilmoittaminen

  • Alle 40 prosenttia väkivaltaa kokeneista naisista hakee minkäänlaista apua. Useimmissa maissa, joista on saatavilla tietoa asiasta, apua hakevat naiset kääntyvät perheen ja ystävien puoleen. Vain harvat hakevat tukea virallisilta tahoilta, kuten poliisilta tai terveyspalveluista.
  • Alle 10 prosenttia apua hakevista kääntyi poliisin puoleen.

Naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa koskeva lainsäädäntö

Rahoitus naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi

Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan taloudelliset kustannukset

Naisiin kohdistuvasta väkivallasta aiheutuu merkittäviä kustannuksia valtiolle, väkivaltaa kokeneille ja yhteisöille. Kustannukset ovat sekä suoria että epäsuoria, aineellisia että aineettomia. Esimerkiksi turvakodeissa työskentelevien palkkakustannukset ovat suoria ja konkreettisia kustannuksia. Nämä kustannukset jakautuvat monille tahoille, kuten väkivaltaa kokeneille, rikoksentekijöille, valtiolle ja koko yhteiskunnalle. Nämä ovat joitain esimerkkejä sukupuolittuneen väkivallan taloudellisista vaikutuksista eri puolilla maailmaa:

Lue alkuperäinen artikkeli UN Womenin sivuilta englanniksi.