Tiedote: Nykytahdilla tyttöjen lapsiavioliitot loppuvat 2092, naisten ja tyttöjen nostaminen köyhyydestä kestää 137 vuotta – YK:n tuore raportti vaatii välittömiä toimia sukupuolten epätasa-arvoon puuttumiseksi
Naisiin ja tyttöihin investoiminen ja heihin kohdistuvan syrjinnän lopettaminen ovat avainasemassa kestävän kehityksen tavoitteisiin pääsemiseksi. Kestävän kehityksen edistymistä tarkasteleva raportti peräänkuuluttaa maailman johtajilta määrätietoisia päätöksiä YK:n tulevaisuushuippukokouksessa 22.–23. syyskuuta sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi.
YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin ja YK:n taloudellisten ja sosiaalisten asioiden osaston (UN DESA) 16.9. julkaisema raportti tarkastelee, miten kestävän kehityksen tavoitteet ovat edistyneet sukupuolten tasa-arvon osalta. Raportti osoittaa, että edistystä on tapahtunut. Naisilla on neljäsosa parlamenttipaikoista, mikä on merkittävää kasvua vuosikymmenen takaiseen. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien naisten ja tyttöjen osuus on myös vihdoin laskenut alle 10 prosentin sen kasvettua jyrkästi koronapandemian aikana. Maailmanlaajuisesti on toteutettu 56 sukupuolten tasa-arvoa edistävää lakiuudistusta viimeisen viiden vuoden aikana.
Raportin mukaan yksikään sukupuolten tasa-arvoon liittyvistä kestävän kehityksen tavoitteen mittareista ei ole vielä toteutunut. Nykyisellä vauhdilla sukupuolten tasa-arvo parlamenttien osalta on edelleen kaukana, ja se saattaa toteutua vasta vuonna 2063. Kaikkien naisten ja tyttöjen nostaminen köyhyydestä voi kestää jopa 137 vuotta. Vaikka lapsiavioliitot ovat vähentyneet 24,1 prosentista 18,7 prosenttiin viimeisen 20 vuoden aikana, tällä vauhdilla tyttöjen avioituminen lapsena jatkuu vuoteen 2092 asti.
UN Womenin pääjohtajan Sima Bahousin mukaan tavoite on saavutettavissa oleva, vaikka se on kaukainen:
”Raportti paljastaa kiistämättömän totuuden: edistys on saavutettavissa, mutta se ei tapahdu riittävän nopeasti.”
”Meidän on jatkettava työtä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi, jotta voimme lunastaa lähes 30 vuotta sitten Pekingin neljännessä naisten maailmankonferenssissa annetun lupauksen sekä saavuttaa Agenda 2030 -tavoitteet”, Bahous sanoo.
Sukupuolten epätasa-arvo aiheuttaa merkittäviä kustannuksia
Raportissa korostetaan myös sukupuolten epätasa-arvon aiheuttavan merkittäviä kustannuksia yhteiskunnille. Esimerkiksi vuotuiset maailmanlaajuiset kustannukset, jotka aiheutuvat siitä, etteivät maat pysty kouluttamaan riittävästi nuoria, ovat yli 10 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Arvioiden mukaan matalan ja keskitulotason maat menettävät 500 miljardia dollaria seuraavan viiden vuoden aikana, jos ne eivät onnistu kuromaan sukupuolten välistä digikuilua umpeen.
”Sukupuolten tasa-arvon laiminlyönnillä on valtavat kustannukset, ja tasa-arvon tuomat hyödyt ovat liian merkittäviä sivuutettaviksi. Kestävän kehityksen tavoitteet voidaan saavuttaa vain, jos naiset ja tytöt osallistuvat täysipainoisesti ja tasavertaisesti yhteiskunnan kaikkiin osa-alueisiin”, toteaa YK:n taloudellisten ja sosiaalisten asioiden alipääsihteeri Li Junhua.
Raportti antaa useita suosituksia sukupuolten epätasa-arvon poistamiseksi kaikissa 17 kestävän kehityksen tavoitteessa. Esimerkiksi lainsäädännön uudistamisen osalta raportti korostaa, että maissa, joissa on perheväkivaltaa koskeva laki, lähisuhdeväkivaltaa kokee 9,5 prosenttia, kun taas maissa, joissa tällaista lakia ei ole, lähisuhdeväkivaltaa kokee huomattavasti enemmän, 16,1 prosenttia.
Raportti kehottaa tekemään määrätietoisia päätöksiä YK:n tulevaisuushuippukokouksessa 22.–23. syyskuuta sekä ensi vuonna, kun vietetään Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman 30-vuotisjuhlavuotta.
Lue vuoden 2023 Gender Snapshot -raportista.
Kuva: UN Women/Buksh Foundation