Naiset uudistavat Afrikan poliisivoimia
Kahdeksan vuoden ikäisenä Sadatu Reeves törmäsi valokuviin naispuolisista poliiseista lehdessä, jonka hänen isänsä toi kotiin ulkomailta. Vaikuttavat kuvat sytyttivät halun kantaa omaa univormua jonakin päivänä.
Sadatu suoritti yliopistotutkinnon rikosoikeudesta ja valmistui 2004, heti Liberian vuosien 1989–2003 sisällissodan jälkeen. Sadatun perhe vastusti hänen urasuunnitelmiaan matalien palkkojen ja julkisen epäluottamuksen, mutta myös poliisien sisällissodassa aiheuttaman väkivallan ja raiskausten vuoksi.
”Vaikka poliisilaitoksen maine oli pahasti tahriintunut ja sen moraali alhainen, halusin olla osa uutta sukupolvea Liberian poliisikonstaapeleita ja auttaa joukkojen julkisuuskuvan ja ylpeyden palauttamisessa”, konstaapeli Reeves selittää.
Sadatu oli 27-vuotias liittyessään poliisijoukkoihin vuonna 2004. Hänet nimitettiin vastikään ensimmäisenä naisena hallintopuolen apulaispoliisipäälliköksi.
Naisten määrä Liberian poliisivoimissa on kasvanut vajaassa vuosikymmenessä kuudesta prosentista 17 prosenttiin. Poliisivoimia on myös uudistettu rankalla kädellä. UN Womenin tuella maan hallitus on kouluttanut ja rekrytoinut yhä useampia naispoliiseja. Meneillään on tavoite saavuttaa 30 prosentin osuus vuoteen 2030 mennessä.
Konstaapeli Reevesistä on tullut roolimalli monille. Hän sanoo, että naisten määrän kasvaessa myös poliisilaitos muuttuu.
Uusia aloitteita ympäri Afrikkaa
Naisten osuus turvallisuussektorin työntekijöistä on maailmassa edelleen vähäinen. Vuoden 2015 raporttien mukaan 97 prosenttia rauhanturvaajista ja 90 prosenttia poliiseista on miehiä.
YK haluaa muuttaa tilanteen, ja suunnitelma on saanut jalansijaa ympäri Afrikkaa. UN Womenin tuella useissa maissa on tehty työtä sukupuolen merkityksen vähentämiseksi poliisivoimissa. Ennen vuotta 2009 esimerkiksi Ruandassa palveli vain 50 naispuolista poliisia, mutta nyt maan armeijassa ja poliisivoimissa on kolmanneksi eniten naisia maailmassa.
Joulukuussa 2015 Ruanda oli lähettänyt YK:n rauhanturvaajatehtäviin yhteensä 114 naispuolista poliisia, mikä oli suurin tehtäviin lähetetty naispoliisien joukko maailmassa.
UN Womenin tuella ihmisoikeuskysymykset on otettu paremmin huomioon poliisivoimien työssä, samoin naisten ja tyttöjen suojeleminen seksuaaliselta ja sukupuoleen perustuvalta väkivallalta.
Naiset saavat aikaan muutoksia
Neljästäkymmenestä maasta kerätyt tiedot näyttävät, että naispoliisien määrällä ja seksuaalisesta väkivallasta raportoimisella on positiivinen yhteys.
Keniassa 34-vuotias konstaapeli Lucy Nduati sanoo huomanneensa, että väkivallasta selviytyneet naiset puhuvat mieluummin hänen kanssaan: ”Naispoliisit työskentelevät ainutlaatuisella tavalla perustaen työnsä laajasti viestintään ja empatiaan tapauksia käsitellessään.”
Hän on rohkaissut naisia, jotka ovat päättäneet olla nostamatta syytteitä väkivaltaisia aviomiehiään vastaan, etsimään oikeutta tuomioistuinten edessä ja ohjannut heitä eteenpäin neuvontapalveluihin. Konstaapeli Nduati johtaa Kenian naispoliisien yhdistystä, jonka perustamisessa UN Women oli mukana vuonna 2013.
UN Women on työskennellyt yhteistyössä Kenian viranomaisten kanssa turvallisuussektorin uudistamisessa. Kenian perustuslaki edellyttää nyt naisten määrän lisäämistä poliisivoimissa 30 prosenttiin. Vuonna 2014 rekrytoitiin yhtä monta naista ja miestä.
”Naispoliisien määrän kasvun ansiosta naisiin kohdistuvasta väkivallasta raportointi on lisääntynyt, tiedustelu ja tiedon kerääminen kehittynyt, naistodistajia, -uhreja ja -epäiltyjä kohdellaan paremmin ja valituksia vallan väärinkäytöstä on tullut vähemmän”, sanoo Pablo Castillo Díaz, UN Womenin rauha- ja turvallisuusosaston asiantuntija.