Manjulata – kylänjohtaja, joka ei peräänny uhkailun edessä
Intialainen Manjulata Sahoo ei ehkä tiedä, mitä sellaiset sanat kuin “hallinto” tai “poliittinen osallistuminen” tarkoittavat. Siitä huolimatta hän on itse elävä esimerkki kaikesta siitä, mitä naiset voivat saavuttaa, kun heille annetaan mahdollisuus osallistua päätöksentekoon.
Kaikkia naisten osallistuminen kylän asioiden hoitamiseen ei miellytä. Nadhara Gramin ensimmäisenä naispuolisena kylänjohtajana Manjulata on joutunut raakojen hyökkäysten kohteeksi. Häntä on yritetty kiristää ja pelotella, jotta hän luopuisi tehtävästään.
Siitä huolimatta Manjulata ei ole antanut periksi, sillä YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on tukenut ja motivoinut häntä tehtävässään. Manjulata kertoo, että UN Womenin järjestämät koulutukset ovat auttaneet häntä ylittämään pelkonsa ja tekemään työnsä entistäkin paremmin.
“Saan valtavaa henkistä, fyysistä ja emotionaalista tukea tiimiltä”, hän sanoo.
UN Womenin tukemana Manjulata on järjestänyt kotikylässään eläkkeen sadalle vanhukselle ja vammaiselle. Hän on auttanut köyhiä leskiä ja perheitä saamaan katon päänsä päälle ja huolehtinut että koululaiset ja pikkulapset saavat puhdasta vettä uusista kaivoista. Kasvitarhoja on noussut eri puolille kylää, erityisesti vähiten kehittyneille alueille. Kyläläisille annetaan siemeniä ja heitä rohkaistaan viljelemään vihanneksia.
Saavutukset eivät ole tulleet helpolla, vaan Manjulata on joutunut kulkemaan pitkän ja kivisen tien taistellessaan kaikkialle levinnyttä korruptiota vastaan. Hän näki, kuinka paikallinen poliitikko käytti hyväkseen köyhille ja kodittomille tarkoitettua ohjelmaa ja vei asunnon 20-vuotiaan leskiäidin Kalpana Behran nenän edestä.
Manjulata ei tyytynyt katsomaan “maan tapaa” sivusta, vaan teki valituksen saadakseen oikeutta Kalpanalle. Manjulata sai huomata, että vanhojen vallanpitäjien varpaille astuminen on vaarallista. Hän joutui vakavan pahoinpitelyn kohteeksi, mutta on silti tyytyväinen, koska Kalpana sai lopulta hänelle kuuluvan asunnon. Manjulata on sittemmin taistellut myös monien muiden Kalpanan kaltaisten ihmisten puolesta kirjoittamalla sinnikkäästi kirjeitä niin virkamiehille kuin kansanedustajille. Toimintansa vuoksi hän on saanut useita tappouhkauksia.
Manjulatan esimerkki on vaikuttanut koko kylän elämään. Naisilla ei aiemmin ollut mahdollisuutta saada ääntään kuuluviin sen enempää kodeissa kuin kylän päätöksenteossa. UN Womenin ohjelman ansiosta naiset osallistuvat nyt ahkerasti yhteisten ongelmien ratkomiseen.
Kylänjohtaja itse kertoo, että UN Womenin ja sen kahden kumppanijärjestön työn ansiosta hän on saanut rohkeutta viedä asioita eteenpäin. “Koulutuksissa sain itseluottamusta näiden haasteiden käsittelemiseen. Olen saanut valtavasti tukea ja minua on yllytetty jatkamaan työtäni kaikista ongelmista huolimatta”, Manjulata sanoo.
Pahoinpitelyssä saamistaan vakavista vammoista huolimatta hän aikoo asettua ehdolle myös seuraavissa vaaleissa. UN Women puolestaan aikoo voimaannuttaa puoli miljoonaa Manjulatan kaltaista intialaista naista toimimaan muutoksentekijöinä kotikylissään.