Tekoälyasiantuntija Kriti Sharma: tekoäly voi auttaa meitä, mutta ei koskaan korvaa ihmiskontaktia

Kriti Sharma on Iso-Britanniassa työskentelevä ongelmanratkaisija ja YK:n Innovaatiolaboratorion tekoälyasiantuntija, joka rakensi ensimmäisen robottinsa 15-vuotiaana.

 

Miksi meidän tulee puhua teknologiasta ja tasa-arvosta?

“Teknologiaa ympäröi tietynlainen mystiikka, vaikka siinä on paljolti kyse ongelmanratkaisusta, josta kuka tahansa voi olla kiinnostunut. Se ei ole sen kummempaa. Teknologi voi siis olla millainen ihminen tahansa, ei vain tietynlainen numeroita tuijottava mies. On tärkeää, että kaikenlaiset ihmiset – myös naiset ja tytöt  – ovat luomassa teknologiaa, koska se heijastaa aina omia ennakkokäsityksiämme ja vastaa tunnistamiimme tarpeisiin. 

Teknologi voi olla millainen ihminen tahansa, ei vain tietynlainen numeroita tuijottava mies.

Britannian tilastokeskuksen viimeisin tutkimus näyttää, että automaatio tulee erityisesti viemään naisten työpaikkoja: 70 prosenttia korvautuvista työpaikoista katoaa juuri naisvaltaisilta aloilta. Useinhan näemme mediassa juuri päinvastaista kuvastoa: miehiä korjaamassa autoja tai kokoamassa mekaniikkaa, joiden työt robotit vievät. Pidämmehän huolta siitä, että myös naisia koulutetaan uusille aloille ja että automatisaation todelliset, tietoon ja analyysiin perustuvat sukupuolivaikutukset otetaan huomioon?”

 

Miten teknologia vaikuttaa tasa-arvoon eri puolilla maailmaa?

“Teknologia voi auttaa esimerkiksi parisuhdeväkivallan uhria, jota häpeä ja syyllisyys saattavat estää ottamasta yhteyttä ensimmäisenä toiseen ihmiseen. Olen itse ollut kehittämässä Hi rAInbow –tekoälyä, joka tarjoaa tukea ja tietoa väkivaltaa kokeneelle naiselle todella matalalla kynnyksellä. Tekoäly voi esimerkiksi mielenterveyteen liittyvissä asioissa auttaa ammattilaisia, mutta ei koskaan korvaa ihmiskontaktia tai sen tärkeyttä. Kynnys avun hakemiseen stigmatisoiduissa asioissa on kuitenkin todella korkea, mikä tahansa sen ylittämiseen auttaakaan on suuri askel eteenpäin.

rekrytointityökalun huomattiin suosivan miesten ansioluetteloita.

Pikkuhiljaa ollaan laajalti heräämässä siihen, että tekoäly toistaa ihmisten ennakkoluuloja. Esimerkiksi viime vuonna Amazonin tekemän rekrytointityökalun huomattiin suosivan miesten ansioluetteloita, koska viimeisen kymmenen vuoden aikana miehiä oli palkattu enemmän ja tekoäly yksinkertaisesti etsi ja toisti tilastoissa näkyvää kaavaa parhaiden hakijoiden löytämiseen.  Tämänkin tapauksen inspiroimana maailmassa on tällä hetkellä vireillä monia upeita aloitteita vinouman poistamiseen. Olen todella innostunut näkemään, miten niissä edistytään.

 

Miten rakkautesi teknologiaan syttyi?

“Minulla ei oikeastaan ollut lapsena esikuvia. Jälkeenpäin olen miettinyt äitini esimerkkiä: hän eli omaa unelmaansa journalistina ja oli peloton, vaikkei hänen uravalintansa todellakaan ollut tavallista naiselle 90-luvun Rajastanissa. Ehkä se inspiroi minua pienenä ennakkoluulottomuuteen. Olin innostunut ja avoin ja esimerkiksi oma ensimmäinen robottini syntyi vain eri osien ihmettelystä ja yhdistelystä.

Teknologian maailma ei ole mitenkään erillään muusta maailmasta.

Tällä hetkellä ihailen Margrethe VestageriaEU:n kilpailukomissaariajoka ei ole itse teknologi, mutta jonka politiikka on saanut aikaan paljon positiivisia muutoksia teknologiaan liittyenTeknologian maailma ei ole mitenkään erillään muusta maailmasta ja arvojemme on näyttävä myös siellä vahvasti.”

 

Haastattelusarjassa kuullaan asiantuntijoiden näkökulmia siitä, miten teknologia ja tasa-arvo liittyvät toisiinsa. Haastattelusarja toteutetaan osana Suomen UN Womenin viestintähanketta Innovoiden kohti tasa-arvoa.