Tasa-arvo tapetilla YK:n 73. yleiskokouksessa

Lahjoita tasa-arvotyölle

Maailman johtajat kokoontuvat New Yorkiin YK:n yleiskokouksen korkean tason avajaisviikolle. Tässä oppaamme, miten tasa-arvo näkyy 73. yleiskokouksen (UNGA 73) agendalla, ketä on paikalla ja mistä päätetään.

Suurin vuosittainen maailman johtajien tapaaminen pyörähtää käyntiin tällä viikolla – eli Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous (United Nations General Assembly). Joka vuosi yleiskokous – tuttavallisemmin UNGA – käynnistyy korkean tason viikolla. Tällä viikolla valtioiden johtajat käyttävät puheenvuoronsa. Viikon tapahtumia kannattaa seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #UNGA, UNGA73 ja UNGA2018. Tasa-arvo tulee olemaan vahvasti agendalla koko yleiskokouksen ajan.

Jo tultuaan valituksi yleiskokouksen puheenjohtaja María Fernanda Espinosa Garcés nosti esiin naisiin kohdistuvan väkivallan ja naisten poliittisen osallistumisen. Nainen pääsee nuijanvarteen vasta neljännen kerran, sillä YK:n vuonna 1945 alkaneessa historiassa puhetta on johtanut mies 69 istuntokaudella.

YK:n 73. yleiskokous avattiin 18.9. New Yorkissa, ja korkean tason viikko alkaa tiistaina 25.9. ja jatkuu 1.10. asti. Tämän vuoden teemana on “Making the United Nations Relevant to All People: Global Leadership and Shared Responsibilities for Peaceful, Equitable and Sustainable Societies.” Olemme koonneet alle, miten pysyä kärryillä tasa-arvoon liittyvästä agendasta suuressa tapahtumatulvassa.

UN Womenin pääjohtaja osallistui viime vuoden yleiskokouksessa Suomen, Costa Rican, Sambian, UN Womenin ja UNFPA:n järjestämään korkean tason tilaisuuteen, jossa nostettiin esiin seksuaali- ja lisääntymisterveyden- ja oikeuksien merkitystä taloudelliselle voimaantumiselle.

 

Miksi sukupuolten tasa-arvo on tärkeää teema?

Parempi maailma naisille ja tytöille on parempi maailma kaikille. Kun suurempi osa naisista on työelämässä, taloudet pärjäävät paremmin. Kun naisilla on kotitalouksissa mahdollista vaikuttaa rahankäyttöön, hyötyvät tästä heidän lapsensa. Kun naiset ovat mukana rauhansopimuksissa, on todennäköisempää, että rauha kestää pidempään.

YK:n kaikessa työskentelyssä rauhasta ja turvallisuudesta humanitaariseen apuun ja tästä taisteluun ilmastonmuutosta vastaan, on ensisijaisen tärkeää, että sukupuolten epätasa-arvo kitketään ja että naisten ja tyttöjen osaaminen otetaan mukaan kaikessa toiminnassa. UN Women edistää tasa-arvon toteutumista kaikessa YK:n toiminnassa.

 

Kuka on paikalla?

Jokaisella YK:n jäsenmaalla on delegaatio, joka osallistuu yleiskokoukseen: presidentti tai muu valtionjohtaja, ministerejä ja diplomaatteja. Paikalla on myös muita virkahenkilöitä ja kansalaisyhteiskunnan edustajia. YK:n hyväntahdon lähettiläät – UN Womenin lähettiläistä Anne Hathaway ja Kristen Bell – osallistuvat myös tapahtumiin.

Suomesta kokoukseen osallistuvat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Timo Soini, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Lisäksi mukana ovat presidentti Tarja Halonen ja rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen. YK:n yleiskokousdelegaation kansalaisjärjestöjen yhteinen edustaja on kokouksessa Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Sallamaari Muhonen.

Lue lisää ulkoministeriön sivuilta.

Presidentti Sauli Niinistö osallistui viime vuoden yleiskokouksessa HeForShe IMPACT 10x10x10 Parity -raportin julkistukseen

 

Mitä tänä vuonna tapahtuu?

UNGA 73 tarjoaa valtioille tilaisuuden uusia sitoumuksensa globaaleihin tavoitteisiin ja tehdä yhteistyötä eri sektoreiden päättäjien, johtajien ja aktivistien kanssa.

Kolme vuotta on kulunut kestävän kehityksen tavoitteiden hyväksymisestä (Sustainable Development Goals – SDGs), ja valtiot kertovat edistymisestään. Kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta ilman sukupuolten tasa-arvoa, ja on tärkeää kuulla, mitä eri maat tekevät tasa-arvon puolesta. Eri kokouksissa ja areenoilla useissa eri muodoissa on esillä sukupuolten tasa-arvo, muun muassa palkkatasa-arvo, sukupuolivaikutukset huomioon ottava maahanmuuttopolitiikka ja nollatoleranssi naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

Seuraa haastatteluja ja keskustelua SDG Media Zonen kautta, josta voit seurata live-lähetyksiä YK:n päämajalta.

UN Women järjestää useita eri tilaisuuksia pitkin viikkoja. Tutustu tarkempaan listaukseen sivutapahtumista täällä.

HeForShe Impact Summit kokoaa päättäjät kertomaan sitoumuksistaan edistää naisten oikeuksia. Presidentti Sauli Niinistö pitää puheensa huippukokouksessa 26.10.

Myöhemmin yleiskokouksessa 5. ja 8. lokakuuta kiinnitetään erityistä huomiota naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen, ihmiskauppaan ja tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomiseen. UN Women esittelee kolme raporttia, joissa on koottu parhaita käytäntöjä ja konkreettisia ehdotuksia toimintaan seksuaalisen väkivallan ja häirinnän lopettamiseksi.

 

Osallistu keskusteluun ja seuraa livenä!

UNGA73 aikana UN Women haluaa kuulla kokemuksistasi ja ideoistasi tasa-arvon saavuttamiseksi ympäri maailman. Käytä tunnisteita #UNGA ja #UNGA73 ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa! Uusimmat tiedot virallisista kokouksista ja sivutapahtumista löydät YK:n kanavista Twitterissä ja Facebookissa. UN Womenin kuulumisia voit seurata päämajan verkkosivuilta englanniksi ja myös Twitterissä ja Facebookissa.

Voit seurata kokouksia ja tilaisuuksia myös verkossa.

 

Kuvat: UN Women / Ryan Brown