Sama palkka samasta työstä — jo ennen vuotta 2069!

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ja Kansainvälinen työjärjestö ILO ovat aloittaneet kampanjan naisten ja miesten välisen palkkakuilun kuromiseksi umpeen.

Maailmanlaajuisesti naiset ansaitsevat 23 prosenttia miehiä vähemmän samanarvoisesta työstä. UN Womenin ja ILO:n mukaan kyse on varkauteen verrattavasta asiasta, sillä naiset menettävät rahaa vain sukupuolensa vuoksi.

Kampanjaa tarvitaan, sillä järjestöjen mukaan nykytahdilla palkkaerojen tasaaminen kestää vuoteen 2069 asti.

Kampanja julkistettiin YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan kokouksessa New Yorkissa. Suurkokouksen asialistalla on tänä vuonna naisten voimaannuttaminen muuttuvassa työelämässä.

Korkean profiilin kampanjaan on lähtenyt mukaan julkisuuden henkilöitä ja aktivisteja, joiden tarkoitus on pitää huolta, ettei asia unohdu päätöksentekijöiden asialistalta.

”Palkkaero miesten ja naisten välillä on räikeä kaikilla aloilla, kaikilla yhteiskunnan tasoilla ja kaikissa maissa. Se vaikuttaa monien elämään. Kauanko aiomme sallia sen jatkuvan?” kysyi Oscar-palkittu näyttelijä Patricia Arquette, yksi kampanjan lähettiläistä.

Naisten töitä ei arvosteta

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön (ITUC) tasa-arvo-osaston johtaja Chidi King sanoo, että palkkaerot kuvastavat sitkeää epätasa-arvoa miesten ja naisten välillä yhteiskunnissa.

”Pääsyy sukupuolten palkkaeroihin on se, että naiset yleisesti tekevät eri töitä kuin miehet, ja töitä arvotetaan sukupuolen mukaan”, King sanoo.

”Meidän pitää puuttua siihen, että työ esimerkiksi miesvaltaisella rakennusalalla voi olla yhtä arvokasta kuin työ naisvaltaisella lastenhoitoalalla. Silti lastenhoitotyöstä maksetaan lähes aina vähemmän.”

King muistuttaa, että sukupuolen ohella on muita tekijöitä, jotka vaikuttavat palkkaeroihin. Hiljattain tehdyn kanadalaisen tutkimuksen mukaan värilliset naiset ansaitsevat vain 68 prosenttia siitä, mitä valkoihoiset naiset ja 79 prosenttia siitä, mitä mustaihoiset miehet. Samanlaisia tuloksia on saatu Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Etelä-Afrikassa tehdyissä tutkimuksissa.

(Kuva: UN Women/Ryan Brown)