Kymmenet tuhannet naiset ja tytöt vaarassa joutua seksuaalisen väkivallan uhriksi Filippiinien taifuunin jälkeen

UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka korosti keskiviikkona 13.11. Lontoossa YK:n tasa-arvojärjestön vahvaa sitoumusta naisten ja tyttöjen suojelemiseen hätätilanteissa. Kansainvälisessä korkean tason Keep Her Safe -tapahtumassa puhunut Mlambo-Ngcuka osallistui myös ministerien ja YK:n edustajien erityiskokoukseen, jossa käsiteltiin Filippiinien tilannetta ja kansainvälistä avustustoimintaa Haiyan-taifuunin aiheuttaman kriisin lievittämiseksi.

Luonnononnettomuudet kohtelevat naisia ja miehiä eri tavoin. Naiset ja tytöt joutuvat usein kaksinkertaiseen vaaraan, sillä epävakaassa tilanteessa turvattomuus ja sukupuolittuneen väkivallan uhka kasvavat.

YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikkö OCHA arvioi, että Filippiinien hätätilanteen vuoksi yli 56 000 naista ja tyttöä on vaarassa joutua seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan kohteeksi. Evakuointikeskuksissa arviolta 2250 naista voi joutua seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

UN Womenin pääjohtaja Mlambo-Ngcuka ilmoitti Lontoossa, että UN Women työskentelee kumppaneiden kanssa varmistaakseen, että naisten oikeudet ja tarpeet otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon humanitaarisessa toiminnassa ja että naiset ovat mukana operaatioiden suunnittelussa ja toteuttamisessa alusta lähtien.

”Naiset ovat hätätilanteissa etulinjassa. He puolustavat, taistelevat ja hankkivat perheilleen parasta apua”, Mlambo-Ngcuka sanoi sanomalehti Guardianin haastattelussa. Hän korosti, että naisten suojelemiseksi väkivallalta epävakaissa oloissa on kiinnitettävä enemmän huomiota käytännöllisiin ratkaisuihin, kuten hyvin valaistujen wc-tilojen ja vesipisteiden rakentamiseen ihmisten asuinpaikkojen lähelle.

Mlambo-Ngcuka myös korosti, että naiset tarvitsevat hätäavun lisäksi pitkäaikaista tukea oikeuksiensa puolustamiseen. Luonnononnettomuuksien jälkeen mm. naisten maanomistusoikeus ja toimeentulo on vaarassa, jos asiakirjat ovat kadonneet tai naisen puoliso on kuollut. Usein naisen viljelemä maa on virallisesti miehen nimissä, eikä leskeksi jääneellä naisella ole siihen perimisoikeutta.

Naisten vastuulle lankeaa myös huolehtiminen orvoiksi jääneistä lapsista, mutta paikalliset johtajat tai hallitukset eivät tunnusta ja kompensoi tätä, kun jälleenrakennuksen resurssien jakamisesta päätetään.

 

UN Women tukee Kaakkois-Aasian taifuunialueilla naisten osallistumista luonnononnettomuuksien riskien torjuntaan ja lieventämiseen. Lue aikaisemmat uutisemme aiheesta:

Vietnam: Tasa-arvo on taifuunikauden turva
Thaimaa: Naiset torjuvat tulvatuhoja