Tukea ja turvaa silpomisuhan alaisille tytöille
Vuosittain kolme miljoonaa afrikkalaista tyttöä on vaarassa joutua “ympärileikatuksi”. Sukuelinten silpominen on yhteydessä lapsiavioliittoihin ja tyttöjen koulutien katkeamiseen. Kun tyttö on ympärileikattu, hän on valmis vaimoksi, jonka perhe voi myydä myötäjäisten toivossa.
Tansaniassa tyttöjen sukuelinten silpominen on kielletty, mutta vuoden 2010 tutkimuksen (Tanzania Demographic and Health Survey) mukaan 15 prosenttia naisista on ympärileikattu. Ongelma keskittyy voimakkaasti maan tiettyihin osiin, sillä esimerkiksi Maran alueella ympärileikattujen osuus nousee 40 prosenttiin. Silpomista perustellaan sillä, että se on perinne. Monilla Maran alueen heimoilla on tapana ympärileikata tuhansia tyttöjä julkisissa seremonioissa parillisina vuosina.
Marraskuussa 2012 UN Womenin tukema Muutoksen karavaani lähti Tansanian pääkaupungista Dar es-Salaamista kohti Maran alueella sijaitsevaa Tarimea, jossa ympärileikkausseremonioiden tiedettiin tapahtuvan joulukuun alussa. Kansalaisjärjestöjen edustajat, toimittajat ja aktivistit pysähtyivät matkalla useissa kylissä kertomassa, että tyttöjen ympärileikkaukset ja muu väkivalta ovat ihmisoikeusloukkauksia ja vastoin Tansanian lakia.
Kylissä yhteisöjen perinteisten johtajien vaikutusvalta on suuri. Yksi muutoksen karavaanin onnistumisista olikin istuminen saman pöydän ääreen perinteisten johtajien kanssa. Heiltä saatiin ajantasaista tietoa, ja osa johtajista myönsi, että heidän on muutettava omia toimintatapojaan.
Ympärileikkausten estämiseksi on tärkeää, että tytöt pysyvät koulussa. Lähellä Arushan kaupunkia UN Womenin kanssa yhteistyössä toimivat maasai-naiset tarjoavat turvallisen koulupaikan vaarassa oleville tytöille.
Luokan opettaja, 26-vuotias Nengai Lazaro, on tytöille läheinen tuki ja turva, sillä hän on itse kokenut saman uhan kuin oppilaansa. Nengain isä päätti lähettää tyttärensä ympärileikattavaksi ja naittaa hänet muutamaa lehmää vastaan rikkaalle miehelle, jolla oli jo neljä vaimoa.
“Päästäkseen naimisiin on oltava ympärileikattu, jotta ei raskaaksi tullessaan tuo häpeää perheelleen”, Nengai selittää muistellessaan omia kauhunhetkiään kotikylässään, jossa kaikkien hänen tuntemiensa tyttöjen sukuelimet silvottiin.
Äitinsä avulla Nengai onnistui pakenemaan ja hankki sinnikkäällä työllä itselleen opettajan koulutuksen. Nyt hän voi auttaa muita tyttöjä välttymään silpomiselta ja pakkoavioliitolta ja rakentamaan itselleen paremman tulevaisuuden.
15-vuotias Narau sanoo, että opettajan elämäntarina saa hänet surulliseksi, mutta hän on kiitollinen siitä, että hänellä on opettaja, joka ymmärtää tyttöjen huolenaiheet. “Hän tietää, millaista se on. Ilman tätä koulua olisin naimisissa ja minulla olisi omia lapsia”, Narau sanoo.
Naraun 14-vuotias luokkatoveri Mereso kertoo, että hänen äitinsä ja veljensä iloitsivat, kun tyttö kolme vuotta sitten pääsi kouluun. Perheen isä oli kuitenkin pettynyt, sillä hän oli suunnitellut tyttärelleen perinteisen roolin ympärileikattuna lapsimorsiamena.
Koulutus on kuitenkin avannut uusia näköaloja Mereson elämässä. “Lempiaineeni koulussa on historia, haluan oppia siirtomaataloudesta, vastarinnasta ja yhteistyöstä. Maani historia inspiroi minua. Haluan tulla asianajajaksi, jotta voin estää nuoria tyttöjä joutumasta naimisiin”, Mereso kertoo ylpeänä.
Tie muutokseen on pitkä ja vaatii paljon työtä. Nengai ja hänen oppilaansa ovat kuitenkin eläviä esimerkkejä siitä, kuinka tytöt voivat saavuttaa mitä tahansa, kun he saavat mahdollisuuden hyödyntää omia kykyjään.
Haitallisten perinteiden kitkemisestä hyötyy lopulta koko yhteiskunta, sillä mikään maa ei voi edistyä, jos väestön toiselle puoliskolle ei anneta mahdollisuutta kouluttautua, osallistua päätöksentekoon ja hankkia tuloja hyödyntämällä omaa osaamistaan.