Auringosta buustia äitiysterveyteen

Vain himmeä auringonsäde läpäisee Bodowhean terveysklinikan ikkunan Liberian Rivercessissä. Pienessä huoneessa kätilö Lorina Karway on juuri huolehtimassa vastasyntyneestä vauvasta ja tämän äidistä.

Edellisiltana sähkönjakelussa on ollut ongelmia, ja Karway työtovereineen on joutunut venymään äärirajoille huolehtiakseen klinikalle hätäsynnytykseen tulevasta naisesta. Tällä kertaa he onnistuivat pelastamaan äidin ja lapsen hengen.

“Se oli onnen yö, koska äidillä ei ollut komplikaatioita ja synnytys onnistui turvallisesti”, Karway kertoo.

Edellisessä kuussa Karway on auttanut seitsemässätoista synnytyksessä klinikalla, joka palvelee alueen yli kuutta tuhatta asukasta. Puitteet ovat vaatimattomat.

“Joillakin klinikalle tulleilla naisilla on ollut komplikaatioita ja meidän on pitänyt sirtää heidät sadan kilometrin päässä olevaan sairaalaan Cestosin kaupungissa.”

Useimmat Liberian terveyskeskusten äitiyspalvelut kaipaavat kipeästi parempia fasiliteetteja ja tukea. Energiapula tuntuu Bodowhean klinikalla, jossa pimeän laskeuduttua hoitajat joutuvat käyttämään matkapuhelimiaan valaisemiseen tai pyytämään potilaita ostamaan polttoainetta klinikan generaattoriin.

“On todella vaikeaa avustaa synnytyksessä pelkän puhelimen valossa, koska en näe hyvin. Minun täytyy pitää puhelinta suussani kun teen työtäni. Lääketieteellisten toimenpiteiden tekeminen öisin on lähes mahdotonta”, selittää Karway.

Ongelmien helpottamiseksi UN Women on alkanut asentaa aurinkoenergialla toimivia valaistusjärjestelmiä Liberian maaseudun terveyskeskuksiin. Bodowhean klinikka on yksi paikoista, joita aloite hyödyttää. Tarkoituksena on parantaa äitien ja lasten terveydenhuoltoa.

“Kun kuuntelemme terveydenhuollon työntekijöitä ja paikallisia asukkaita, erityisesti naisia, ymmärrämme kuinka innoissaan he ovat parannuksista omissa terveyskeskuksissaan”, sanoo UN Womenin ohjelmasta vastaava Ghoma Karloweah.

Klinikoiden työntekijät oppivat käyttämään ja huoltamaan aurinkoenergiayksiköitä.

Liberiassa äitiyskuolleisuusluvut ovat maailman korkeimpien joukossa. Myös vastasyntyneiden kuolleisuus on korkeaa. YK-järjestöjen yhteistyöllä terveyspalveluja parannetaan kuudessa maakunnassa, joissa lapsi- ja äitiyskuolleisuus on yleistä.

Jundun klinikalla Grand Cape Mountin maakunnassa työskentelevä kätilö Matilda Tolbert kertoo, että aurinkoenergialla toimiva valaistus on saanut aikaan huomattavia parannuksia niin palveluissa kuin työntekijöiden olosuhteissa.

“Nyt yöllä työskentely tuntuu turvallisemmalta. Ennen lähdimme pimeän tullen kotiin, ja jos hätätilanteita sattui, potilaiden tai heidän perheidensä piti kiirehtiä soittamaan meille”, hän kertoo.

“Tänään potilaiden ei tarvitse enää huolehtia, mistä he saisivat rahaa polttoaineen ostamiseen. Meille työntekijöille valaistus merkitsee sitä’, että voimme huolehtia potilaista paremmin.”

UN Women on paitsi toimittanut tarvittavat laitteet myös kouluttanut klinikoiden työntekijöitä käyttämään ja huoltamaan aurinkoenergiayksiköitä. Yksiköt on rakennettu kestämään vaikeitakin sääoloja. Hyvällä huollolla ne voivat kestää seuraavat 15 vuotta.

YK-järjestöjen yhteistyöllä klinikoille on toimitettu myös kuvantamislaitteita, tuulettimia ja muuta tarpeellista. Sadat työntekijät ovat myös saaneet täydennyskoulutusta äitiys- ja lisääntymisterveyteen sekä vastasyntyneiden, lasten ja nuorten terveyteen liittyvästä ennaltaehkäisystä ja terveyden edistämisestä.

Näillä toimilla ollaan askeleen lähempänä YK:n kestävän kehityksen tavoitetta numero 3, joka tähtää terveellisen elämän ja hyvinvoinnin takaamiseen kaiken ikäisille. Tavoitteen yhtenä päämääränä on vähentää vuoteen 2030 mennessä maailmanlaajuista äitiyskuolleisuutta niin, että alle 70 äitiä kuolee 100 000 elävänä syntynyttä lasta kohden sekä lopettaa vuoteen 2030 mennessä vastasyntyneiden ja alle 5-vuotiaiden lasten ehkäistävissä olevat kuolemat.

(Kuvat: UN Women/Winston Daryoue)