Naiset ompelevat lämpimiä vaatteita pakolaisleirin vauvoille

Zaatarin pakolaisleirillä Jordaniassa on syntynyt jo yli kolme tuhatta vauvaa. YK:n tukema klinikka on ollut menestys: yksikään lapsi tai äiti ei ole kuollut synnytykseen vaikeista oloista huolimatta.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että lasten ja heistä huolta pitävien äitien elämä olisi helppoa. Talvi on pakolaisleirillä vuoden vaikein aika.

Zaatarin leirillä lämpötila putoaa alle nollan. Maa on lumen ja jäisen mudan peitossa, mutta monet lapset ovat ilman kenkiä, lämpimiä vaatteita tai kunnollista kattoa pään päällä.

Lämpöä lapsille, työtä naisille

Jokaisen äidin toive on pitää lapsensa turvassa ja lämpimänä. UN Womenin perustamissa naistenkeskuksissa ompelukoneet surraavat. Täällä ommellaan lämpimiä peittoja ja vaatekertoja pakolaisleirin vauvoille.

Pelkästään Zaatarissa 1 500 vauvaa saa vuoden aikana lämmintä vaatetta sisältävän pakkauksen, jonka pakolaisleirin naiset ovat valmistaneet.

Naistenkeskuksissa ommeltavat vaatteet merkitsevät lämpöä lapsille, mutta samalla ne tarjoavat työtä ja toimeentuloa Syyriasta paenneille naisille, joista monet ovat menettäneet paitsi kotinsa, myös perheen elatuksesta vastanneen puolisonsa. Työ tarjoaa naisille paitsi omia tuloja, myös itsetunnon kohottamista ja mahdollisuuden tavata muita naisia.

“Yhdessä vietetyn vuoden jälkeen olemme nyt yhtä perhettä”, iloitsee naistenkeskuksessa työskentelevä Nouri, 34.

22-vuotias Sama yhtyy Nourin sanoihin ja lisää, että työnteko on tärkeää myös henkiselle hyvinvoinnille.

“Meillä on paljon stressiä, joudumme olemaan tekemisissä kuoleman ja pommien kanssa. Täällä pääsemme irti negatiivisesta energiasta”, Sama sanoo.

Vauvanvaatteet valmistuvat naistenkeskuksessa.
Vauvanvaatteet valmistuvat naistenkeskuksessa.

Kolmas keskus avattu

UN Women avasi hiljattain jo kolmannen naistenkeskuksen Zaatarin pakolaisleirille. Palkkatyömahdollisuuksien lisäksi keskukset tarjoavat naisille lukutaitokursseja, tietotekniikan opetusta sekä kierrätys- ja käsityöpajoja. Paikan päällä järjestetään myös lasten päivähoitoa.

“Konfliktin ja sodan vaikutusten kohteeksi joutuneiden naisten omanarvontunnon uudellenrakentaminen on työmme keskiössä Zaatarin pakolaisleirillä”, kertoo UN Womenin Jordanian-edustaja Giuseppe Belsito.

Suomi on tukenut naistenkeskuksia niiden perustamisesta lähtien.

Lahjoittajien tuella hankittujen ompelukoneiden ääressä naiset jatkavat tärkeää työtään, jotta heillä itsellään olisi paremmat mahdollisuudet huolehtia omista perheistään – ja jotta jokainen kaukana kotoa syntyvä vauva saisi edes hieman lämpöä elämäänsä.

(Kuvat: UN Women/Christopher Herwig)