Kolmetoista inspiroivaa feminististä kirjaa kesän lukulistalle – osallistu arvontaan ja voita kirja

Kaipaatko inspiroivaa, ajatuksia herättävää lukemista kesälomalle? Olemme keränneet yhteen kolmetoista merkittävää, tunteita herättävää, inspiroivaa, pysähdyttävää, koskettavaa ja ilahduttavaa feminististä teosta, joista riittää lukemista koko loppuvuodeksi! Mukana on klassikoita ja uusia teoksia, suomalaisia ja kansainvälisiä kirjailijoita, tietokirjoja, fiktiota ja runoutta. Muista tsekata myös vuoden 2022 feminististen teosten listauksemme!

Osallistu arvontaan täyttämällä sivun alla oleva lomake. Arvomme osallistuneiden kesken kolme inspiroivaa feminististä teosta!

Arvonta on päättynyt! Ilmoitamme arvonnan voittajille voitosta tekstiviestitse.

 

Siba Shakib: Afghanistan, where God only comes to weep-kirjan kansikuva.

Siba Shakib: Afghanistan, Where God Only Comes to Weep (2001, englanti)

Siba Shakibin pysäyttävä teos “Afghanistan, Where God Only Comes to Weep” julkaistiin yli 20 vuotta sitten, mutta silti se on tällä hetkellä kenties ajankohtaisempi kuin koskaan. Shakibin kirja kertoo nuoren afgaanityttö Shirin-Golin elämästä konfliktien ja kriisien keskellä yhteiskunnassa, jossa tyttöjen ja naisten arvoa tai oikeuksia ei kunnioiteta. Ennen kaikkea, Shirin-Golin tarina on kertomus periksiantamattomuudesta ja rohkeasta naisesta, joka ei suostunut jäämään yhteiskunnan marginaaleihin ja astumaan syrjään. Shirin-Golin tarina on lukemattomien tänä päivänä elävien afgaanityttöjen ja -naisten tarina, ja siksi jokaisen tulisi lukea tämä teos.

 

 

Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille (2022)

Raisa Omaheimon yhtä aikaa riemastuttava ja raivostuttava teos tekee konkreettisesti näkyväksi sen, kuinka tiukkaan juurtunutta läskifobia ja hoikkuuden ihannointi yhteiskunnassamme on. Omaheimon esimerkit lihavuuteen liittyvästä stigmasta maailmassa, jossa kaikki on suunniteltu hoikille ihmisille, saavat veren kiehumaan, mutta samalla kirja on riemastuttava, oivaltava ja lohdullinen. Ratkaisuja nimittäin on olemassa – ja ne piilevät yhteiskunnallisissa ja rakenteellisissa muutoksissa.

 

 

Mona Bling: 23 transmyyttiä – Totta ja tarua transihmisistä (2022)

Toimittaja, transaktivisti ja somevaikuttaja Mona Blingin esikoisteos pureutuu niihin monimaisiin ja usein vahingollisiin myytteihin ja stereotypioihin, joita transihmisiin yhä liitetään. Teos perustuu sekä Mona Blingin että muiden transtaustaisten ihmisten elämänkokemuksiin ja tarinoihin, joiden ohella kirjailija käyttää myös asiantuntijahaastatteluita. Erityisesti nyt, kun Suomessa käydään kiivasta ja hetkittäin täysin asiatonta keskustelua translain uudistuksesta, jokaisen tulisi lukea Blingin teos.

 

 

Minna Salami: Aistien viisaus (2022)

Minna Salami on suomalais-nigerialainen toimittaja, jonka teos Aistien viisaus on kirjoitettu Salamin omien sanojen mukaan “mustan afrosentrisen feministin näkökulmasta”. Kirja käsittelee mm. Europatriarkaattia ja kolonialismia, ja tarjoaa meistä jokaiselle mahdollisuuden haastaa omaa feminismiämme ja tapaamme tarkastella maailmaa ja yhteiskuntaa ympärillämme. Teoksen lisäksi suosittelemme kaikkia tutustumaan Minna Salamin perustamaan MSAfropolitan -blogiin.

 

 

 

Margaret Atwood: Orjattaresi (Handmaid’s Tale, 1985)

Margaret Atwoodin dystopia ei esittelyjä kaipaa. HBO:n televisioversio Atwoodin mestariteoksesta on tehnyt kirjailijasta ja teoksesta tunnetun ympäri maailmaa, mutta Atwoodiin tutustumista ei kannata jättää vain televisiosarjan varaan. Atwoodin kuvittelemassa Gileadissa naiset ovat miesten omaisuutta vailla oikeuksia, arvoa tai itsenäisyyttä. Gileadin naisilta on riistetty kehollinen itsemääräämisoikeus, ja heidän tehtävänsä on olla olemassa vain miesten tarpeita, haluja ja vaatimuksia varten. Kun Atwoodilta on kysytty, miten hän keksii kaikki ne hirvittävät ja kuvottavat asiat, joita naisille Gileadissa tehdään, kirjailija on todennut, ettei teoksessa kuvailla mitään sellaista, mitä naisille ei olisi tehty oikeassa elämässä.

 

 

 

Nanette-kirjan kansikuva. Mustavalkoisessa kuvassa on kirjailija Hannah Gadsbyn kasvot.

Hannah Gadsby: Nanette: Kymmenen askelta (2022)

Hannah Gadsby on australialainen koomikko, kirjailija ja feministi, jonka Netflix-show Nanette nosti kansainväliseen tunnettuuteen. Gadsbyn komedia naurattaa, mutta myös itkettää ja ahdistaa – Nanette on riipivä, rehellinen ja yleisöä säästelemätön kokemus. Gadsbyn kirja “Nanette: Kymmenen askelta” on omaelämänkerrallinen muistelma, jossa Gadsby kertoo niistä hetkistä ja kokemuksista, jotka johtivat hänet lukemattomille lavoille ympäri maailmaa.

 

 

 

Ujuni Ahmed ja Elina Hirvonen: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (2022)

Jokaisen tulisi lukea tämä Ujuni Ahmedin ja Elina Hirvosen teos. Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin kertoo kolmevuotiaana Mogadishusta Suomeen muuttaneen Ujunin tarinan, jonka Hirvonen on ansiokkaasti pukenut sanoiksi. Ihmisoikeusaktivisti, asiantuntija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Ujuni Ahmed käsittelee kirjassa teemoja, jotka ovat epäilemättä tuttuja lähes jokaiselle maahanmuuttajataustaiselle tytölle – mutta josta yhteiskuntamme on silti vaiennut, ja jotka ovat jääneet enemmistöön kuuluville pitkälti näkymättömiksi. Ahmedin tarina on yhtä aikaa äärimmäisen henkilökohtainen mutta myös poliittinen ja yhteiskunnallinen. Ennen kaikkea se on kertomus inspiroivasta, rohkeasta ja periksiantamattomasta ihmisestä, joka ei suostunut tinkimään siitä, kuka hän on tai astumaan syrjään. Onneksi.

 

 

Eve Kulmala: Hauskan tytön käsikirja (2022)

Hulvattomista somevideoistaan tunnettuuteen nousseen koomikko Eve Kulmalan esikoisteos Hauskan tytön käsikirja käsittelee mm. naisvihaa, luokkaeroja, läskivihaa ja valkoisten ihmisten etuoikeuksia – ja samalla kertoo, miksi nimenomaan tyttöys on yksi parhaista lyömäaseista patriarkaattia vastaan. Kulmala käsittelee vaikeita ja monimutkaisia yhteiskunnallisia teemoja hauskasti ja osittain oman elämänsä kautta, mutta tarjoilee samalla tarkkanäköistä yhteiskunnallista analyysia ja konkreettisia neuvoja patriarkaatin murskaamiseen.

 

 

 

Amia Srinivasan: Halun politiikka: 2020-luvun feminismi (2021)

Filosofi ja Oxfordin yliopiston professori Amia Srinivasanin teos tuo yhteen poliittisen analyysin ja tutkimustiedon, ja käsittelee näiden kautta seksiä, sukupuolta ja vallan jakautumista maailmassa. Kirjan käsittelemiin teemoihin lukeutuvat mm. pornoteollisuus, incel-kulttuuri, suostumus, seksityö, #MeToo ja naisten oikeuksia ajava globaali liike.

 

 

 

 

Simone de Beauvoir: Toinen sukupuoli (1949)

Simone de Beauvoirin Toinen sukupuoli kuuluu feministisen kirjallisuuden klassikoihin. Beauvoirin perusajatus siitä, että kaksijakoinen sukupuolijärjestelmä on vääristynyt eikä pohjaudu todellisuuteen kiteytyy lauseeseen ” naiseksi ei synnytä, naiseksi tullaan”. Kirja on vastaus kysymykseen mistä tämä vääristynyt järjestelmä pohjaa ja miksi nainen määritellään toiseksi sukupuoleksi, poikkeamaksi miehestä.

 

 

Caitlin Moran: Naisena olemisen taito (How to be a woman)(2011)

Toimittajana, kriitikkona ja mediapersoonana tunnetun Caitlin Moranin Naisena olemisen taito -teosta on kuvailtu muun muassa feministiseksi manifestiksi. Moranin kirjoitustyyli on räväkkää, kursailematonta ja ennen kaikkea hauskaa – mutta hauskuudestaan huolimatta Moran käsittelee kirjassaan äärimmäisen tarkkanäköisesti naiseuteen ja feminismiin liittyviä yhteiskunnallisia teemoja omakohtaisten esimerkkien kautta, johon todennäköisesti lähes jokainen naisena kasvanut voi samaistua.

 

 

 

Rupi Kaur: Aurinko ja hänen kukkansa (The sun and her flowers) (2017)

Intialais-amerikkalainen runoilija, feministi ja taiteilija Rupi Kaur on julkaissut jo useita runokirjoja. Aurinko ja hänen kukkansa on Kaurin toinen runokokoelma ja sitä on kuvailtu rakkauden monimuotoisuuden ylistyksenä. Hänen viestinsä ovat selkeitä, helposti lähestyttäviä ja puhuttelevia. Kirja käsittelee rakkauden, menetyksen, trauman, hyväksikäytön, parantumisen, naiseuden ja kehon teemoja. Kaurin runot ovat kantaaottavia, ja niissä on vahva feministinen ja yhteiskunnallinen sanoma. Kuvitukset ovat Kaurin itsensä tekemiä ja täydentävät kokonaisuutta.

 

 

 

Helvi Sipilä: Naisena ihmiskunnan asialla (1999)

Suomalaisen tasa-arvotyön grand old ladyn, Helvi Sipilän elämänkerta. Kirja käy perusteellisesti läpi Helvin värikkään elämän niin yksityiselämän kuin työuran käänteet. Helvi Sipilä opittiin tuntemaan määrätietoisena rautarouvana, joka vahvoilla näkemyksillään ja toisaalta strategisella pelisilmällään onnistui ajamaan läpi tärkeitä aloitteita kansainvälisessä yhteisössä, jossa naisten oikeudet ja tasa-arvo eivät vielä olleet asialistan kärjessä.

 

 

 

 

 

Arvonta on päättynyt! Ilmoitamme arvonnan voittajille voitosta tekstiviestitse.