Naisten yrittäjyys vahvistaa rauhaa ja tulevaisuudenuskoa Kosovossa
Elvanë Qorri on 36-vuotias nainen läntisessä Kosovossa* sijaitsevasta Gjakovan kaupungista. Hän kuuluu syrjittyyn ashkalien vähemmistöön.
Ashkalien osallistuminen työelämään on vähäistä, eivätkä he pääse helposti julkisten palveluiden, kuten terveydenhuollon piiriin.
Kaikista ashkalinaisten kokemista vaikeuksista huolimatta Elvanë päätti muuttaa elämänsä. Hän osti kuusi mehiläispesää ja odotti innokkaasti kevättä, jotta voisi aloittaa hunajan tuotannon. Hän haluaa myös tuottaa hunajapohjaisia elintarvikkeita ja työstää parhaillaan liiketoimintasuunnitelmaansa.
“Neuvoni naisille on: aloittakaa oma yritystoiminta! Silloin ette ole taloudellisesti riippuvaisia perheestä tai miehestä.”
Perheenjäsenen menettäminen sodassa johtaa usein taloudelliseen epävarmuuteen. Konfliktin jälkeen naiset joutuvat kantamaan suuren vastuun perheen elatuksesta, ja säännöllisen toimeentulon luominen on kovan työn takana.
Kosovossa palkansaajan keskiansio on 260 euroa kuukaudessa. Balkanin alueella alhaisempi keskiansio on vain Albaniassa. Romanien, ashkalien ja egyptiläisten kotitalouksien keskiansio jää puolestaan alle 120 euroon kuukaudessa.
Elvanë kertoo haaveilleensa omasta yrityksestä jo kauan. Kipinä idean työstämisestä liiketoiminnaksi syttyi kuitenkin vasta alueella toimivien vähemmistönaisten yhdistysten järjestämän koulutuksen jälkeen.
UN Womenin tukemassa koulutuksessa Elvanë sai tukea liiketoimintasuunnitelman laatimiseen sekä neuvoja koulutetuilta ja kokeneilta mehiläistarhaajilta.
Ole rohkea!
Kosovossa naisten osuus työvoimasta on Maailmanpankin tilastojen mukaan vain 21,1 % ja työllisyysaste vieläkin alhaisempi: 12,9 %. Vähemmistöihin kuuluvien naisten tilanne on sitäkin heikompi: alle 6 prosentilla romani-, ashkali- ja egyptiläisnaisista on palkkatyö ja vain 0,8 % työllistää itse itsensä.
49-vuotias gjakovalainen Time Zenuni menetti miehensä aseellisessa selkkauksessa 16 vuotta sitten ja on sen jälkeen joutunut yksin huolehtimaan neljästä lapsestaan.
Kaksi vuotta sitten Time osallistui koulutukseen, jossa sai apua yrityksen perustamiseen. Kartolina Magjike (“taianomaiset kortit”) myy käsintehtyjä kortteja, kirjekuoria ja rasioita. Yritys työllistää Timen lisäksi jo kaksi muuta naista. Time suunnittelee myös online-myynnin laajentamista.
“Neuvoni naisille on: olkaa rohkeita! Oman liiketoiminnan johtaminen tuo vakautta elämään.”
Elvanën ja Timen kaltaisten vähemmistönaisten tukeminen vahvistaa osaltaan maan toipumista konfliktin jälkeen. Liiketoiminnan lisäksi nämä naiset rakentavat rauhaa Kosovossa.
* YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 mukaisesti