Naiset varautuvat ilmastonmuutokseen Bangladeshissa
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on aloittanut yhdessä Bangladeshin omien asiantuntijoiden kanssa yhteistyön naisten ja tyttöjen roolista ilmastonmuutoksen vaikutuksia koskevassa toiminnassa. Toukokuussa 2015 Dhakassa pidetyssä tapaamisessa pantiin alulle kehitystyö, jonka tarkoituksena on paremmin ymmärtää, miten ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja siihen sopeutumiseen tähtäävät toimet vaikuttavat.
Tutkimustyötä kehittämällä Bangladeshilla on tulevaisuudessa ensimmäistä kertaa käytössä luotettavaa tietoa sukupuolitietoisten ilmastotoimien hyödyistä verrattuna aikaisempiin aloitteisiin, joissa sukupuolen vaikutusta ei ole huomioitu.
”On välttämätöntä, että otamme huomioon seuraukset tytöille ja naisille, kun ei ole olemassa ilmastonmuutossuunnitelmaa, johon heidän tarpeensa olisi sisällytetty”, sanoo Christine Hunter, UN Womenin edustaja Bangladeshissa.
Rajena menetti kaiken
Ilmastonmuutoksen vaikutukset kohtelevat naisia ja miehiä eri tavalla johtuen perinteisistä sukupuolirooleista ja naisiin kohdistuvasta syrjinnästä. Bangladesh on saanut tunnustusta naisten ja tyttöjen asemassa saavutetuista parannuksista.
Silti samapalkkaisuuden, naisten taloudellisten oikeuksien ja mahdollisuuksien, lapsiavioliittojen lopettamisen ja naisiin kohdistuvan väkivallan saralla on vielä valtavasti tehtävää. UN Women toimii useiden bangladeshilaisten järjestöjen kanssa näihin epäkohtiin puuttumiseksi.
Holdibuniassa asuva 55-vuotias Rajena Boiragi on yksi UN Womenin tuesta hyötynyt nainen. Yhdessä paikallisen BRAC-järjestön kanssa UN Women toimii ympäri Bangladeshia vahvistaakseen luonnononnettomuuksiin varautumista paikallistasolla ja kylien asukkaiden elinmahdollisuuksia ilmastonmuutoksen oloissa.
Rajena herää joka aamu kuudelta huolehtimaan perheen kalafarmista. Hän työskentelee normaalisti viisi tuntia mutaisessa vedessä keräten myytävää paikalliselle torille.
”Lampi on takapihallani, joten minun ei tarvitse kävellä pitkiä matkoja. Poikani työskentelee kanssani, joten yhdessä saamme saaliin nopeammin kuin jos tekisin työn yksin”, Rajena kertoo.
Rajenan poika Heatler auttaa myös kalojen ja äyriäisten myymisessä.
”Paikalliset maksavat yleensä vähemmän kalasta, jos myyjä on nainen. Niinpä poikani tulee mukaani, jotta saamme oikeudenmukaisen hinnan.”
Toukokuussa 2009 Rajena menetti kaikki kalansa, kun Aila-hirmumyrsku iski Bangladeshiin ja aiheutti vahinkoa yli 2,6 miljoonalle ihmiselle. Puoli miljoonaa ihmistä jäi ilman kotia – myös Rajena, joka joutui muuttamaan hätämajoitukseen paikalliseen kouluun.
”Menetin kaiken: taloni ja kala-altaani huuhtoutuivat pois niin kuin tiet ja ihmisten omaisuus”, hän muistelee.
Naiset oppivat voittamaan vaikeudet
Kuusi vuotta katastrofin jälkeen Rajena on onnistunut rakentamaan uudelleen talonsa ja elinkeinonsa. Hän toimii johtajana 25 naisen ryhmässä ja huolehtii siitä, että naiset kasvattavat omaa osaamistaan.
“Jopa naiset, jotka menettivät aviomiehensä vuonna 2009, menestyvät nyt elämässään ja kulkevat eteenpäin. He ovat oppineet voittamaan elämän haasteet, kiitos investoinnin, joka meihin on tehty”, Rajena sanoo tyytyväisenä.
“Olen onnellinen, koska minulla oli mahdollisuus aloittaa elämäni alusta. Olen oppinut olemaan vahva ja kestävä. Yhä useammat naiset voivat hyötyä tästä ja parantaa omaa elämäänsä.”
Ilmastonmuutos lisää äärimmäisten sääilmiöiden riskiä. Kysymme, onko Rajena valmistautunut sen varalle, että uusi hirmumyrsky iskee Bangladeshiin. Hän vastaa hetkeäkään epäröimättä:
”Olemme oppineet tekemään vahvempia taloja, suojelemaan kaloja verkoilla ja pysymään tarkkaavaisina ensimmäisten varoitusmerkkien varalta. En aio menettää kaikkea uudelleen. Mutta jos niin käy, minulla on sisua rakentaa kaikki uudelleen, kunhan vain perheeni pitää yhtä.”