Lukutaidottomat isoäidit tuovat valon syrjäseuduille
Stella on lukutaidoton isoäiti pienestä malawilaisesta kylästä. Koska hän ei ollut koskaan matkustanut ulkomaille, hänen oli vaikea kuvitella, mitä edessä olisi, kun hän saapui Rajasthanin osavaltioon Intiaan.
Puoli vuotta myöhemmin hän oli valmistunut aurinkoenergiaekspertiksi ja oli valmis palaamaan kotikyläänsä tuomaan sähköt sen asukkaille ensimmäistä kertaa.
“En koskaan kuvitellut, että meidän kaltaisemme lukutaidottomat naiset voisivat oppia tällaista teknistä tietämystä”, Stella sanoo. “Mutta olemme saaneet luottamusta siihen, että voimme oppia uusia asioita ja muuttaa elämämme paremmaksi.”
Stella on yksi afrikkalaisista naisista, jotka UN Womenin tuella ovat kouluttautuneet aurinkoenergian asiantuntijoiksi Intian Barefoot Collegessa. Köyhistä maalaiskylistä kotoisin olevat naiset ovat nyt saaneet täysin uuden roolin: heistä on tullut paikallisia vihreän talouden vetureita.
Muutos näkyy jo monien kylien elämässä. Kotiinpaluun jälkeen naiset ovat panneet töpinäksi ja tuoneet sähköt mm. pieniin Chekelenin, Nitekelan ja Mkwajunin kyliin Tansaniassa. Aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön ansiosta näiden kylien naiset voivat laittaa ruokaa paremmilla liesillä. Tämä on mullistanut naisten arkipäivän, sillä uusien liesien ansiosta palkaton kotityö vähenee ja naisten turvallisuus paranee.
Suuri osa kehitysmaiden naisista laittaa edelleen ruokaa avotulella tai savuttavalla puuliedellä. Naiset käyttävät tuntikausia polttopuun hankkimiseen, ja näillä puunhakumatkoilla kymmeniä tuhansia raiskataan ja ryöstetään joka vuosi. Lisäksi huonojen liesien savu tappaa vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä.
Kotitalouden sähkövalolla on merkittävä vaikutus myös lasten elämään, sillä nyt he pystyvät tekemään läksyjä iltaisin. Tällä on merkitystä erityisesti tyttöjen koulunkäyntiin, sillä monissa maissa tytöt jäävät jälkeen pojista, koska he eivät saa iltaisin lähteä kotoa tekemään läksyjä katulamppujen tai julkisten rakennusten valoon.
Myös naisten itsetunnolle hankkeella on ollut valtava merkitys. Liberialainen Bawor Mamma kertoo ylpeällä äänellä, ettei hän ole enää kuin kuka tahansa viljelijä. “Olen nyt aurinkoenergiainsinööri ja haluan sähköistää oman kyläni ja muut naapurikylät.”
Barefoot Collegen opettaja Leela Devi kertoo, että alussa puolen vuoden koulutukseen tulevat naiset kohtaavat ongelmia, sillä he ovat jättäneet lapsensa ja kotikylänsä taakseen ensimmäistä kertaa. “Mutta meidän pitää olla heidän siskojaan ja muistuttaa jatkuvasti heitä niistä hyödyistä, joita he saavat täällä olosta ja aurinkoenergiatekniikan oppimisesta.”
Näille köyhille afrikkalaisnaisille uudet taidot tuovat myös turvatun toimeentulon. He ovat oppineet paitsi asentamaan aurinkoenergiayksiköt kotitalouksiin, myös huoltamaan niitä. Seuraavassa vaiheessa naiset perustavat korjauspajoja, joihin kylien asukkaat voivat tuoda laitteensa huollettaviksi. Tämä antaa naisille mahdollisuuden saada säännöllisiä tuloja.