Mikä on “manosfääri” ja miksi siitä täytyy välittää?

Tue UN Womenin työtä tasa-arvoisemman maailman puolesta

Internetin manosfäärit ovat yhteisöjä, jotka usein levittävät haitallisia ja naisvihamielisiä. Asiantuntijat varoittavat, että manosfäärin äärimmäinen kieli ei ainoastaan normalisoi naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa, vaan liittyy yhä useammin radikalisoitumiseen ja ääriajatteluun.

Yli 5,5 miljardia ihmistä on verkossa, ja lähes yhtä monta sosiaalisessa mediassa. Digitaalisista tiloista on tullut keskeisiä paikkoja oppimiselle ja yhteyksien luomiselle. Vaikka internet on monella tavalla hyödyllinen, sitä käytetään kuitenkin myös vihan, häirinnän ja naisvihan eli misogynian levittämiseen.

Yksi digimaailmassa kasvava ilmiö on niin kutsuttu “manosfääri” – löyhä verkosto yhteisöjä, jotka väittävät käsittelevänsä miesten haasteita, kuten deittailua, kuntoilua tai isyyttä, mutta jotka usein levittävät haitallisia asenteita ja neuvoja. Kuten YK:n pääsihteerin raportti naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta osoittaa, näitä ryhmiä yhdistää vastustus feminismiä kohtaan ja harhaanjohtava väite siitä, että miehet ovat nykyisen sosiaalisen ja poliittisen ilmapiirin “uhreja”.

Tällainen sisältö myös leviää nopeasti. UN Womenin kumppanin ja johtavan miesten terveyteen keskittyvän Movember-säätiön mukaan kaksi kolmasosaa nuorista miehistä seuraa säännöllisesti maskuliinisuusinfluenssereita verkossa. Asiantuntijat varoittavat, että manosfäärin äärimmäinen kieli ei ainoastaan normalisoi naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa, vaan liittyy yhä useammin radikalisoitumiseen ja ääriajatteluun.

UN Women ja kumppanimme toimivat aktiivisesti verkossa tapahtuvaa naisvihaa ja digitaalista väkivaltaa vastaan. Tutkimuksen, vaikuttamistyön, selviytyjien tukemisen, ohjelmien ja kampanjoiden avulla haastamme haitallista maskuliinisuutta ja pyrimme tekemään digitaalisista tiloista turvallisempia ja tasa-arvoisempia kaikille.

Mikä on manosfääri?

Manosfääri on yleisnimitys verkkoyhteisöille, jotka yhä useammin edustavat kapeaa ja aggressiivista käsitystä mieheydestä – sekä virheellistä väitettä siitä, että feminismi ja sukupuolten tasa-arvo ovat tapahtuneet miesten oikeuksien kustannuksella. Näissä yhteisöissä korostetaan, että miehen arvo perustuu esimerkiksi tunteiden tukahduttamiseen, aineelliseen menestykseen, ulkonäköön ja erityisesti naisiin kohdistuvaan vallankäyttöön.

Manosfääri suuntautuu miesyleisölle sosiaalisessa mediassa, podcasteissa, peliyhteisöissä, deittisovelluksissa ja lähes kaikissa digitaalisissa ympäristöissä. Monet päätyvät osaksi sitä etsiessään keskustelualustoja tai tietoa miesten kokemista ongelmista. Vaikka sisältö saattaa ulospäin näyttää keskittyvän itsensä kehittämiseen, monet näistä ryhmistä edistävät epäterveitä käytösmalleja, kuten ajatusta siitä, että miehen tulee nostaa itseään alentamalla muita.

Miksi manosfääri vetoaa nuoriin miehiin verkossa?

Manosfäärin äärisisältö leviää erityisesti sellaisten nuorten miesten keskuudessa, jotka kokevat olonsa ulkopuolisiksi. UN Womenin kumppanin, tutkimusryhmä Equimundon “State of American Men 2023” -raportin mukaan kaksi kolmasosaa nuorista miehistä kokee, että “kukaan ei oikeasti tunne minua.”

Totuus on, että yhteisön etsiminen verkosta on normaalia. Moni rakentaa digitaalisten tilojen kautta identiteettiään, löytää kiinnostuksen kohteita ja samanhenkisiä ihmisiä. Nuoret miehet päätyvät usein manosfäärin sisältöihin etsiessään vinkkejä esimerkiksi treenaamiseen, deittailuun tai kryptovaluuttoihin. Movember-säätiön kyselyssä moni kertoi pitävänsä sisältöä viihdyttävänä tai motivoivana.

Manosfäärin niin kutsutut “elämäntapavalmentajat” houkuttelevat nuoria miehiä väittämällä, että he opettavat henkilökohtaista vastuunkantoa. Ironista kyllä, sen sijaan että he rohkaisivat miehiä tutkimaan itseään ja omia haasteitaan, he tarjoavat selitykseksi ajatuksen siitä, että miehiä syrjitään yhteiskunnassa – eli että he ovat misandrian eli miehiin kohdistuvien ennakkoluulojen ja miesvihan uhreja.

YK:n pääsihteerin raportti osoittaa, että manosfäärin kasvu liittyy nuorten miesten keskuudessa lisääntyvään konservatiivisuuteen, jossa naisten tasa-arvon edistäminen nähdään miesten syrjintänä. UN Womenin ja Unstereotype Alliancen tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi, että nuoremmat miehet pitävät sukupuolirooleihin liittyviä stereotypioita todennäköisemmin hyväksyttävinä kuin vanhemmat miehet.

Manosfäärin ideologia: miten naiset esitetään

Vaikka manosfäärin ryhmät eivät jaa täysin yhtenäisiä näkemyksiä, monia yhdistää misogynia – naisiin ja tyttöihin kohdistuva ennakkoluulo ja vihamielisyys. Monella tavalla manosfääri jatkaa pitkää antifeminististen liikkeiden perinnettä.

Tärkeimpiä manosfäärin ryhmiä ja niiden levittämiä käsityksiä:

  • Incels (involuntary celibates / tahattomasti selibaatissa elävät): Uskoo, että miehillä on oikeus seksiin ja että naiset tahallaan kieltäytyvät antamasta sitä. Äärimmäinen incel-kulttuuri edistää raiskauksia ja väkivaltaa ja yhdistyy muihin ideologioihin, kuten rasismiin ja homofobiaan. Incel-verkostoihin on liitetty joukkomurhia.
  • MRAs (Men’s Rights Activists / miesten oikeuksien puolustajat): Käyttävät usein akateemista kieltä väittäessään, että feminismi ja naisten oikeudet – kuten äänioikeus, koulutus ja johtotehtävät – ovat heikentäneet miesten asemaa. Heidän mukaansa yhteiskunta on gynosentrinen, eli naisvaltainen.
  • PUAs (Pick Up Artists / “pelimiehet”): Opettavat, miten manipuloida naisia seksiin ja vähättelevät suostumuksen merkitystä.
  • MGTOW (Men Going Their Own Way / “Miehet, jotka kulkevat omaa tietään”): Väittävät, että yhteiskunta on miesten kannalta epäoikeudenmukainen, ja kehottaa miehiä välttelemään naisia – ja jopa koko valtavirran yhteiskuntaa.

Muita sukupuoleen liittyviä vihatermejä manosfäärissä:

  • Red pill -ideologia (“ottaa punainen pilleri”): Tarkoittaa “heräämistä todellisuuteen”, jossa maailma muka suosii naisia. Viittaa elokuvaan The Matrix. Vastakohta on “sininen pilleri” eli niille, jotka eivät muka näe totuutta.
  • AWALT (All Women Are Like That): Väite siitä, että kaikki naiset ovat samanlaisia – eli stereotyyppisiä ja epäluotettavia.
  • Femoid / FHO (“female humanoid organism”): Halventava termi, jolla vihjataan, ettei nainen ole vain miestä alempi – vaan jopa vähemmän kuin ihminen.
  • Hypergamous: Käytetään halventavasti kuvaamaan naisia, joiden väitetään haluavan vain fyysisesti ja taloudellisesti “ylemmän tason” miehiä.

Todellisia seurauksia: Miten sukupuolistereotypiat vahingoittavat kaikkia

Manosfäärissä kaikki häviävät. Misogynia ja sukupuolten epätasa-arvo vahingoittavat paitsi naisia, myös miehiä. Equimundo havaitsi globaalin datan perusteella, että miehet, joilla on ahtaita sukupuoliasenteita, osallistuvat todennäköisemmin haitalliseen käyttäytymiseen – kuten riskinottoon ja päihteiden käyttöön. Heillä on myös suurempi riski masennukseen ja itsetuhoisiin ajatuksiin.

Manosfäärissä esiintyvät miehiä koskevat sukupuolistereotypiat toimivat itseään vahvistavana kehänä. Jos pojat ja miehet eivät saa tukea puhua avoimesti tunteistaan tai ongelmistaan, he saattavat hakeutua näihin verkkoyhteisöihin saadakseen neuvoja parisuhdeongelmista, isyydestä, ahdistuksesta tai seksuaaliterveydestä.

Movemberin kyselyssä havaittiin, että nuoret miehet, jotka aktiivisesti seuraavat maskuliinisuusinfluenssereita:

  • kokivat enemmän arvottomuuden ja hermostuneisuuden tunteita
  • käyttivät todennäköisemmin suorituskykyä parantavia lisäravinteita ja treenasivat loukkaantumisista huolimatta
  • asettivat mielenterveytensä vähemmälle tärkeysjärjestyksessä
  • arvostivat varallisuutta ja suosiota miespuolisten ystävien keskuudessa

Naisia koskevat stereotypiat manosfäärissä levittävät myyttejä ja hierarkioita, jotka estävät naisia etenemästä elämässään. UN Womenin kansainvälistä HeForShe-kampanjaa tukeva kysely osoitti, että Z-sukupolvi altistuu eniten seksistiselle retoriikalle verkossa. Samaan aikaan nuoret miehet omaksuvat nykyään todennäköisemmin taantumuksellisia sukupuolikäsityksiä kuin vanhemmat sukupolvet, mikä viittaa tasa-arvokehityksen vastaiskuun.

Mitä data kertoo manosfääristä ja verkossa tapahtuvasta naisvihasta

  • Haitallisen misinformaation leviäminen: Equimundon mukaan 40 % yhdysvaltalaisista aikuisista miehistä – ja puolet nuorista miehistä – kertoo luottavansa yhteen tai useampaan manosfäärin ääneen, kuten “miesten oikeuksien” puolustajiin, antifeministisiin tai väkivaltaa puolustaviin vaikuttajiin.
  • Turvallisuuden tunne digitaalisissa tiloissa: HeForShe -kampanjan tutkimus havaitsi, että suurin osa miehistä (69 %) ja naisista (72 %) on huolissaan seksistisestä puheesta, jota he näkevät sosiaalisessa mediassa.
  • Verkkoväkivallan riskit: Plan International -järjestön kansainvälinen tutkimus osoitti, että 58 % tytöistä ja nuorista naisista on kokenut jonkinlaista verkkohäirintää.
  • Radikalisoitumisen uhka: Osa miehistä ja pojista, jotka liittyvät manosfäärin foorumeille, kokee vieraantumista valtavirtayhteiskunnasta. Vaikka vain harva käyttäjä siirtyy äärimmäisempään sisältöön, Institute for Strategic Dialoguen (ISD) tutkimus osoittaa, että polku radikalisoitumiseen on olemassa.

UN Women ja Equimundo tutkivat verkkovihaan ja radikalisoitumiseen liittyviä yhteyksiä, jotta voimme paremmin ymmärtää riskejä ja ennaltaehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tämä työ kuuluu ACT-ohjelmaan, jonka tavoitteena on lopettaa naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta. Ohjelmaa tukevat anteliaasti Islannin hallitus ja Euroopan unioni.

Mitä seuraavaksi?

Nyt kun tiedät, mitä manosfääri on ja miten se vaikuttaa miehiin ja naisiin, tutustu tämän artikkelisarjan jatko-osaan: “Kuinka vastustaa manosfäärin haitallisia vaikutuksia” ja opi, miten voimme yhdessä haastaa haitalliset sukupuolikäsitykset ja ääriajattelun.

Alkuperäinen englanninkielinen artikkeli täällä.

Artikkelin kuvitus: UN Women/Poompat Watanasirikul