Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan muodot
Sisältövaroitus: artikkeli sisältää kuvailua väkivallan eri muodoista.
Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on laajamittainen ihmisoikeusloukkaus, jota tapahtuu joka päivä kaikkialla maailmassa. Sillä on vakavia seurauksia naisten ja tyttöjen elämään ja hyvinvointiin.
Se vaikuttaa myös yhteisöihin sekä kokonaisiin yhteiskuntiin estämällä naisten ja tyttöjen tasa-arvoisen osallistumisen. Kriisit, kuten terveyskriisit, konfliktit ja ympäristökriisit, lisäävät entisestään naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja luovat uusia uhkia.
Tässä artikkelissa luodaan yleiskatsaus naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan yleisimpiin muotoihin. Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan muotoja ovat esimerkiksi lähisuhdeväkivalta, seksuaalinen väkivalta, naismurhat, ihmiskauppa, sukuelinten silpominen, lapsiavioliitot sekä verkkoväkivalta.
Naisiin kohdistuvan väkivallan muodot
Parisuhdeväkivalta
Parisuhdeväkivalta on yksi yleisimmistä naisten kokeman väkivallan muodoista maailmanlaajuisesti. Parisuhdeväkivallalla tarkoitetaan kumppanin tai entisen kumppanin toimintaa, joka aiheuttaa fyysistä, seksuaalista tai psyykkistä haittaa. Se voi olla fyysistä tai henkistä väkivaltaa, seksuaalista pakottamista ja kontrolloivaa käyttäytymistä. Parisuhdeväkivalta on yksi perheväkivallan ilmenemismuodoista. Perheväkivalta tapahtuu yksityisissä tiloissa, yleensä sukulaisten tai läheisten toimesta. Perheväkivalta ei kohdistu ainoastaan naisiin, vaan se kattaa myös lasten ja vanhusten pahoinpitelyn kotiympäristössä ja sen tekijöinä voivat olla myös naiset.
Parisuhdeväkivalta voi olla esimerkiksi lyömistä, kuristamista, polttamista, seksuaalista väkivaltaa (raiskaus avioliitossa), psykologista väkivaltaa (kuten pelottelua tai eristämistä) tai taloudellista väkivaltaa (kuten rahankäytön estämistä tai koulunkäyntiin tai työelämään osallistumisen kieltämistä).
Lue lisää, miten tunnistaa parisuhdeväkivallan merkit ja miten auttaa näissä tilanteissa.
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaalinen väkivalta on kaikenlaista toiseen henkilöön kohdistuvaa vahingollista tai ei-toivottua seksuaalista käyttäytymistä. Tähän kuuluu muun muassa väkivaltainen seksuaalinen kanssakäyminen, pakottaminen seksuaaliseen tekoon, seksuaalisen teon yritys tai suorittaminen ilman suostumusta, seksuaalinen häirintä, uhkailu, itsensä paljastaminen, ei-toivottu koskettelu sekä insesti.
Seksuaalista väkivaltaa voivat olla seuraavat:
- Seksuaalinen häirintä voi ilmetä sanallisena, sanattomana tai fyysisenä käyttäytymisenä sekä kirjallisena tai sähköisenä viestintänä. Häirintä voi olla kaikkea katseista ja kommenteista aina ei-toivottuun fyysiseen kosketteluun. Esimerkkejä seksuaalisesta häirinnästä ovat seksuaalisten tai rivojen vitsien kertominen, ei-toivottu koskettelu kuten nipistely, taputtelu, hankaaminen tai muu tarkoituksellinen koskettaminen, toistuvat treffipyynnöt tai seksin ehdottaminen sekä ulkonäköön, vaatteisiin tai kehoon kohdistuvat seksuaaliset kommentit.
- Raiskaus tarkoittaa toisen henkilön kehoon tunkeutumista ilman suostumusta, käyttäen mitä tahansa ruumiinosaa tai esinettä. Se voi tapahtua fyysisellä väkivallalla tai asettamalla uhri tilanteeseen, jossa hän ei voi kieltäytyä tai suostuu pelosta. Raiskauksen tekijä voi olla tuntematon tai tuttu henkilö, kuten aviopuoliso tai kumppani. Raiskausta käytetään myös sodankäynnin välineenä aseellisissa konflikteissa.
- “Korjaava raiskaus”: Raiskaus voi kohdistua henkilöön myös hänen seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä perusteella, jolloin tarkoituksena voi olla pakottaa uhri mukautumaan heteroseksuaalisuuteen tai normatiiviseen sukupuoli-identiteettiin.
- Seksuaalinen väkivalta konflikteissa sisältää naisten ihmisoikeuksien vakavia loukkauksia aseellisissa konfliktitilanteissa, kuten järjestelmälliset raiskaukset, seksiorjuuden, pakkoraskaudet ja pakkosterilisaatiot. Lisäksi siihen voi kuulua ehkäisypakkotoimia, lapsenmurhia ja sikiön sukupuolen valintaa raskauden aikana.
Naismurha (femicide)
Naismurha on naisen tai tytön tahallinen tappaminen sen vuoksi, että hän on nainen tai tyttö. Tappamisen sukupuoleen liittyvä motiivi voi johtua stereotyyppisistä sukupuolirooleista, naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta syrjinnästä sekä naisten ja miesten epätasa-arvoisista valtasuhteista yhteiskunnassa.
Naisiin ja tyttöihin kohdistuvat sukupuoleen liittyvät murhat (femicide/feminicide) ovat naisiin kohdistuvan väkivallan äärimmäisin ilmenemismuoto. Niitä esiintyy sekä yksityiselämässä että julkisessa elämässä ja erilaisissa ihmissuhteissa.
Tällaisia murhia voivat olla tapaukset, joissa on aiemmin esiintynyt fyysistä, seksuaalista tai psykologista väkivaltaa tai häirintää, sekä ihmiskaupan, pakkotyön tai orjuuden yhteydessä tehdyt murhat tai murhat, joissa uhrin ruumis hävitetään julkisella paikalla.
Niin sanotuissa “kunniaan liittyvissä murhissa” perheenjäsen, yleensä nainen tai tyttö, murhataan siitä syystä, että hänen väitetään saattaneen perheen “häpeään”. Nämä murhat liittyvät usein “seksuaaliseen puhtauteen” ja naispuolisen perheenjäsenen oletettuihin rikkomuksiin.
Ihmiskauppa
Ihmiskauppa on maailmanlaajuinen rikos, jossa ihmisillä käydään kauppaa ja heitä käytetään hyväksi voiton tavoittelemiseksi. Ihmiskauppiaat käyttävät uhriensa hallitsemiseksi fyysistä ja seksuaalista hyväksikäyttöä, kiristystä, emotionaalista manipulointia ja virallisten asiakirjojen hävittämistä. Hyväksikäyttö voi tapahtua uhrin kotimaassa, siirtolaisuuden aikana tai ulkomailla.
Ihmiskaupalla on monia muotoja. Kaikenikäiset ja -taustaiset miehet, naiset ja lapset voivat joutua tämän rikoksen uhreiksi, mutta ensisijaisia uhreja ovat naiset, ja tyttöjä kaupataan pääasiassa seksuaalista hyväksikäyttöä varten.
Naisten sukuelinten silpominen
Naisten sukupuolielinten silpomisella tarkoitetaan kaikkia toimenpiteitä, joihin liittyy naisen ulkoisten sukupuolielinten osittainen tai täydellinen poistaminen tai muu naisen sukupuolielinten vahingoittaminen muista kuin lääketieteellisistä syistä. Se tehdään useimmiten nuorille 0–15-vuotiaille tytöille.
Sukuelinten silpomisesta ei ole mitään terveydellisiä hyötyjä ja se voi johtaa vakaviin, pitkäaikaisiin komplikaatioihin ja jopa kuolemaan. Välittömiin terveysriskeihin kuuluvat verenvuoto, sokki, infektio, HIV:n tarttuminen, virtsanpidätysongelmat ja kova kipu. Psykologiset vaikutukset voivat vaihdella tytön menettämästä luottamuksesta hoitajiinsa pidempiaikaisiin ahdistuksen ja masennuksen tunteisiin. Aikuisiässä naisten sukupuolielinten silpomisen kohteeksi joutuneet tytöt kärsivät todennäköisemmin hedelmättömyydestä tai synnytyskomplikaatioista, kuten synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta tai lapsen syntymisestä kuolleena tai lapsen kuolemasta pian synnytyksen jälkeen.
Silpomiskäytännön jatkumiseen vaikuttavat monet tekijät. Kuitenkin sukupuolten epätasa-arvo on syvälle juurtunutta kaikissa yhteiskunnissa, joissa silpomista esiintyy. Kaikissa muodoissaan naisten sukupuolielinten silpominen loukkaa tyttöjen ja naisten perusihmisoikeuksia, mukaan lukien heidän oikeuttansa terveyteen, turvallisuuteen ja ihmisarvoon. Se luokiteltiin väkivallaksi ensimmäisen kerran vuonna 1997 WHO:n, UNICEFin ja UNFPA:n yhteisessä julkilausumassa.
Lapsi-, varhais- ja pakkoavioliitot
Lapsiavioliitto on avioliitto, jossa ainakin toinen osapuolista on alle 18-vuotias. Pakkoavioliitossa toinen ja/tai molemmat osapuolet eivät ole henkilökohtaisesti ilmaisseet täyttä ja vapaata suostumustaan liittoon. Lapsiavioliittoa pidetään pakkoavioliiton muotona, koska toinen ja/tai molemmat osapuolet eivät ole ilmaisseet täyttä, vapaata ja tietoista suostumustaan.
On laajalti tunnustettu, että lapsiavioliitto loukkaa lasten oikeuksia ja että sillä on useita haitallisia vaikutuksia lasten (pääasiassa tyttöjen) elämään, kuten varhaiset ja usein toistuvat raskaudet, korkeampi riski äitiyskuolleisuuteen ja sairauksiin, rajoitettu päätöksenteko perheasioissa ja koulunkäynnin keskeyttäminen.
Verkkoväkivalta ja teknologiavälitteinen väkivalta
Teknologiavälitteinen naisiin kohdistuva väkivalta kuvastaa terminä mitä tahansa sellaista tekoa, joka tehdään tai jota vahvistetaan digitaalisten työkalujen tai teknologioiden avulla niin, että seurauksena on fyysistä, seksuaalista, psyykkistä, sosiaalista, poliittista tai taloudellista vahinkoa.
Se voi tapahtua verkossa, ja sitä voidaan harjoittaa myös verkon ulkopuolella käyttämällä teknologioita, kuten seuraamalla naisen sijaintia GPS-paikantimen avulla. Teknologiavälitteinen sukupuolittunut väkivalta pahentaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, kuten lähisuhdeväkivaltaa, ja tuo mukanaan uusia väkivallan muotoja. Näitä ovat esimerkiksi verkkovainoaminen sekä tekoälyn avulla tuotettu kuviin liittyvä väkivalta, kuten deepfake-videot.
Kaikki naiset ja tytöt, jotka käyttävät verkkoa tai digitaalisia välineitä, voivat kohdata väkivaltaa verkossa, mutta joillakin ryhmillä riski on erityisen suuri. Näihin kuuluvat näkyvästi esillä olevat naiset, kuten julkisuuden henkilöt, toimittajat, ihmisoikeuspuolustajat, poliitikot ja feministiaktivistit.
Verkkoväkivaltaan voi kuulua muun muassa seuraavaa:
- Ei-suostumuksellisten seksuaalissävytteisten viestien tai kuvien lähettäminen.
- Doksaus, doksaaminen: toisen henkilökohtaisten tietojen (kuten osoitteen tai puhelinnumeron) levittäminen julkisesti.