Syyrian naispakolaiset taistelevat selviytymisestä yksin
Syyrian sota on suurin maailmaa koettelevista humanitaarisista kriiseistä. Yli puolet syyrialaisista on joutunut pakenemaan kotoaan – joko maansisäisiksi pakolaisiksi tai maan rajojen ulkopuolelle.
Enemmistö Syyrian pakolaisista on naisia. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan he kohtaavat suuria vastoinkäymisiä kaikissa maissa, joista he hakevat turvaa.
UNHCR:n Woman Alone -raportti kertoo syyrialaisten pakolaisnaisten selviytymistaistelusta kaukana kotoa. Lukemattomien naisten miespuoliset perheenjäsenet on tapettu tai vangittu tai he ovat vammautuneet vakavasti. Yksin itsestään ja lapsistaan huolehtivat pakolaisnaiset elävät eristyksissä ja sodan ja pakolaisuuden aiheuttamista kokemuksista traumatisoituneina.
Monen naisen elämä on muuttunut täysin, kun he ovat joutuneet omaksumaan uuden roolin perheen ainoana elättäjänä.
Sopeutumisen vaikeus
Rahan puute pakottaa monet ilman miespuolista perheenpäätä jääneet pakolaisperheet elämään ankeissa ja turvattomissa olosuhteissa. Ilman aviomiestä elävien naisten on vaikea saada vuokrattua asuntoja, koska heitä pidetään miehiä epävarmempina vuokralaisina. Usein naisilta vaaditaan seksiä asunnon vastineeksi.
Libanoniin paennut Fadia työskenteli Syyriassa sairaanhoitajana, mutta enää hän ei poistu juurikaan kotoa. Vain harvoin hän lähtee torille ostamaan ruokaa. Fadia kokee, että naapurit ja paikalliset asukkaat tarkkailevat hänen jokaista liikettään.
”Täällä on paljon ikkunoita ja se saa minut hermostuneeksi. Ihmiset katsovat ja juoruavat. Jos nainen menee ulos, sanotaan että hän on prostituoitu. Jos minun pitää mennä mihin tahansa, minun on otettava taksi.”
–
Menetettyjä unelmia
Monet syyrialaisista pakolaisnaisista ovat korkeasti koulutettuja ammattilaisia, kuten farmaseutteja, juristeja, insinöörejä tai toimistotyöntekijöitä. Pakolaisina heidän on kuitenkin lähes mahdotonta saada työtä. Esimerkiksi Jordaniassa vain yhdeksän prosenttia naisjohtoisista syyrialaispakolaisten kotitalouksista kertoi saaneensa palkkatuloja.
Syyrialaisille naisille uusi elämäntilanne merkitsee valtavaa kontrastia entiseen elämään kotimaassa. 42-vuotias Iman kertoo eläneensä hyvää elämää Aleppossa, kunnes taistelut tuhosivat kaupungin.
“Roolini naisena on muuttunut kokonaan. Syyriassa olin itsenäinen ja vahva. Olin ennen vapaa. Kun tulin tänne, elämäni romahti nollan alapuolelle”, hän sanoo.
–
Työn saaminen tärkeää
Jos pakolaisnaiset pääsevät kiinni uusiin työ- ja toimeentulomahdollisuuksiin, voi perheenelättäjän rooli olla myös positiivinen ja voimaannuttava kokemus.
Kholoud aloitti ansiotyössä käymisen ensimmäistä kertaa elämässään UN Womenin naistenkeskuksessa Zaatarin leirillä. Nyt hän opettaa ompelemista toisille naisille. Palkkatyön lisäksi UN Women tarjoaa lapsille päivähoitoa, mikä mahdollistaa naisten työnteon.
”En koskaan ommellut Syyriassa”, Kholoud miettii, ”nyt olen työnjohtaja.”
Uusi työ on myös nostanut hänen itseluottamustaan. Elämä on nyt niin erilaista, ettei hän voi kuvitellakaan palaavansa entiseen elämäänsä.
”Se kaikki on muuttunut, enkä palaa enää entiseen. Kun menen takaisin Syyriaan, minun pitää tehdä työtä. En voi palata enää kotirouvaksi.”
(Kuvat: UN Women/Christopher Herwig)
Lähde: Woman alone. The fight for survival by Syria’s refugee women