“Kaikkien miehitetyillä Palestiinalaisalueilla ja Israelissa olevien ihmisten, erityisesti naisten ja lasten puolesta, pyydämme paluuta rauhan tielle” — UN Womenin lausunto Israelin ja Gazan tilanteesta

Auta Gazan naisia ja heidän perheitään

Olemme erittäin pahoillamme siitä, että sotatoimet ovat jatkuneet Gazassa. Korostamme, että kaikki naiset — israelilaiset naiset, palestiinalaisnaiset ja kaikki muutkin — ovat oikeutettuja turvalliseen elämään ilman väkivaltaa.

Tuomitsemme yksiselitteisesti Hamasin julmat hyökkäykset Israelia vastaan 7. lokakuuta. Olemme huolestuneita lukuisista kertomuksista, jotka kuvailevat näiden hyökkäysten aikana tapahtuneita sukupuoleen perustuvia julmuuksia sekä seksuaalista väkivaltaa. Siksi vaadimme, että kaikki sukupuolittuneet väkivallan teot tutkitaan perusteellisesti ja vastuussa olevat asetetaan syytteeseen. Uhrien oikeudet on pidettävä näiden prosessien ytimessä.

Kaikissa konflikteissa UN Women tukee täysin perusteellisia tutkimuksia ja tutkintakomiteoita, jos sellaisia on. Tuemme aktiivisesti YK:n tutkintakomiteaa Palestiinan miehitetyllä alueella, mukaan lukien Itä-Jerusalemissa ja Israelissa, joka aloitti tutkimuksensa seksuaalisesta väkivallasta hyvin pian hyökkäysten jälkeen. Olemme tyytyväisiä siitä, että komissio on avannut mahdollisuuden raportoida sukupuoleen perustuvista rikoksista 7. lokakuuta jälkeen.

Toivotamme myös tervetulleeksi tiedon siitä, että seksuaalisen väkivallan käyttöä sodassa selvittävä YK:n erikoisedustaja Pramila Patten on aktivoinut YK-toimintaverkoston jakamaan aktiivisesti YK:n selvittämää ja vahvistamaa tietoa konfliktiin liittyvästä seksuaalisesta väkivallasta auttaaksemme kaikkia tutkimuksia.

Vaadimme yhä, että kaikista lokakuun 7. päivänä ja sen jälkeen tehdyistä sukupuolittuneen väkivallan teoista joudutaan vastuuseen. Vaadimme kaikkien panttivankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista sekä humanitaarista tulitaukoa.

Kaikkien Palestiinan miehitetyillä alueilla ja Israelissa olevien ihmisten, erityisesti naisten ja lasten puolesta, pyydämme paluuta rauhan tielle sekä kansainvälisen humanitaarisen lain ja ihmisoikeuslakien kunnioitusta. Pyydämme loppua Gazan ja Israelin kärsimykselle, sekä niiden perheiden odotukselle, jotka yhä odottavat rakkaidensa paluuta.

Alkuperäinen englanninkielinen lausunto täällä.