Ruoanlaittoon ei pitäisi kuolla – energiaa säästävät liedet ratkaisevat monta ongelmaa

Kännyköiden, satelliittien ja Internetin aikakaudella voi olla vaikea uskoa, että melkein puolet maapallon väestöstä käyttää yhä ruoan kypsentämiseen, veden keittämiseen ja kotiensa lämmittämiseen avotulta tai alkeellisia liesiä, joissa poltetaan puuta, lantaa tai muuta biomassaa ja hiiltä.

Miltei kolme miljardia ihmistä turvautuu päivittäin kiinteisiin polttoaineisiin valmistaessaan ruokansa perinteisillä liesillä tai avotulella kodeissa, joissa ilma vaihtuu huonosti tai ei ollenkaan. Vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä kuolee ja miljoona muuta sairastuu syöpään, keuhkokuumeeseen, sydän- ja keuhkosairauksiin, sokeutuu ja saa palovammoja altistuttuaan näiden saastuttavien ja tehottomien liesien aiheuttamalle savulle.

Vaikka ruoanlaittoon ei pitäisi kuolla, niin käy liian monille kehittyvissä maissa asuville naisille. Miksi ongelma koskee erityisesti naisia? Selitys on yksinkertainen: naiset valmistavat ruoan – usein lasten läheisyydessä. Naisilla on yhä pääasiallinen vastuu perheiden aterioiden valmistuksesta.

UN Womenin kouluttama energianeuvoja opastaa asukkaille energiaa säästävät lieden käyttöä syrjäisessä Magodin kylässä Intiassa. (Kuva: UN Women/Gaganjit Singh Chandok)
UN Womenin kouluttama energianeuvoja opastaa asukkaille energiaa säästävät lieden käyttöä syrjäisessä Magodin kylässä Intiassa. (Kuva: UN Women/Gaganjit Singh Chandok)

Lisäksi naiset ja tytöt ovat yleensä vastuussa aterioiden valmistukseen tarvittavien polttoaineiden hankinnasta. Kun naiset jättävät yhteisön tarjoaman suojan mennessään etsimään polttopuuta, he ovat vaarassa joutua väkivallan ja raiskauksien uhreiksi varsinkin konfliktialueilla ja pakolaisleirien läheisyydessä. Polttopuiden keräämiseen käytetty aika on myös pois tulonhankintaan, koulutukseen ja muuhun toimintaan käytettävästä ajasta.

Koska naisilla on vastuu ruoanvalmistuksesta, varsinkin heille on hyötyä puhtaan ruoanlaiton uudistuksista, jotka saattavat muuttaa asioita yhtä paljon kuin hyttysverkot ja rokotukset ovat helpottaneet kamppailua malarian ja polion kaltaisia tauteja vastaan.

UN Women ja Global Alliance for Clean Cookstoves pyrkivät pelastamaan ihmishenkiä, kehittämään elinympäristöjä, ehkäisemään ilmastonmuutosta ja voimauttamaan naisia puhumalla globaaleilla markkinoilla puhtaiden ja tehokkaiden ruoanvalmistustapojen puolesta.

Energiaa säästävät liedet ovat vähentäneet Keniassa polttopuiden käyttöä 40 prosentilla ja sisäilman saastuneisuutta 50 prosentilla. Samoin Guatemalassa kotitalouksien saastuneisuus on saatu puolitettua ja lasten terveyttä parannettua. Yksi kehitetty liesi, joka käyttää 50 prosenttia vähemmän biopolttoainetta, voi vähentää kasvihuonekaasuja 1-3 tonnia vuosittain.

“Otamme puhtaat liedet maaohjelmiimme ja edistämme maailmanlaajuisesti tietoisuutta naisten ajan ja energian käytöstä ja liesien terveysvaikutuksista naisiin ja heidän perheisiinsä” sanoo Lakshmi Puri, UN Womenin vt. pääjohtaja.

”Olemme ylpeitä saadessamme työskennellä mukana Global Alliance for Clean Cookstoves -projektissa tuomassa puhtaita ja tehokkaita liesiä ja polttoaineita satoihin miljooniin koteihin vuoteen 2020 mennessä, jotta vähemmän ihmisiä kuolisi sisällä poltetun puun, lannan ja hiilen aiheuttaman ilman saastuneisuuden vuoksi.”

Puhtaat liedet voivat parantaa naisten asemaa, sillä niiden ansiosta naisille jää aikaa tulonhankintaan ja yrittäjyyteen. Naiset voivat omistaa yrityksiä ja hankkia tuloja eri aloilta kuten tuotesuunnittelusta, insinöörityöstä, teollisuudesta, kiinteistönhuollosta, markkinoinnista, jakelusta, myynnistä ja myös yritystoiminnasta joihin liittyy ruoanlaittoa, kuten ravintolatyöstä tai katuruoanmyynnistä.

Koska naiset ja tytöt käyttävät 90 prosenttia tuloistaan perheensä ja yhteisönsä hyvinvointiin, verrattuna miesten 30-40 prosenttiin, naisten tulojen hankintaan käyttämällä ajalla on merkittävä rooli globaalin köyhyyden vähentämisessä. Se tulisi ottaa huomioon, kun arvioidaan puhtaiden liesien käytön taloudellisia vaikutuksia.