Phumzile Mlambo-Ngcuka astuu entistä vahvemman UN Womenin johtoon

YK:n pääsihteeri on nimittänyt eteläafrikkalaisen Phumzile Mlambo-Ngcukan (s. 1955) UN Womenin uudeksi pääjohtajaksi. Järjestön ensimmäisenä pääjohtajana toiminut Chilen entinen presidentti Michelle Bachelet jätti tehtävänsä keväällä osallistuakseen kotimaansa politiikkaan.

Phumzile Mlambo-Ngcuka tuo tehtävään vankan kokemuksen naisten oikeuksien puolustajana sekä johtajana. Hän toimi Etelä-Afrikan kaikkien aikojen ensimmäinenä naisvarapresidenttinä vuosina 2005–2008 ja on sitä ennen toiminut kansanedustajana ja ministerinä. Vuonna 2008 Mlambo-Ngcuka perusti Umlambo-rahaston, joka tukee kouluja sekä Etelä-Afrikassa että Malawin köyhillä seuduilla.

Mlambo-Ngcukalla on pitkä kokemus ruohonjuuritason työstä kotimaansa ja koko Afrikan naisten aseman parantamiseksi. Hän on toiminut lisäksi koordinaattorina NNKY-liikkeessä Genevessä. 1980-luvulla hän toimi naisjärjestö Natal Organization of Womenin ensimmäisenä puheenjohtajana. Mlambo-Ngcukan johdolla järjestö teki uusia avauksia naisten oikeuksien puolustamiseksi ja koulutti naisia osallistumaan Etelä-Afrikan apartheid-hallituksen vastaiseen toimintaan.

Phumzile Mlambo-Ngcuka on kertonut jatkavansa UN Womenin ensimmäisen pääjohtajan jalanjäljissä, mutta tuovansa mukaan entistä vahvemman afrikkalaisen näkökulman.

”Tietenkin työssä on kysymys kaikista maailman naisista, mutta on ymmärrettävää, että (…) Afrikan naiset kohtaavat enemmän haasteita ja siksi tulemme kiinnittämään suurempaa huomiota Afrikan naisiin”, hän kertoi Al-Jazeeran haastattelussa.

Mlambo-Ngcuka saa johdettavakseen UN Womenin, joka on entistä vahvempi toimija. Kesäkuun lopulla YK:n päämajassa pidetty järjestön johtokunnan kokous pani tyytyväisenä merkille kolmen vuoden aikana saavutetut edistysaskeleet. Jäsenvaltioiden edustajat ylistivät ”vaikuttavia tuloksia”, joita UN Womenin johdolla on saavutettu.

Phumzile Mlambo-Ngcukan virkaan astumiseen asti pääjohtajan tehtävää hoitava Lakshmi Puri kuvaili kesäkuun kokousta käännekohdaksi UN Womenin historiassa. Hän kertoi UN Womenin olevan ylpeä lyhyessä ajassa saavutetuista tuloksista ja siitä, kuinka pitkälle järjestö on päässyt.

UN Womenin taloudellinen asema on myös vahvistumassa. Kesällä kymmenen maata ilmoitti kasvattavansa avustuksiaan järjestölle. Mukana on myös Suomi, joka nostaa ensi vuonna avustuksen kaksinkertaiseksi, 7 miljoonasta eurosta 14 miljoonaan euroon. Suomesta tulee näin yksi UN Womenin päärahoittajista.