Maija Vilkkumaa: tasa-arvo merkitsee vapautta

Kysyimme muusikko Maija Vilkkumaalta kolme kysymystä tasa-arvosta.

Mitä tasa-arvo merkitsee sinulle?

”Toteutuessaan vapautta. Sitä että kaikilla ihmisillä olisi samat mahdollisuudet olla ja tehdä sitä mitä haluaa – että mitkään roolit eivät kahlitse. Tämä ei kuitenkaan todellakaan tällä hetkellä toteudu. Tästä esimerkkinä vaikka keskustelu työn ja perheen yhteensovittamisesta – tähän sekoittuu monia asioita, muun muassa palkkatasa-arvo, sukupuolittuneet työmarkkinat ja sitten juuri ne rooliodotukset naisille ja miehille. Mutta olemme kyllä matkalla kohti sukupuolten tasa-arvoa.”

Viime viikolla vietettiin naistenpäivää. Vietätkö sitä ja mitä se sinulle merkitsee?

”En oikeastaan vietä – esimerkiksi jos saan kukkia naistenpäivänä, tulee siitä hieman vaivaantunut olo. En oikein osaa sanoa miksi, koska esimerkiksi äitienpäivänä ja syntymäpäivinä on ihana saada kukkia. Tulee outo olo saada kukkia vain siksi, että on nainen. Ja samalla tulee olo, että sitten kaikki muut päivät ovat miesten päiviä. Mutta on hyvä, että naistenpäivä on olemassa, sillä silloin voi nostaa esiin naisten oikeuksia.”

Millaisia asioita tulisi huomioida, jotta tasa-arvo paranisi?

”On tosi hyvä, että lastentarhanopettajat ja -hoitajat kiinnittävät huomiota omaan käytökseensä tyttöjä ja poikia kohtaan. Minulla on vain hyvää sanottavaa heistä. On kuitenkin paljon rakenteita, joille ihmiset eivät itse voi mitään tai niitä ei nähdä. Lastentarhanopettajatkin varmasti ovat aina ajatelleet käyttäytyvänsä tasapuolisesti. Kuitenkin kun kiinnitetään oikeasti huomiota, huomataan että tyttöjä ja poikia puhutellaan eri tavalla.  Olisi parempi sekä tytöille ja pojille, että sukupuolittamista ei aloitettaisi niin varhain.

On tärkeää, ettemme syyllistä ketään näissä keskusteluissa rakenteista. Jos sanotaan, että jokin rakenne suosii miehiä – niin miehet älähtävät, että ollaanko me kaikki sinun mielestäsi pahoja? Niin, ei! Ei, vaan se rakenne taustalla vaikuttaa kaikkiin. Ja sen takia huomion kiinnittäminen näihin rakenteisiin onkin isoa viisautta.

Lisäksi esimerkiksi Helsingin Sanomien naistenpäivän avaus oli hyvä. He olivat laskeneet, että naisten osuus HS:n jutuissa oli vain kolmannes – ja todenneet, että vaikka tämä heijastelee yhteiskunnan rakenteita, on heilläkin oma vastuunsa mediatoimijoina. He eivät jättäneet juttua vain sanoiksi. Eli sama kuin kiintiöissä: on tehtävä väkisin muutos, jotta jotain tapahtuu.”

Keskustelimme muusikko Maija Vilkkumaan kanssa tasa-arvosta naistenpäivänä. Maija oli vieraana Suomen UN Womenin historian ensimmäisessä Facebook-livelähetyksessä, jonka taltioinnin voi käydä katsomassa sivuillamme. Keskustelimme Maijan kanssa muun muassa naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja metoo-ilmiöstä ja Maijan omista kokemuksista musiikkibisneksessä.

 

Kuva: Oleg Oksanen