Entinen lapsimorsian puolustaa naisten oikeuksia pormestarina

Kun Berivan Kilic täytti 15 vuotta, hänet pakotettiin naimisiin serkkunsa kanssa.  Avioliitosta alkoi vuosikausia kestänyt painajainen. Kilic joutui päivittäin miehensä hakkaamaksi.

Kilicin elämäntarina ei Turkissa ole harvinainen. Vaikka lain mukaan avioliiton voi solmia vasta 17-vuotiaanan, arvioidaan maassa olevan yli 180 000 lapsimorsianta. Naisiin kohdistuva väkivalta on yleistä.

Poikkeuksellisen Kilicin tapauksesta tekee kuitenkin se, että maaliskuussa hänet valittiin Turkin kurdialueella sijaitsevan Kocakoyn kaupungin pormestariksi. Nyt hän ajaa naisten ja tyttöjen oikeuksia. Entisenä lapsimorsiamena ja väkivallan uhrina Kilic sanoo tietävänsä, mistä puhuu. Daily Beastille antamassaan haastattelussa hän kertoi päätavoitteensa olevan rohkaista naisia hankkimaan koulutus ja tuntemaan oikeutensa.

Kilic on nyt 33-vuotias. Viisi vuotta sitten hän päätti kerätä rohkeutensa ja jättää väkivaltaisen miehensä. Vuoden ajan hän ei uskaltanut nukkua öisin, mutta päätti lopulta hankkia uuden elämän ja lähteä mukaan politiikkaan kurdipuolueessa.

Kilicin nousu lapsimorsiamesta pormestariksi ei ole jäänyt huomaamatta. Hän on roolimalli yhteisönsä naisille ja tytöille, jotka liian harvoin ovat uskaltaneet asettaa omia tavoitteita.

Haasteita naisten aseman parantamisessa riittää. “Yhteiskunnassamme miehet voivat tehdä mitä haluavat. Naisten alemmuus on hyväksytty kohtalona, mutta se ei ole sitä. Yksikään ihminen ei ole toista arvokkaampi”, Kilic sanoo.

Kaakkois-Anatolian konservatiivisessa yhteiskunnassa vastarintaa naisten oikeuksille riittää. Kilicin esimerkki kuitenkin osoittaa jo nyt, kuinka suuria muutoksia naiset voivat saada aikaan päästessään mukaan päätöksentekoon. Kilicin vaikutusvaltaa kasvattaa se, että hänen oma elämäntarinansa on monelle niin tuttu. Jopa miehet ovat alkaneet tukea häntä.

Kilic tietää, kuinka merkittävässä asemassa hän on kaupunkinsa ensimmäisenä naispuolisena päätöksentekijänä. Maaliskuun vaaleissa pääsi hänen lisäkseen läpi myös kaksi naispuolista kaupunginvaltuutettua.

“Eräs nainen sanoi, että olin kuin joku toisesta maailmasta. Mutta katsokaa minua: minulla ei ole koulutusta eikä työpaikkaa, ja silti olen nyt pormestari”, Kilic sanoo.

Koulutuksenkin hän aikoo hankkia – ensin lukion päättötodistuksen ja sitten sosiologin tai psykologin koulutuksen.

Kiliciin samastuvat naiset ovat innoissaan. Heillä onkin uusi sanonta: “Jos Berivan pystyy siihen, minäkin pystyn.”

(Kuva: Party for Peace and Democracy)