Uutta toivoa Kirgisian ryöstetyille morsiamille

“Naista pitää hakata joka päivä.”

Kamilla* toistaa pelottavat sanat, joita hänen siskonsa aviomiehellä oli tapana hokea. Kamillan sisar kidnapattiin ja pakotettiin vaimoksi. Muistot sisaren kärsimyksistä saavat Kamillan yhä vapisemaan.

“Avioliitto oli yhtä painajaista”, hän muistelee. Kun Kamillan sisko lopulta uskalsi hakea avioeroa, mies tappoi hänet.

Jouduttuaan seuraamaan läheltä sisarensa tragediaa Kamilla päätti ryhtyä auttamaan muita naisia, jotta he voisivat välttää saman kohtalon. Kamilla toimii nyt vapaaehtoisena UN Womenin tukemassa naisten tukikeskuksessa.

“Kun kirgisialainen mies haluaa naimisiin, perinteiden mukaan hän valitsee morsiamen ja alkaa valmistella tämän kaappaamista. Kyseessä on vakava ihmisoikeusloukkaus. Naiset joutuvat usein kestämään väkivaltaa ja raiskaamista. He tuntevat itsensä nöyryytetyiksi ja näkevät itsensä miehen omaisuutena”, Kamilla sanoo.

Kirgisiassa morsiamen ryöstö on perinteinen tapa, joka on yhä voimissaan. Joka vuosi ainakin 11 800 naista ja tyttöä kidnapataan ja pakotetaan vaimoiksi. Vain yksi tapaus seitsemästäsadasta päätyy syyttäjälle ja vain yksi tapaus 1500:sta johtaa syyllisen rankaisemiseen.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tekee Kirgisiassa pitkäjänteistä työtä tämän haitallisen perinteen lopettamiseksi. Kansalaisjärjestöt ovat UN Womenin tuella korottaneet äänensä lainsäädännön uudistamisen puolesta. UN Womenin johtama väkivallan vastainen UNiTE-kampanja on tuonut mukaan muutosta vaativaan kansanliikkeeseen myös laajan kirjon aktivisteja, taiteilijoita ja urheilijoita.

Askeleena oikeaan suuntaan Kirgisian parlamentti hyväksyi joulukuussa 2012 lain, joka tiukentaa morsiamen ryöstöstä annettavia tuomioita. Sabine Machl, UN Womenin maaedustaja Kirgisiassa, pitää päätöstä rohkaisevana merkkinä. Hän sanoo, että UN Women tulee seuraamaan, että lain artiklat pannaan myös täytäntöön.

Kamillan siskoa uusi laki ei tuo takaisin, mutta Kamilla haluaa kertoa muille naisille heille kuuluvista oikeuksista. Kun naisten tukikeskukseen saapuu kaapattu tai hyväksikäytetty nainen, Kamilla rohkaisee häntä aina samoilla väkevillä sanoilla:

“Puhu suusi puhtaaksi, kerro tarinasi, älä pelkää – näin sinusta tulee muutoksentekijä. Sinä voit katkoa kahleet, jos alat taistella oikeuksistasi.”
*Nimi on muutettu turvallisuussyistä