Urheilusta itseluottamusta Rio de Janeiron tytöille

Mitä voittaminen merkitsee? 12-vuotiaalle brasilialaiselle Adrielle Alexandrelle se merkitsee paitsi haavetta päästä jonakin päivänä olympialaisiin, myös oman yhteisön muuttamista väkivallattomaksi ja kaikkia ihmisiä kunnioittavaksi paikaksi.

“Olen oppinut urheilusta, että menestyminen vaatii ponnistelua. Emme pääse mihinkään, jos pysymme paikallamme tekemättä mitään”, Adrielle sanoo.

Melkein joka päivä Adrielle menee koulun jälkeen olympiakylään, jonne kunta on järjestänyt ilmaiset liikuntamahdollisuudet. Vastaavia paikkoja on yli 20. Adrielle harjoittelee niin balettia, kilpavoimistelua kuin pilatesta.

Adrielle Alexandre
Adrielle Alexandre haaveilee kilpavoimistelu-urasta.

Tukea murrosiän haasteisiin

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ja Kansainvälinen olympiakomitea ovat yhdistäneet voimansa Rio de Janeirossa, jotta Adriellen kaltaiset 10-14 -vuotiaat tytöt saisivat mahdollisuuden harrastaa liikuntaa, nostaa itsetuntoaan ja kasvaa itsenäisiksi naisiksi.

Kaksi kertaa viikossa Adrielle osallistuu treenien jälkeen omassa olympiakylässään koulutukseen, jossa tytöt saavat tietoa seksuaaliterveydestä, naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja taloudellisesti turvatun tulevaisuuden rakentamisesta.

Monille tytöistä urheilu tarjoaa hyvän väylän purkaa mieltä vaivaavia kysymyksiä. Teini-iässä tyttöjen itsetunto putoaa kaksi kertaa enemmän kuin poikien, sillä lapsuuden jälkeen tyttöjen vapaudet ja mahdollisuudet vähenevät. Lähes puolet tytöistä luopuu urheiluharrastuksista murrosiässä. Urheilun lopettavien tyttöjen osuus on kuusi kertaa suurempi kuin poikien vastaavassa ikäluokassa.

UN Womenin tuella Rio de Janeiron tytöt oppivat ilmaisemaan itseään paremmin, vastustamaan sukupuolten epätasa-arvoa ja kehittämään omia johtamistaitojaan. He ymmärtävät paremmin kehoaan ja oppivat tapoja ehkäistä väkivaltaa ja toimia väkivaltatilanteissa.

“Urheilu auttaa tyttöjä parantamaan itsetuntoaan ja ryhmätyötaitoja sekä opettaa heille tavoitteiden asettamista elämässä. Nämä asiat yhdessä turvallisen harrastuksen kanssa rohkaisevat heitä tavoittelemaan asioita ja kehittymään”, sanoo Nadine Gasman, UN Womenin edustaja Brasiliassa.

Unelmista totta

Adriellen suuri hetki koitti kesällä, kun hänet valittiin kantamaan olympiasoihtua. Hän haaveileekin ammattilaisurasta rytmisessä kilpavoimistelussa. Adriellen isoäiti Myriam Fernandes on yksi tytön suurimmista faneista.

“Olemme uhranneet paljon hänen vuokseen. Urheilun harjoittaminen ammattina ei ole helppoa Brasiliassa, etenkään köyhille. Olemme niin ylpeitä kaikesta mitä hän tekee! Olen kiitollinen mahdollisuuksista, jotka hän on saanut”, hän sanoo.

Adrielle on tietoinen perheensä tekemistä uhrauksista ja on itsekin luopunut paljosta toteuttaakseen unelmansa.

“Monet kerrat minun on pitänyt luopua leluista, jotta olemme voineet säästää rahaa voimisteluasuihin tai osallistumismaksuihin. Minä en saa aina kaikkea mitä muilla ikäisilläni lapsilla on, jotta voin jatkaa urheilemista. Mutta se ei saa minua surulliseksi. Minulla on hauskaa ja rakastan urheilua”, Adrielle kertoo innostuneena.

Hän kertoo oppineensa UN Womenin tukemassa ohjelmassa, mitä todellinen voittaminen on: unelmien toteuttamista, toisten auttamista ja yhteisön muuttamista. Se pätee paitsi urheiluun myös muuhun elämään.

(Kuvat: UN Women/Gustavo Stephan ja UNIC Brazil)