Terveiset Intiasta: Uuden kylän voimanaisten vieraana

Aravali-vuoret rytmittävät maisemaa kun ajamme läpi auringon paahtaman maaseudun Alwarin kunnassa, Intian läntisessä Rajasthanin osavaltiossa. Olemme matkalla Naugawanin kylään, jossa on koolla Mahila Sabha, naisten kyläkokous.

Kyseessä ei ole mikä tahansa kokoontuminen. Mahila Sabha on virallinen osa paikallishallintoa ja vaikuttaa suoraan siihen, miten ja mihin suuntaan kylän asioita kehitetään. Aikaisemmin naiset eivät saaneet ääntään kuuluviin näissä tärkeissä päätöksissä. Mahila Sabhassa tehdään historiaa – ja rakennetaan parempaa huomista. Mikään yhteiskunta ei voi edistyä jos puolet sen väestöstä jää syrjään.

Intiassa naisten liikkuma-ala on perinteisesti rajattu kodin ja perheen piiriin. Mutta maailma muuttuu kun sitä muutetaan. Naugawanissa naiset raivaavat nyt tilaa oikeuksilleen ihmisinä ja kansalaisina – ja rakentavat parempaa huomista kaikille.
Intiassa naisten liikkuma-ala on perinteisesti rajattu kodin ja perheen piiriin. Mutta maailma muuttuu kun sitä muutetaan. Naugawanissa naiset raivaavat nyt tilaa oikeuksilleen ihmisinä ja kansalaisina – ja rakentavat parempaa huomista kaikille.

Naugawanissa saamme tavata kylänjohtaja Swatantra Lata Bansalin ja muita paikallishallinnossa vaikuttavia naisedustajia sekä joukon kylän naisia, jotka vievät yhteisiä asioita eteenpäin. Odotan innolla heidän tapaamistaan ja mahdollisuutta kuulla heidän kokemuksiaan.

Vierailulle on toinenkin tärkeä syy: laukussani on vino pino terveisiä Suomen UN Womenin kuukausilahjoittajilta ja tukijoilta välitettäväksi näille tosielämän supersankareille.

”Intian demokratia on hyvin avoin naisten osallistumiselle kylätasolta koko maata koskevaan päätöksentekoon saakka. Naisten osallistumista kannustetaan kiintiöillä kaikilla hallinnon tasoilla”, kertoo matkakumppanini, UN Womenin Intian-toimistossa työskentelevä Anju Pandey.

”Todellisuus on kuitenkin erilainen”, Pandey toteaa. ”Naiset eivät osallistu kyläneuvostojen kokouksiin. Ja vaikka nainen olisi ollut kylänjohtaja, hän ei saanut istua muiden neuvoston jäsenten kanssa vaan hänen piti osallistua kokoukseen muiden kyläläisten joukosta. Myös kansallisella tasolla naisten täysi ja tasa-arvoinen osallistuminen miesten rinnalla antaa edelleen odottaa itseään.”

Muutoksen tuulet puhaltavat kuitenkin myötäisesti ja UN Women tekee paljon niiden vauhdittamiseksi. Reilun kymmenen tuhannen asukkaan Naugawan on todiste siitä mitä voimme yhdessä saada aikaan. Kylän nimi onkin suomeksi osuvasti ”Uusi kylä”. Täällä naiset murtavat syrjiviä käytäntöjä ja sysäävät liikkeelle uudistuksia, joista hyötyvät kaikki.

Mitä naiset ovat Naugawanissa saaneet aikaan? Lue lisää tulevista päivityksistä!

Maria Jain