Tässä osuuskunnassa eivät miehet määräile

Vehreät niityt ja kirkkaanpunaiset tomaatit ympäröivät kuivalla maaseudulla sijaitsevaa Al Todin kylää, joka sijaitsee Luxorin hallintoalueella, noin 300 kilometriä Egyptin pääkaupungista Kairosta.

Aurinko paistaa ja lämmin tuuli hulmuttaa peltoa hoitavien naisten huiveja ja helmoja. Vähän matkan päässä miehet tarkistavat, että kastelulaite tavoittaa pienimmätkin taimet. Vain vuotta aiemmin nämä pellot olivat hedelmättömiä, ja muutos on valtava.

Satoa tuottavat pellot ja navetassa määkivät lampaat todistavat, miten asiat voivat muuttua, kun naiset saavat miesten kanssa samat mahdollisuudet maahan, työvälineisiin ja omien tulojen hankkimiseen.

Al Todin viljelijäyhdistyksessä oli aikaisemmin jäsenenä 26 naista. Mutta koska vain miehet omistivat maata, naisilla ei ollut sananvaltaa. Vuosia kestäneiden vaikeuksien ja syrjinnän jälkeen naiset lähtivät yhdistyksestä ja päättivät perustaa oman osuuskunnan.

Omassa osuuskunnassa naiset ansaitsevat ensimmäistä kertaa omia tuloja. (Kuva: UN Women/Fatma Yassin)
Omassa osuuskunnassa naiset ansaitsevat ensimmäistä kertaa omia tuloja. (Kuva: UN Women/Fatma Yassin)

“Viljelijäyhdistyksessä ja muissakin yhdistyksissä johtoasemaani vastustettiin”, kertoo Amal Abel Aziz, joka tarmokkuudellaan huolehti osuuskunnan perustamisesta.

Amal on eronnut ja kohdannut elämässään paljon vaikeuksia. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan antanut miesten lannistaa itseään: “Päätin olla kuuntelematta muita ja keskittyä omiin tavoitteisiini.”

Amalin ja muiden kylän naisten saavutus on historiallinen. Kyseessä on Luxorin ensimmäinen naisten oma osuuskunta, joka tarjoaa jäsenilleen tulonlähteen, hyvän työpaikan ja asialliset työolosuhteet.

Naiset ovat osakkaina yhdessä vastuussa osuuskunnan päätöksenteosta niin työnjaon kuin taloudellisten päätösten suhteen, Amal selittää huolehtiessaan lampaista, joiden ostamisesta ja myymisestä naiset päättävät yhdessä tuumin.

“Osuuskunnan kautta jokainen nainen ansaitsee ainakin 300-400 Egyptin puntaa”, kertoo Amal.

Muutos on huomattava, sillä viljelijäyhdistyksen kautta naiset eivät saaneet tuloja itsensä ja perheidensä elättämiseen.

Ylä-Egyptissä on paljon enemmän köyhyyttä kuin Ala-Egyptissä. Kulttuurilliset, sosiaaliset ja yhteisölliset normit estävät maaseudun naisia hyödyntämästä kodin ulkopuolisia työmahdollisuuksia. Sukupuolisyrjintä näkyy myös palkoissa ja työolosuhteissa.

Egyptin tilastolaitoksen vuoden 2012 raportin mukaan naiset muodostavat virallisesti vain 23 % rekisteröidystä työvoimasta. Koska suuri osa työstä on epävirallista, Maailman ruokaohjelma WFP arvioi, että todellisuudessa naisten osuus Ylä-Egyptin maataloustyöntekijöistä on yli 75 %.

Al Todin kylän naisten osuuskunta on osa Salasel-projektia, joka kehittää kasvinviljelyn ja maataloustuotannon tehokkuutta ja vähentää köyhyyttä luomalla työpaikkoja sekä miehille että naisille parantamalla pienviljelijöiden tilannetta markkinoilla.

Amalin ja muiden naisten menestyksen innoittamana UN Women on vuoden aikana perustanut kolme naisvetoista osuuskuntaa Ylä-Egyptissä edistääkseen naisten osallistumista talouteen ja päätöksentekoon. Naisten ja miesten tasavertainen osallistuminen tekee kaikkien elämän paremmaksi.

Al Todissa osuuskuntanaiset eivät enää vaikene ja anna miesten määrätä yksin asioista. Mikään ei enää estä näitä naisia tavoittelemasta unelmiaan.

“Osuuskunnan johtamisen myötä kunnianhimoni kasvoi ja kehityin itsenäisemmäksi”, sanoo Amal itsevarmana.

“Jonain päivänä minusta tulee Luxorin kuvernööri ja parannan päätöksilläni ihmisten ansiotasoa ja hyvinvointia.”

(Pääkuva: Heba El Khouly)