Rugbynpelaajat luovat väkivallatonta miehen mallia Georgiassa

Turvataloja, auttavia puhelimia… ja rugbya? Georgiassa naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa vastustetaan monilla areenoilla, myös pelikentillä.

UN Womenin ja Georgian rugbyliiton yhteistyönä toteutettu kampanja on viimeaikoina kiinnittänyt erityisesti  urheiluhullujen georgialaisten huomion. Rugby on yksi maan suosituimmista urheilulajeista. Pelaajat ovat miesten ja poikien esikuvia, ja niinpä he ovatkin onnistuneet yrityksessään saada miehiä mukaan vastustamaan sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa.

Viime vuosina kuuluisat kansallisen tason pelaajat ovat puhuneet perheväkivallan nollatoleranssin puolesta television keskusteluohjelmissa, mainoskampanjoissa, paikallisissa medioissa, lehdistötilaisuuksissa, jopa rugbyotteluiden yhteydessä.

Tänä vuonna pelaajat ovat jalkautuneet neljään eri kaupunkiin tapaamaan miehiä ja poikia. He ovat keskustelleet perheväkivallan yleisyydestä Georgiassa. Nuoret miehet ovat kertoneet, kuinka he ovat kokeneet naisiin kohdistuvan väkivallan omissa yhteisöissään.

05112013-georgia-2Lekso Gugava, suositun Lelo-joukkueen pelaaja, kertoo, että nuoret miehet ja pojat ovat olleet todella omistautuneita asialle. Hän pitää tulevien sukupolvien asenteisiin vaikuttamista erittäin tärkeänä.

”Toki tarvitsemme turvakoteja ja palveluja uhreille. Yhtä tärkeää on kuitenkin pyrkiä muuttamaan yhteisön käytäntöjä ja asenteita. Miesten tulisi ottaa tehtäväkseen johtaa asennemuutosta, ei vain paikallisella, vaan myös kansallisella tasolla.”

Nodar Andguladze pelaa hänkin Lelossa. Hän painottaa yksilön merkitystä muutoksen aikaansaamisessa.

”Jokaisen meistä on huomattava, kuinka omat, jokapäiväiset päätöksemme ja sanavalintamme vaikuttavat siihen, millaisina koko yhteiskunta näkee naiset ja tytöt ja kuinka se heitä kohtelee.”

”Ei ole parempaa tapaa edistää muutosta miesten ja nuorison käyttäytymisessä kuin urheilun ja tunnettujen urheilijoiden käyttäminen roolimallina”, Nodar kertoo.

”Päätavoitteemme on saada yhä enemmän miehiä mukaan vastustamaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.”

Vaikuttaakin siltä, että viesti toisenlaisesta miehisyyden mallista on saanut jalansijaa Georgiassa. 13-vuotias Sandro kertoo haluavansa tulla rugbynpelaajaksi, ja sama toive on kaikilla hänen ystävillään.

“He ovat vahvoja mutta ystävällisiä, niin kuin oikeat miehet ovat. Haluan olla kuin he”, Sandro sanoo.