Rion slummit turvallisemmiksi älypuhelinten avulla

Joukkoliikenteessä ja sairaalassa tapahtuneet sekä alaikäisiin tyttöihin kohdistuneet raiskaukset ovat kuohuttaneet yleistä mielipidettä Brasilian Rio de Janeirossa. Kohusta huolimatta seksuaalinen väkivalta jää edelleen näkymättömäksi Brasiliassa. Useimmat tapaukset eivät päädy tilastoihin tai syyttäjälle.

Tilastojen mukaan vuonna 2012 Rio de Janeirossa raiskattiin lähes viisi tuhatta naista. Kehitys on huolestuttava: luku on lähes neljänneksen suurempi kuin edellisenä vuonna. Seksuaalisen väkivallan uhrit ovat yleensä 20–30 -vuotiaita naisia ja useimmiten mustaihoisia.

”Täällä on paljon väkivaltaa ja naiset pelkäävät puuttua asiaan”, sanoo 18-vuotias Nubia Felix de Jesus.

Nubia asuu Complexo do Alemãossa, useamman favelan muodostamalla slummialueella Rio de Janeiron pohjoisosassa. Faveloista, paikallisista slummeista, puuttuvat julkiset turvallisuuspalvelut. Niiden jättämän tilan ovat täyttäneet jengit ja järjestäytyneet rikollisryhmät. Naiset, nuoret ja lapset – erityisesti tytöt – joutuvat pelkäämään turvallisuutensa puolesta. Ahdistelun ja seksuaalisen väkivallan pelko rajoittaa naisten ja tyttöjen osallistumista koulutukseen, työhön ja yhteiskunnalliseen toimintaan.

”Monet naiset ovat taloudellisesti riippuvaisia aviomiehistään. He eivät käy töissä ja pelkäävät lastensa puolesta. Heidän täytyy vain sietää tätä tilannetta”, Nubia kertoo.

Viime vuosina Brasilian hallitus on tehnyt valtavia investointeja matkapuhelinverkon ja laajakaistayhteyksien saamiseksi myös köyhien ulottuville. Yhdeksän kymmenestä slummien kotitaloudesta käyttää matkapuhelimia ja lähes kolmanneksella on internet-yhteys kotona. Enemmistö nuorista käyttää internetiä säännöllisesti LAN-taloissa, joissa kuka tahansa pääsee nettiin.

Älypuhelimilla kerätty tieto auttaa viranomaisia puuttumaan ongelmiin siellä, missä väkivallan riski on suuri. (Kuva: UN Women/Gisele Netto)
Älypuhelimilla kerätty tieto auttaa viranomaisia puuttumaan ongelmiin siellä, missä väkivallan riski on suuri. (Kuva: UN Women/Gisele Netto)

Nubia on yksi slummien nuorista naisista, jotka ovat valjastaneet älypuhelimet ja tietokoneet muutoksen välineiksi UN Womenin tuella. Faveloissa koulutetaan naisia kartoittamaan kaupungin turvallisuusriskejä älypuhelinten avulla. Nubia ja kumppanit ottavat valokuvia ja kuvaavat videomateriaalia hämäristä kulkureiteistä, katuvalojen puutteesta ja huonosta infrastruktuurista. Kerätystä aineistosta luodaan interaktiivisia digitaalisia karttoja, jotka auttavat viranomaisia kehittämään täsmäinvestointeja sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

Rio de Janeiro on yksi Safe Cities -kaupungeista, joissa UN Women tukee paikallisia ponnistuksia turvallisuuden lisäämiseksi. Tavoitteena on kaupunki, jossa naiset, nuoret ja lapset voivat elää jokapäiväistä elämäänsä ilman väkivallan uhkaa. Riossa työ alkoi vuonna 2012 keskusteluilla naisten, miesten ja nuorten kanssa kymmenessä slummissa. Haastatteluissa selvisi, että ihmiset eivät tunteneet väkivallan uhreille tarkoitettuja palveluita. Naiset eivät tienneet, keneltä kysyä neuvoa tai mistä saada apua.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi kehitettiin online-työkalu ja älypuhelinsovellus, joka antaa naisille ja tytöille kaiken tarvittavan tiedon siitä, miten toimia väkivaltatilanteessa. Seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneet naiset saavat palvelun avulla yksityiskohtaiset ohjeet ja voivat löytää lähimmän naistenkeskuksen, poliisilaitoksen ja terveysaseman, jonka puoleen kääntyä.

Nubian kaltaiset nuoret naiset kulkevat slummeissa kouluttamassa toisia naisia sovelluksen käyttämiseen ja kertovat heille, miten sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan voidaan puuttua. Kaikki tämä on tapahtunut muutaman kuukauden aikana. Hanke Rion muuttamiseksi turvallisemmaksi on vasta lapsenkengissä. Muutos on kuitenkin jo nähtävissä paikoissa, joissa väkivallasta selvinneet naiset eivät aiemmin ole päässeet palveluiden piiriin. Pelko on hiljalleen väistymässä. Nubia ja muut muutoksentekijät ovat sitoutuneet työhönsä.

”Haluan jatkaa oppimista, jotta voin auttaa näitä naisia ja kertoa heille täsmällisesti, mistä he voivat löytää apua”, Nubia sanoo.