Rauhan majoissa rakennetaan turvallisempaa tulevaisuutta

“Tämä maja toimii, ou, tämä maja tekee hyvää…”

60 naisen ja tytön ryhmä laulaa ja taputtaa rytmikkäästi eräässä liberialaisessa “rauhan majassa”. Pitkän sisällissodan runtelemassa maassa naiset voivat kokoontua UN Womenin tuella toimiviin rauhan majoihin turvallisesti keskustelemaan arkisista asioista ja sopimaan riitoja. Majoissa tarjotaan tukea väkivallan ja raiskausten uhreille samoin kuin raskaana oleville tai hylätyille naisille.

Viime aikoina toiminta on saanut uutta virtaa ja saavuttanut aiempaa parempia tuloksia, kun rauhan majat ovat tehostaneet yhteistyötä Liberian poliisivoimien kanssa parantaakseen naisten turvallisuutta.

Eräs tapa vähentää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja rikollisuutta on tarjota naisten käyttöön matkapuhelimia. Margibin maakunnassa sijaitsevassa Wealan kaupungissa matkapuhelimista otetaan kaikki hyöty irti: yksityisen sektorin tuella on perustettu kuuma linja, jonka ansiosta rauhan majojen naiset saavat ilmaiseksi yhteyden niin toisiinsa kuin poliisiin. Naisia on neuvottu pitämään puhelimet aina ladattuna ja soittamaan poliisille heti turvallisuusongelmien, kuten perheväkivallan, uhatessa.Rauhan majoja pyörittävät aktivistit ovat itse päättäneet, keille luotettaville yhteisön jäsenille matkapuhelin on annettu.

Yksi annettiin nuorten tyttöjen ryhmän johtajalle, koska tytöt usein häpeävät kertoa vanhemmille naisille kokemastaan hyväksikäytöstä ja huonosta kohtelusta. Kaksi miesten ja poikien kanssa työskentelyssä ansioitunutta paikallista kyläpäällikköä sai myös puhelimen.

Työ tuottaa tulosta, sillä poliisin mukaan yhteydenottoja tulee koko ajan vähemmän. Rauhan majojen naiset pystyvät estämään väkivaltaa jo ennen sen tapahtumista.

UN Women auttaa yhdessä UNDP:n kanssa rauhan majojen aktivisteja hankkimaan myös omia tuloja, jotta he pystyvät jatkamaan tärkeää vapaaehtoistyötään vailla taloudellisia huolia. Naisia tuetaan pienyrittäjyydessä. Haluamaansa yritystä, kuten leipomoa tai kalanjalostamoa, he hoitavat yhdessä kollektiivisesti.

Rauhan majojen kehittyessä myös miehet ja pojat ovat tulleet mukaan toimintaan. Miesten johtajat ja teini-ikäiset pojat on tuotu keskustelemaan asioista omissa ryhmätapaamisissaan. UN Women on tukenut poikien jalkapallojoukkueiden perustamista yhteisöihin. Nämä joukkueet paitsi tarjoavat mielekästä tekemistä pojille, myös toimivat raiskauksia vastaan ja levittävät väkivallattomuuden sanomaa.

Alussa, sisällissodan jälkeen, rauhan majojen toiminta keskittyi traumaattisia kokemuksia kohdanneiden naisten ja entisten lapsisotilaiden tukemiseen. Sittemmin majat alkoivat ratkoa riitoja käyttäen perinteistä menetelmää, jossa sekä kantaja että vastaaja saavat kertoa näkökulmansa, minkä jälkeen paikallinen johtaja auttaa yhteisesti hyväksytyn ja oikeudenmukaiseksi koetun ratkaisun sopimisessa.

Rauhan majojen roolia arvostetaan yhä enemmän. Niissä toimivat naisaktivistit ovat myös saaneet uutta itseluottamusta. He kokevat olevansa olennaisen tärkeitä rauhanrakentajia ja riitojen sovittelijoita yhteisöissään.