Naiset nousevat vastustamaan syrjiviä lakeja Indonesiassa

Acehin erityishallintoalueella Indonesiassa asuva Mardhiah Amin, 38, ei ennen nähnyt ongelmia naisia syrjivissä laeissa, jotka maakunnassa ovat käytössä. Hän ajatteli, että sukupuolia eriarvoisesti kohtelevat säännöt ja rangaistukset on tarkoitettu naisten suojelemiseksi.

“Ajattelin ennen, että naisten pitää totella miehiä, koska äitini ja isoäitini olivat opettaneet niin. Lähipiirini ihmiset sanoivat myös, että niin islam opettaa”, hän kertoo.

Yhä enemmän jalansijaa yhteiskunnassa saaneiden vanhoillisten ajattelijoiden mukaan mies on perheen pää ja naisten tehtävä on vain pitää koti puhtaana ja huolehtia lapsista. Heidän mukaansa naisten ei pidä mennä ulos iltaisin eikä käyttää lyhyitä hameita. Seksuaalinen väkivalta on uhrin syytä ja sukupuolten tasa-arvo ulkopuolelta tuotua ajattelua.

Yhä useammat poliitikot nojaavat konservatiivisten ryhmien ajatteluun. Tuloksena yhä useammat lait ja säädökset tähtäävät siihen, että naiset pyritään pitämään kotona ja poissa julkisesta elämästä.

UN Womenin tuella kansalaisjärjestöt Indonesiassa ja Singaporessa ovat nousseet vastustamaan naisten oikeuksien rajoittamista. Indonesiassa Solidaritas Perempuan -järjestö on tehnyt tätä työtä kolmen vuoden ajan – Acehin lisäksi Makassarissa, Mataramissa and Yogyakartassa.

» Seiso naisten puolella: Auta kumoamaan syrjivät lait

Mardhiah Amin auttaa nyt muita naisia tuntemaan oikeutensa.

Mardhiah Amin on yksi naisista, jonka silmät avautuivat UN Womenin tukemassa koulutuksessa. Hän sai tietää, että molempien aviopuolisoiden pitäisi saada tehdä päätöksiä perheessä ja osallistua lastenhoitoon. Kotikylänsä keskusteluryhmässä hän oppi neuvottelemaan aviomiehensä kanssa omaisuuteen ja rahankäyttöön liittyvistä päätöksistä. Löydettyään itseluottamuksensa hän nousi keskusteluryhmän johtajaksi.

“Perheeni on alkanut toteuttaa tasa-arvoa käytännössä”, hän kertoo. Avaimena on ollut puolisoiden ja lasten keskinäinen yhteisymmärrys ja avunanto.

”Nyt osallistun kylän tapahtumiin ja keskusteluihin, ja mieheni tukee minua. Samalla jaan tietoni kylän muiden naisten kanssa.”

Naisia syrjivien lakien ei pitäisi olla tätä päivää, sillä 189 maata on ratifioinut YK:n CEDAW-sopimuksen eli kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen. Siitä huolimatta naisten syrjintä on laillista kymmenissä valtioissa.

Indonesia on yksi CEDAW-sopimuksen ratifioineista maista. Sopimuksen toimeenpaneminen on kuitenkin jäänyt puolitiehen. UN Womenin tasa-arvorahasto onkin tukenut Solidaritas Perempuania tuottamaan koulutusmateriaalia ja järjestämään keskustelufoorumeita ja työpajoja, joissa CEDAW-sopimusta selitetään toimittajille, ruohonjuuritason naisjohtajille, uskonoppineille ja uskonnollisille johtajille.

Tavoitteena on saada naisten oikeudet julkiseen keskusteluun ja oikaista virheellisiä käsityksiä uskonnon vaatimuksista.

(Kuvat: Solidaritas Perempuan)

» Seiso naisten puolella: Auta kumoamaan syrjivät lait