Lehmät lypsävät toimeentuloa maaseudun naisille Burkina Fasossa

Elämä maatilalla lyhyen matkan päässä Burkina Fason pääkaupungista Ouagadougousta on muuttunut. Gariko-rouvan kotiin on vedetty puhelinlinja ja hänen poikansa on juuri aloittamassa opinnot yliopistossa. Gariko ei aikaisemmin olisi voinut kuvitellakaan, että tämä voisi olla totta.

“Tämä ei olisi ollut mahdollista, jos en olisi taistellut minulle kuuluvista oikeuksista. Emme voi odottaa, että sukulaiset ruokkivat meidät. Neuvon muitakin naisia yrittämään, koska siitä on hyötyä. UN Womenin tuen saavuttua tänne tulevaisuutemme näyttää kirkkaalta”, Gariko hehkuttaa.

Garikon elämä oli vielä hiljattain hyvin samanlaista kuin lukemattomilla naisilla ympäri Afrikkaa. Aviomiehen kuoltua Gariko taisteli kovasti pitääkseen kaikki seitsemän lastaan koulussa – hänellä itsellään ei koskaan ollut mahdollisuutta suorittaa omia opintojaan loppuun, koska tyttöjen kouluttamista ei nähty tärkeänä.

UN Womenin tutkimuksen mukaan lypsykarjan pitäminen ja maitotuotteiden valmistaminen ovat potentiaalisia keinoja tarjota toimeentuloa maaseudun naisille Burkina Fasossa.
UN Womenin tutkimuksen mukaan lypsykarjan pitäminen ja maitotuotteiden valmistaminen ovat potentiaalisia keinoja tarjota toimeentuloa maaseudun naisille Burkina Fasossa.

Leskeksi jäätyään Gariko menetti suurimman osan perheen omaisuudesta. Jäljelle jäi vain neljä lehmää, joille Gariko rakensi yksinkertaisen aitauksen talonsa taakse. Noista päivistä kaikki on kuitenkin muuttunut: nyt lehmiä on jo 35, ja niiden ansiosta Gariko valmistaa erilaisia maitotuotteita myytäväksi.

Riittämättömät varastotilat, naisten tietämättömyyttä ja heikkoa asemaa hyväksikäyttävät välikädet, markkinoiden pienuus ja hintojen vaihtelut tekevät yrittämisen haasteelliseksi maaseudun naisille. Huomattuaan, että monet alueen naiset kohtaavat samankaltaisia ongelmia, Gariko päätti perustaa naisille oman järjestön, joka auttaa kamppailemaan epäkohtia vastaan. Sinnikkäänä naisena hän otti itse yhteyttä UN Womeniin, jotta naiset saisivat tarvitsemansa tuen.

Työ ei ole mennyt hukkaan: alunperin muutaman kymmenen naisen yhteistyö on laajentunut ohjelmaksi, jossa jo 450 maitokarjaa kasvattavaa burkinafasolaista naista hyötyy UN Womenin tarjoamasta rahoituksesta, yrittäjyyskoulutuksesta ja työolojen kehittämisestä.

UN Women on kehittänyt myös strategisen kumppanuusaloitteen Burkina Fason tasa-arvoministeriön ja useiden kansalaisjärjestöjen kanssa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että maidon tuottaminen voi avata merkittävän väylän maaseudun naisten taloudellisen turvallisuuden vahvistamiseen.

Gariko on optimistisella mielellä tulevaisuuden suhteen. Koska myös vedensaantia ollaan parantamassa Tal Djamassa, alueen naisilla on tulevaisuudessa mahdollisuus tuottaa ainakin 20 litraa maitoa päivässä. Tämä tietäisi Garikolle 300 euron kuukausituloja. Sillä summalla huolehtii mukavasti niin omista kuin perheen tarpeista.

“Kiitos, UN Women. Olemme odottaneet kauan, mutta nyt meillä on toivoa”, Gariko sanoo.