Kolumbian naiset haluavat takaisin maansa ja oikeutensa

Mayerlis Angaritasta heijastuu Kolumbian Karibianmeren savannien asukkaille tyypillinen tarttuva ilo. Hänen äänensä kuitenkin murtuu, kun hän muistaa omat, perheensä ja yhteisönsä karut kokemukset.

Mayerlis on selvinnyt Kolumbian aseellisesta selkkauksesta, joka alkoi 1940-luvun lopulla sissiryhmien ja perinteisten puolueiden välillä. Huumekaupan kasvu ja puolisotilaallisten ryhmien muodostuminen 1900-luvun lopulla pahensivat selkkausta.

Mayerlis menetti jo lapsena äitinsä, joka johti talonpoikaisyhteisöä Córdoban hallintoalueella. Hänen isänsä pakeni uhkauksien ja ahdistelun saattelemana etsimään lapsilleen rauhallisempaa elämää.

Sodan arvet sytyttivät Mayerlisissä halun johtajuuteen. Hän työskentelee yhteisössään ja alueellisesti vahvistaakseen ihmisoikeuksien toteutumista. Tuskallisten muistojen jakaminen on edellytys elämän jatkamiselle.

Henkisiä haavoja parannetaan sanoilla: tarinan kertomisella ja yhteisön muistin parantamisella. Mayerlis on käyttänyt näitä menetelmiä omassa toipumisessaan ja johtamansa Fundación Narrar para Vivir -säätiön työssä.

Yhdessä alueen muiden naisjohtajien kanssa Mayerlis on istuttanut maissipellon, josta tuli pysyvä keskustelufoorumi. Pellolla naiset voivat jakaaa elämäntarinoitaan ja kertoa millaisia vaikeuksia he kohtasivat konfliktin kärsijöinä – monissa tapauksissa kotiseuduiltaan pois ajettuina perheenpäinä, leskinä tai orpoina. Asioiden jakaminen ja neuvojen saaminen auttavat elämän jälleenrakennuksessa.

UN Women tukee työtä konfliktista kärsineiden naisten oikeuksien palauttamiseksi. Tutustuessaan UN Womeniin Mayerlis oli jo kehittymässä johtajaksi. “Voimaantumisen kipinä tarvitsee kuitenkin tukea ja rohkaisua, jotta saavutamme tavoitteemme. Siinä mielessä, omasta ja säätiön puolesta voin sanoa, että UN Womenin kanssa tehdyllä työllä on ollut keskeinen merkitys. Tunnen oikeuteni ja tiedän, miten voin ajaa niitä sekä itseni, yhteisöni että muiden naisten puolesta”, hän sanoo.

UN Women on tukenut säätiön vahvistamista ja auttanut naisia kertomaan kansalaisyhteiskunnalle omista kokemuksistaan ja ehdotuksistaan, joista monet otettiin mukaan maanomistuksen palauttamista koskevaan lakiin, jonka soveltaminen alkoi 2012.

Nyt säätiö yhdistää 840 naista Montes de Marian alueella pohjois-Kolumbiassa. Ruorissaan Mayerlis ja takanaan UN Womenin tuki säätiö johtaa prosessia, jossa naisille palautetaan heidän selkkauksessa menettämänsä maat.

Työ ei ole vaaratonta. Mayerlis on saanut tappouhkauksia ja joutuu elämään pelossa. Hän selvisi onneksi vahingoittumattomana eräästä hiljattain tapahtuneesta hyökkäyksestä. Mayerlisin tehtävä on silti selvä. Hän kertoo haluavansa tavoittaa kaikkein kaukaisimmassakin kylässä eristyksissä elävät naiset ja kertoa heille, miten he voivat saada takaisin maansa ja oikeutensa.