Kasvuyrittäjyyttä: HIV-positiivisten naisten uusi alku Kambodžan kylissä

Mom on 35-vuotias kahden tyttären yksinhuoltaja Norea Tenin kylästä, Svay Riengin provinssista, joka sijaitsee Kambodžan kaakkoisosassa.

Aikaisemmin Mom valmisti työkseen paikallista Kmer-viiniä (Sra Sor). Kun hänellä diagnosoitiin hiv-tartunta, hän sai potkut. Mom muistelee, kuinka kovasti hän joutui pelkäämään turvallisuutensa ja elantonsa puolesta, koska kyläläiset suhtautuivat häneen vihamielisesti ja varastivat hänen tuotteitaan.

Kouluttamattomat hiv-positiiviset naiset kokevat voimakasta syrjintää Kambodžan maaseudulla. Vuonna 2010 kaksi paikallista järjestöä ryhtyi toimeen parantaakseen maaseudun  hiv-positiivisten ja köyhien naisten asemaa.

UN Womenin tuella ohjelma on tavoittanut 1300 naista, opettanut elinkeinoja ja myöntänyt starttirahaa yritystoimintaan. Naiset ovat saaneet myös terveysneuvontaa ja kotihoitopalveluita. Vertaistukiryhmät ovat neuvoneet perusoikeuksien kanssa ja opastaneet naisia puolustamaan omia oikeuksiaan.

Ohjelman perhetukiryhmä vieraili työttömän ja rahattoman Momin luona vuonna 2011. Hän ilmoittautui siankasvatuskurssille, koska hänen äitinsä tarjosi hänelle lainaksi sikolättiä.

Kurssin jälkeen Mom sai sadan dollarin apurahan. Hän osti kaksi porsasta 50 dollarilla ja laittoi loput säästöön. Ensimmäisen sikansa hän myi aikanaan 375 dollarilla, ja kaupan tuotolla hän kasvatti liiketoimintaansa ostamalla neljä possua.

Seuraavalla myyntikierroksella Mom aikoo rakennuttaa talon, jotta sateen sattuessa hänen perheensä ei tarvitse enää mennä Momin äidin luokse suojaan.

Nykyään Mom kertoo olevansa onnellinen työstään ja että hänellä on aikaa huolehtia tyttäristään. Toimeentulon turvaaminen on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää hiv-positiivisten naisten köyhyyttä ja haavoittuvuutta. UN Women tukee paikallisten järjestöjen kautta Momin kaltaisia naisia, jotta he voisivat rakentaa itselleen paremman tulevaisuuden.

Avun saajat ansaitsevat enemmän, ovat sitoutuneita pitkäkestoiseen, kasvavaan yritystoimintaan, ja heidän perheensä pystyvät syömään terveellisemmin.

Lisäksi Kambodžan Kansallisen aids-viraston tekemä tutkimus on paljastanut odottamattoman löydöksen: merkittävästi useammat naiset pystyvät nyt kustantamaan lastensa koulunkäynnin. Tämä on jälleen yksi todiste siitä, että naisten aseman parantaminen edistää kokonaisten perheiden hyvinvointia ja kantaa pitkälle tulevaisuuteen.